Työttömän terveystarkastuksen toimintamalli, Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I1)

Toimintamallin tavoitteena on luoda Keski-Suomen hyvinvointialueelle yhtenäinen työttömän terveystarkastusmalli, jonka avulla vahvistetaan monitoimijaista yhteistyötä sekä lisätään digitaalista asiointia. 

 

Toimintaympäristö

Työttömän terveystarkastuksesta säädetään terveydenhuoltolaissa ja se on tarkoitettu työ- ja opiskeluterveydenhuollon ulkopuolella oleville, erityisesti työttömille.

Terveystarkastuksessa selvitetään ja edistetään työttömänä olevan henkilön terveyttä ja hyvinvointia sekä kartoitetaan hänen työ- ja toimintakykyä, kuntoutustarpeita ja ohjataan tarvittaessa jatkopalveluihin. Terveystarkastus on asiakkaalle vapaaehtoinen ja maksuton.

(Lähde: THL, viitattu 6.7.2023)

Osa työttömistä on joutunut odottamaan terveystarkastukseen pääsyä useamman kuukauden ja toisaalta tarkastuksia on toteutettu vaihtelevin sisällöin. Toimintamalli keskittyy Keski-Suomen hyvinvointialueella työttömien terveystarkastuksien yhtenäisen terveystarkastusmallin kehittämiseen. Digitaalisesti tehtävien terveystarkastusten lisääminen ja kehittäminen ovat merkittävässä roolissa toimintamallia rakennettaessa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Toimintamalli kiinnittyy hyvinvointialueen strategian kaikkiin päätavoitteisin: ihmislähtöiset ja kustannusvaikuttavat palvelut sekä saumaton palvelujen yhteensovittaminen, hyvinvoiva, osaava ja osallistuva henkilöstö, vankka tietopohja ja systemaattinen tiedon hyödyntäminen, sujuva ja saumaton kumppanuus, aktiiviset ja osallistuvat asukkaat sekä toimivat ennaltaehkäisevät palvelut, toiminnan tavoitteellinen kehittäminen ja uudistaminen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Keski-Suomen hyvinvointialueella työttömien terveystarkastuksia on toteutettu erilaisin prosessein ja eri yksiköissä. Osassa kunnista työttömien terveystarkastuksiin on muodostunut jonoa, kun taas toisissa kunnissa tarkastukset on saatu toteutettua hyvinkin kattavasti. Näitä eroavaisuuksia lähdetään ratkaisemaan yhtenäistämällä toimintamallia.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukko koostuu Kestävän kasvun kehittäjistä, asiakastyötä tekevistä sairaan-/terveydenhoitajista sekä hyvinvointialueen laaja-alaisen sosiaali- ja terveyskeskuksen johdosta. Lisäksi yhteiskehittämisessä ja toimintamallin osana toimivat mm. TYP:n työntekijät, sosiaalityö, kuntoutus, mtp-ammattilaiset sekä kunnan hyte-toimijat.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten osaamista työttömien terveystarkastusten tekemiseen yhtenäisen toimintamallin avulla ja digitaalisia asiointikanavia hyödyntäen. Toimintamallin avulla varmistetaan terveystarkastuksien tasalaatuisuus ja sisällöllinen yhteneväisyys. Hoitojonoa pyritään purkamaan ja sen myötä tunnistamaan varhaisemmassa vaiheessa työllistymiseen vaikuttavia terveydellisiä haasteita.

Muutoksen mittaaminen

Tavoitteena on, että työtön pääsee terveystarkastukseen 2kk kuluessa ajanvaraamisesta. Hankkeen aikana seurataan tehtyjen työttömien terveystarkastusten määriä. 

Toteutussuunnitelma

Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta rekrytoidaan kaksi sairaan-/terveydenhoitajaa, jotka sijoittuvat eri puolille Keski-Suomea. Näiden ammattilaisten tehtävänä on purkaa kertynyttä jonoa työttömien terveystarkastuksiin ja saada tehtyjen terveystarkastuksien määrä nousemaan. Tavoitteena on kehittää ja vahvistaa digitaalisten terveystarkastuksien tekemistä ja kuvata yhtenäinen toimintamalli kattamaan koko maakunta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat työttömät, joiden pääsy terveystarkastukseen on koronan aiheuttaman hoitovelan vuoksi viivästynyt sekä ammattilaiset, jotka työskentelevät työttömien terveystarkastuksien parissa. 

Asiakasymmärrystä on kerrytetty kokemusasiantuntijatoiminnan sekä asiakaskokemuskyselyiden kautta. Kokemusasiantuntijatoiminta on koostunut kokemusasiantuntijoiden toteuttamista terveystarkastusten havainnoinneista sekä sähköisen esitietokaavakkeen arvioinnista.