Työttömän terveystarkastuksen toimintamalli, Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I1)

Toimintamallin tavoitteena on luoda Keski-Suomen hyvinvointialueelle yhtenäinen työttömän terveystarkastusmalli, jonka avulla vahvistetaan monitoimijaista yhteistyötä sekä lisätään digitaalista asiointia. 

 

Toimintaympäristö

Työttömän terveystarkastuksesta säädetään terveydenhuoltolaissa ja se on tarkoitettu työ- ja opiskeluterveydenhuollon ulkopuolella oleville, erityisesti työttömille.

Terveystarkastuksessa selvitetään ja edistetään työttömänä olevan henkilön terveyttä ja hyvinvointia sekä kartoitetaan hänen työ- ja toimintakykyä, kuntoutustarpeita ja ohjataan tarvittaessa jatkopalveluihin. Terveystarkastus on asiakkaalle vapaaehtoinen ja maksuton.

(Lähde: THL, viitattu 6.7.2023)

Osa työttömistä on joutunut odottamaan terveystarkastukseen pääsyä useamman kuukauden ja toisaalta tarkastuksia on toteutettu vaihtelevin sisällöin. Toimintamalli keskittyy Keski-Suomen hyvinvointialueella työttömien terveystarkastuksien yhtenäisen terveystarkastusmallin kehittämiseen. Digitaalisesti tehtävien terveystarkastusten lisääminen ja kehittäminen ovat merkittävässä roolissa toimintamallia rakennettaessa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Toimintamalli kiinnittyy hyvinvointialueen strategian kaikkiin päätavoitteisin: ihmislähtöiset ja kustannusvaikuttavat palvelut sekä saumaton palvelujen yhteensovittaminen, hyvinvoiva, osaava ja osallistuva henkilöstö, vankka tietopohja ja systemaattinen tiedon hyödyntäminen, sujuva ja saumaton kumppanuus, aktiiviset ja osallistuvat asukkaat sekä toimivat ennaltaehkäisevät palvelut, toiminnan tavoitteellinen kehittäminen ja uudistaminen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Keski-Suomen hyvinvointialueella työttömien terveystarkastuksia on toteutettu erilaisin prosessein ja eri yksiköissä. Osassa kunnista työttömien terveystarkastuksiin on muodostunut jonoa, kun taas toisissa kunnissa tarkastukset on saatu toteutettua hyvinkin kattavasti. Lisäksi joissakin kunnissa yhteistyö TE-palveluiden kanssa on ollut toimivaa kun taas joillakin alueella yhteistyötä on tarpeen kehittää ja lisätä. Näitä eroavaisuuksia lähdetään ratkaisemaan luomalla yhdenmukainen toimintamalli koko Keski-Suomen hyvinvointialueelle.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukko koostuu Kestävän kasvun ohjelman kehittäjistä, asiakastyötä tekevistä sairaanhoitajista/terveydenhoitajista sekä hyvinvointialueen laaja-alaisen sosiaali- ja terveyskeskuksen johdosta. Lisäksi yhteiskehittämisessä ja toimintamallin osana toimivat TE-palvelut, työllisyyttä edistävät sosiaalipalvelut, kuntoutuspalvelut sekä koulutetut kokemusasiantuntijat.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on parantaa opiskelu- ja työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden hoitoon ja palveluun pääsyä​ sekä yhtenäistää Keski-Suomessa tehtävien työttömien terveystarkastusten sisältöjä ja prosesseja. Lisäksi tavoitteena on luoda toimivia yhteistyökäytänteitä työllisyyspalveluiden ja sosiaalipalveluiden kanssa sekä vahvistaa terveydenhuollon ammattilaisten osaamista työkyvyn arviointiin ja tukemiseen liittyvissä asioissa.

Muutoksen mittaaminen
  1. Asiakas pääsee työttömän terveystarkastukseen 2kk:n sisällä yhteydenotosta.
    1. Missä ajassa asiakas pääsee terveystarkastukseen?
    2. Kuinka monta terveystarkastusta toteutetaan vuositasolla? 
  2. Palveluun pääsyä sujuvoitetaan ja nopeutetaan digitaalisen asioinnin kautta.
    1. Kuinka monta terveystarkastusta toteutetaan digitaalisesti?
    2. Luodaan digitaalinen esitietolomake, joka toimii samalla segmentointivälineenä. Nopeuttaako digitaalisen esitietolomakkeen täyttäminen terveystarkastusprosessia?
  3. TE-palveluiden kanssa luodaan selkeät yhteistyökäytänteet
    1. Onko yhdenmukainen lähetelomake työttömän terveystarkastukseen käytössä kaikilla kolmella työllisyysalueella?
    2. Käytetäänkö terveystarkastuksen palautelomaketta koko Keski-Suomen hyvinvointialueella?
    3. Onko TE-palveluilla tiedossa työttömän terveystarkastuksia tekevät nimetyt hoitajat yhteystietoineen?
    4. Onko hyvinvointialueen toimijoilla tiedossa eri työllisyysalueiden yhteyshenkilöiden yhteystiedot?
Toteutussuunnitelma

Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta rekrytoidaan kaksi sairaan-/terveydenhoitajaa, jotka sijoittuvat eri puolille Keski-Suomea. Näiden ammattilaisten tehtävänä on purkaa kertynyttä jonoa työttömien terveystarkastuksiin ja saada tehtyjen terveystarkastuksien määrä nousemaan. Nimetty projektityöntekijä kehittää ja vahvistaa digitaalisten terveystarkastuksien tekemistä sekä kuvaa yhtenäisen toimintamallin kattamaan koko maakunta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat työttömät, joiden pääsy terveystarkastukseen on koronan aiheuttaman hoitovelan vuoksi viivästynyt sekä ammattilaiset, jotka työskentelevät työttömien terveystarkastuksien parissa. 

Asiakasymmärrystä on kerrytetty kokemusasiantuntijatoiminnan sekä asiakaskokemuskyselyiden kautta. Kokemusasiantuntijatoiminta on koostunut kokemusasiantuntijoiden toteuttamista terveystarkastusten havainnoinneista sekä digitaalisen esitietokaavakkeen arvioinnista.

Ratkaisun perusidea

Keski-Suomen hyvinvointialueelle on luotu yhtenäinen toimintamalli työttömien terveystarkastuksiin sekä työttömän työkyvyn arviointiin ja tukemiseen. Vuodesta 2025 alkaen työttömän terveystarkastuksia toteutetaan keskitetysti Keski-Suomen kolmen työllisyysalueen mukaisesti. Jokaiselle kolmelle työllisyysalueelle nimetään sairaanhoitajat/terveydenhoitajat, jotka työttömän terveystarkastuksia toteuttavat. Tällä rakenteella saadaan aidosti vahvistettua yhteistyötä työllisyyspalveluiden kanssa. Työllisyyttä edistävistä sosiaalipalveluista nimetään tarkastuksia toteuttaville hoitajille vastinpari. Työttömän terveystarkastus kytkeytyy oleellisesti monitoimijaisiin Työkyvyn tuen tiimeihin ja tähän on luotu yhdenmukainen prosessi koko Keski-Suomen hyvinvointialueelle.