Työikäisten ylipainon kokonaisvaltainen hoito Varhassa
Ylipainon hoito on Varhan alueella on tällä hetkellä hajanaista ja yhtenäiset hoitoprosessit puuttuvat, hoito keskittyy pääasiassa liitännäissairauksien hoitoon. Luomme yhtenäisen prosessin, joka on selkeä sekä ammattilaisille että asiakkaille.
Varsinais-Suomessa työikäisten lihavuus on yleistynyt viimeisten vuosien aikana . Kun vuonna 2018 varsinaissuomalaisista työikäisistä lihavia (BMI ≥ 30) oli 21,6 % oli vastaava luku vuonna 2022 22,4 % Vapaa-ajalla liikuntaa harrastamattomia on noin viidennes työikäisistä. Huolestuttavaa on, että lähes kolmasosa työikäisistä kokee terveytensä keskitasoiseksi tai sitä huonommaksi. Terveytensä keskitasoiseksi tai sitä huonommaksi kokevien osuus 2022: 36,6 %
Hallituksen tavoitteena on painopisteen siirto korjaavista palveluista kohti varhaisempaa tukea, apua ja ennaltaehkäisyä.Kansansairauksia voidaan vähentää merkittävästi vaikuttamalla riskitekijöihin kuten ruokavalioon, liikkumiseen ja ylipainoon. Varhan palvelustrategiassa halutaan vahvistaa ennaltaehkäiseviä toimia väestön terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.
PTH puolella ei ole yhtenäisiä hoitoprosesseja vaan eri alueilla erilaiset toimintatavat. Ainoastaan lihavuuskirurgian hoitopolku on selkeä.
Työikäisi lihavia (BMI > 30) Varhan alueella n. 61400.
Kehittämistyöryhmään kuuluu moniammatillinen, eri tuloalueet ylittävä tiimi:
Lääkäri x 3, ravitsemusterapeutti x 2, terveydenhoitaja x 1, sairaanhoitaja x1, ylihoitaja x1, projektipäällikkö x 1, kokemusasiantuntija x 1.
Kaikki asiakkaat saavat oikea-aikaisesti itselleen sopivaa tukea painonhallintaan, jonka avulla liitännäissairauksien riski vähenee ja tuetaan toimintakykyä sekä pystyvyyden tunnetta.
Tapahtuuko ohjaamista: OAB-koodit
Painon lasku: BMI, VY
Osaamisen lisääntyminen: koulutuksen käyneet ammattilaisten määrä, asiakaspalaute
Palvelupolku luotu Varhan sivuille: on olemassa
Hoitopolun kehittäminen: valmiina elintapaohjauksen prosessin ja toteutuu lihavuuden kirurginen hoito. Keskitytään pth:ssa tapahtuvaan lihavuuden hoitoon ja linkitetään palaset yhdeksi kokonaisuudeksi.
Puheeksioton koulutus: koulutetaan henkilöstöä mahdollisimman kattavasti, koulutussuunnitelman työstö.
Asiakas valitsee itse muutoskohteen: luodaan väylä hakeutua hoitoon.
Kohderyhmä on heterogeeninen, asiakasymmärrystä kerrytetään kokemusasiantuntijan ja asiakaspalautteen avulla.