Työikäisten ylipainon kokonaisvaltainen hoito Varhassa

Ylipainon hoito on Varhan alueella on tällä hetkellä hajanaista ja yhtenäiset hoitoprosessit puuttuvat,  hoito keskittyy  pääasiassa liitännäissairauksien hoitoon. Luomme yhtenäisen prosessin, joka on selkeä sekä ammattilaisille että asiakkaille.

Toimintaympäristö **

Varsinais-Suomessa työikäisten lihavuus on yleistynyt viimeisten vuosien aikana . Kun vuonna 2018 varsinaissuomalaisista työikäisistä lihavia (BMI ≥ 30) oli 21,6 % oli vastaava luku vuonna  2022 22,4 % Vapaa-ajalla liikuntaa harrastamattomia on noin viidennes työikäisistä. Huolestuttavaa on, että lähes kolmasosa työikäisistä kokee terveytensä keskitasoiseksi tai sitä huonommaksi. Terveytensä keskitasoiseksi tai sitä huonommaksi kokevien osuus 2022: 36,6 % 

Hallituksen tavoitteena on painopisteen siirto korjaavista palveluista kohti varhaisempaa tukea, apua ja ennaltaehkäisyä.​Kansansairauksia voidaan vähentää merkittävästi vaikuttamalla riskitekijöihin kuten ruokavalioon, liikkumiseen ja ylipainoon.​ Varhan palvelustrategiassa halutaan vahvistaa ennaltaehkäiseviä toimia väestön terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.​ 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

PTH puolella ei ole  yhtenäisiä hoitoprosesseja vaan eri alueilla erilaiset toimintatavat. Ainoastaan lihavuuskirurgian hoitopolku on selkeä.

Työikäisi lihavia (BMI > 30) Varhan alueella n. 61400.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Käypä hoito suositus linjaa, että lihavuuden ehkäisy ja hoito on tärkeää kaikissa ikäryhmissä, koska lihavuudella on merkittäviä fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia sekä yksilöille että yhteiskunnalle. Lihavuuden ehkäisyn ja hoidon tavoitteena on estää lihavuuden paheneminen, auttaa potilasta painonhallinnassa, ehkäistä ja hoitaa lihavuuden aiheuttamia sairauksia sekä parantaa työ- ja toimintakykyä ja elämänlaatua. Lihavuuden hoidon tulee olla kiinteä osa terveydenhuollon toimintaa. Tämä edellyttää alueellisten moniammatillisten hoito-ohjelmien ja hoitoketjujen luomista, henkilökunnan jatkuvaa kouluttamista sekä laihdutus- ja painonhallintaryhmien järjestämistä. Pääosa lihavuuden hoidosta toteutetaan perusterveydenhuollossa.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (Palko) tehtävänä on antaa suosituksia siitä, mitkä palvelut kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan. Palko on linjannut, että julkisessa terveydenhuollossa tulee tarjota vaikuttavia elintapaohjauksen ja omahoidon tuen menetelmiä, joilla pyritään estämään elintavoista johtuva sairastuminen tilanteessa, jossa henkilön riski sairastua on jo merkittävästi kohonnut. 

Elintapaohjauksessa ja terveyden edistämisessä on terveydenhuollon toiminnan rinnalla tärkeä rooli myös muilla julkisilla toimijoilla, kuten kuntien liikuntatoimella.  Pyrkimys vähentää riskiä vakaviin sairauksiin sairastumiseen on merkityksellistä eettiseltä ja taloudelliselta kannalta. Panostamalla vaikuttaviin elintapaohjauksen ja omahoidon tuen menetelmiin voi terveydenhuoltojärjestelmä välttää kustannuksia, joita syntyisi sairauksien hoidosta. Inhimillisen kärsimyksen määrää voidaan vähentää, jos onnistutaan välttämään vakava sairastuminen.

  • Yksilötasolla ylipaino lisää liitännäissairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua
  • Mikäli ongelmaa ei ratkaista, liitännäissairauksien määrä kasvaa ja palveluntarve kasvaa
  • Yksilötasolla lihavuus aiheuttaa inhimillistä kärsimystä
  • Hoitopolku auttaa ammattilaisia tekemään työnsä laadukkaammin ja tekemään omaa työtä kustannusvaikuttavuutta. Tämä lisää työn mielekkyyttä
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyöryhmään kuuluu moniammatillinen,  eri tuloalueet ylittävä tiimi:

Lääkäri x 3, ravitsemusterapeutti x 2, terveydenhoitaja x 1, sairaanhoitaja x1, ylihoitaja x1, projektipäällikkö x 1, kokemusasiantuntija x 1.

 

 

 

Tavoiteltu muutos

Kaikki asiakkaat saavat oikea-aikaisesti itselleen sopivaa tukea painonhallintaan, jonka avulla liitännäissairauksien riski vähenee ja tuetaan toimintakykyä sekä pystyvyyden tunnetta.

Muutoksen mittaaminen

Tapahtuuko ohjaamista: OAB-koodit

Painon lasku:  BMI, VY

Osaamisen lisääntyminen: koulutuksen käyneet ammattilaisten määrä, asiakaspalaute

Palvelupolku luotu Varhan sivuille: on olemassa

Toteutussuunnitelma

Hoitopolun kehittäminen: valmiina elintapaohjauksen prosessin ja toteutuu lihavuuden kirurginen hoito. Keskitytään pth:ssa tapahtuvaan lihavuuden hoitoon ja linkitetään palaset yhdeksi kokonaisuudeksi.

Puheeksioton koulutus: koulutetaan henkilöstöä mahdollisimman kattavasti, koulutussuunnitelman työstö.

Asiakas valitsee itse muutoskohteen: luodaan väylä hakeutua hoitoon.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä on heterogeeninen, asiakasymmärrystä kerrytetään kokemusasiantuntijan ja asiakaspalautteen avulla.