Työkalu nuorten aikuisten ja työikäisten sujuvaan ohjaamiseen mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluissa, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, (RRP P4 I1)
Toimintamallissa kehitettiin ammattilaisille interaktiivinen työkalu, jonka tavoitteena on sujuvoittaa asiakkaan ohjautumista oikea-aikaisiin mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluihin sekä tukea palveluiden jatkuvuutta ja yhteensovittamista.
Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntö uudistui 1.1.2023. Uudistuksessa selkeytetään sosiaalihuollon ja terveydenhuollon rooleja mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä ja –hoidossa sekä siten vahvistetaan niiden yhteensovittamista ja toimivien palvelukokonaisuuksien muodostumista. Tavoitteena on myös yhdistää mielenterveyteen ja päihteisiin sekä riippuvuuksiin liittyvät palvelut aikaisempaa selkeämmin osaksi muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä vähentää palvelujen käyttöön liittyvää leimautumista.
Kansallinen mielenterveysstrategia julkaistiin alkuvuonna 2020. Vuoteen 2030 saakka ulottuvan strategian tavoitteena on turvata mielenterveystyön jatkuvuus ja tavoitteellisuus. Mielenterveysstrategian tavoitteiden mukaisia toimenpiteitä toteutetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmassa edistämällä mm. hoitoon pääsyn toteutumista päihde- ja mielenterveyssyistä sekä edistämällä tarpeenmukaisten psykososiaalisten hoitojen saatavuutta.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Kestävän Kasvu - hankkeessa osatavoitteena on helposti saavutettavat ja vaikuttavat nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut (työpaketti 1.1). Hankesuunnitelmaan on kuvattu tunnistettu tarve tehostaa nuorten aikuisten asiakasohjausta mielenterveys- ja päihdepalveluiden osalta ja parantaa perustason mielenterveyspalvelujen saatavuutta (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2023)
Kehittäjäjoukon rooli oli tuottaa sisältöä portaisiin, tuoda oma substanssi osaamisensa kehittämiseen sekä tuoda jo alusta alkaen mukaan kehittämiseen käyttäjä kokemus. Kehittäjäjoukkoon koottiin ammattilaisia
- mielenterveys- ja päihdepalveluista
- sosiaalipalveluista
- opiskeluhuollosta
- päihdekuntoutuksesta
- nuorten aikuisten asiakasohjauksesta
- ja terveyspalveluiden avopalveluista.
Työkalu nuorten aikuisten ja työikäisten sujuvaan ohjaamiseen mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluissa - vastaa osaltaan työpaketin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen työpaketin 1.1 tavoitteisiin tukea palvelujen jatkuvuutta ja yhteensovittamista eri toimijoiden välillä sekä sujuvoittaa palveluihin pääsyä.
Tavoitellaan:
- Asiakkaan ohjautumista oikeisiin palveluihin oikea aikaisesti ilman pompottelua.
- Työntekijä tuntee prosessin ja löytää tarvittavat palvelut helposti yhdestä paikasta
- Palveluiden yhteensovittamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa
- Palvelujen jatkuvuutta (asiakkaan palveluketjuihin ei tule tarpeettomia katkoksia)
Pääkohderyhmänä on Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevä potilas ja asiakastyötä tekevä henkilöstö, joka kohtaa ja ohjaa nuoria aikuisia sekä työikäisiä mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluihin . Vahvistamalla nuorten aikuisten sujuvaa mielenterveys,- päihde- ja sosiaalipalveluihin ohjautumista pyrittiin vaikuttamaan asiakkaiden palvelukokemukseen sekä oikea-aikaiseen ja oikeisiin palveluihin ohjautumista.
Asiakasymmärrystä saatiin tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hankkeessa toteutetusta kyselystä sekä haastatteluista työntekijöille ja kokemusasiantuntijoille.