Koulutettujen kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten yhteistä työparityöskentelyä koulutus-, kehittämis- ja asiakastyön tehtävissä.

Toimintaympäristö

Kts. otsikko VINKIT TOIMINTAMALLIN SOVELTAJILLE

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Edellyttää omakohtaista kokemusta opioidikorvaushoidosta ja päihderiippuvuudesta toipumisesta sekä kokemusasiantuntijakoulutuksen käymistä.

Ammattilaiselta edellyttää kykyä tasavertaiseen ja ennakkoluulottomaan työskentelyyn sekä kokemustiedon arvostamiseen.

Ratkaisun perusidea

Kokemusasiantuntijan ja ammattilaisen työparityöskentelyn toimintamalli muotoutui kokemusasiantuntijakoulutuksen pohjalta.

Koulutettujen kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten yhteistä työparityöskentelyä koulutus-, kehittämis- ja asiakastyön tehtävissä. Kokemusasiantuntijakoulutus antaa tarvittavaa osaamista tehtäviin sekä kykyä tarkastella asioita laajasti kokemustiedon pohjalta ja toimia ammatillisesti.

Kokemuksen kautta syntynyt tieto ammattilaisten tiedon rinnalla syventää ymmärrystä opioidiriippuvuuden aiheuttamista ongelmista, niistä selviytymisestä, tarpeesta palveluiden kehittämiseen sekä helpottaa vaikeista asioista puhumista. Kokemustieto vähentää stigmaa, hälventää ennakkoluuloja ja eriarvoisuutta.

TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN

Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tasavertaista työskentelyä kummankin osaamista ja näkökulmaa hyödyntäen. Kokemusasiantuntijat saavat asianmukaisen palkan/palkkion työstään.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Tarvittavat resurssit

Tasavertaisena toimivat ammattilainen ja kokemusasiantuntijatyöpari, työskentelyn edellyttämä aikaresurssi, palkat ja palkkiot.

Asiakasosallistujien toimeentulo

Työparina toimimisesta maksettava palkka tai palkkio, päivärahat sekä matkakulut, usein myös toimeentulotuki ja muut etuudet.

Järjestämisvastuu, tärkeät kehittämiskumppanit

Osallisuuden edistämisestä sekä sitä hyödyntävän toiminnan järjestämisestä vastaavat kunnat ja muut toimijat. Kehittämiskumppaneina ovat työparityöskentelyä toteuttavan tahon sidosryhmät, esimerkiksi järjestöt, kuten KoKoa – Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

- - -