Työyhteisön pelisäännöt Pihlajatuvan palvelukodilla, Keski-Pohjanmaan hva

Pelisäännöt ohjaavat työyhteisöä toiminnassaan ja mahdollistavat asioiden selkeyttämisen, sekä työyhteisölle itselleen tärkeiden asioiden esiin nostamisen.

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue, Soite,  Pihlajatuvan asumisen- ja päiväaikaisen toiminnan yksikkö.   Soite vastaa alueen sote-palveluista ja pelastustoimesta. Soite järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Soiten vammaispalvelun toiminta-ajatus on tuottaa asiakkaiden palvelut tasavertaisesti, laadukkaasti ja asiakkaan itsemääräämisoikeutta kunnioittaen. Palvelut tukevat itsenäistä selviytymistä ja toimintakykyä sekä vähentävät esteitä normaaliin elämään. Tavoitteena on mahdollisuus toimia itsenäisinä, omasta elämästä päättävinä kansalaisina. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Työyhteisössä esiintyi epäasiallista kohtelua ja sovituista pelisäännöistä ei joko pidetty kiinni tai niitä ei kunnioitettu. Työolosuhteiden haasteet liittyvät työrauhan saavuttamiseen toimintayksikössä. Haasteellisuutta työrauhan saavuttamisessa ja sen ylläpitämisessä tuottaa erityisesti työyhteisön sosiaalinen toimimattomuus ja varhaisen psykososiaalisen kuormittumisen tunnistamattomuus ja yhteisössä vallitsee kokemus ettei siihen puuttuminen ajoissa. Työelämää ohjaa vahvasti inhimillisyyden lisäksi lait. On tärkeää avata yhteiset pelisäännöt, jotka noudattavat hyviä tapoja ja toteuttavat myös lain mukanaan tuomia velvoitteita ja oikeuksia.

Soiten vammaispalvelut tarjoavat monipuolisesti erilaisia palveluita vammaisille ja kehitysvammaisille. Vammaispalvelut edistävät vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäisee ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on toimintakyvyn lisäämistä, sairauksien ja terveysongelmien vähentämistä ja hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista sekä syrjäytymisen ehkäisyä. Tämä on osa Soiten strategiaa, joka näkyy jokapäiväisessä työssä ja päätöksenteossa.

Hyvin voimme!

Hyvin voimme on lupauksemme sinulle, minulle ja meille.

Se on tavoite ja asenne, johon yhdessä pyrimme eri tavoin.

Hyvin voimme:

  1. Meillä on hyvä olla.
  2. Me onnistumme!

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitystyön tarpeiden lähtökohtana on todettu olevan, asiakasturvallisuus, työhyvinvointi ja ammatillinen käyttäytyminen, työssäjaksaminen ja esimiestyö.

Ammatillisesti muutos näkyy Työhyvinvoinnin parantumisena, työturvallisuuden lisääntymisenä. 

Muutos tulee saada aikaiseksi jotta yksikön arki on toimivaa ja sujuvaa.

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Osallistuimme kehittämistyöhön koko työyhteisönä.

Tavoiteltu muutos

Henkilöstöllä olisi valmennuksen jälkeen käytössään selkeät pelisäännöt ja raamit. Pelisääntöjen ja raamien luomiseen on henkilökunta itse osallistunut ja toteuttamiseen sitoutunut. Toivomme, että yksiköstämme rakentuu ammatti-identeteetiltään vahva ja itseään kunnioittava. Toivomme, että taakse jää ajatus muiden tekemättä jättämisistä & muiden vastuista ja vallan saa vastuuntuntoinen innokkuus, yhdessä saavutettavissa olevia tavoitteita kohtaan.

Muutoksen mittaaminen

Työhyvinvointikysely

Toteutussuunnitelma

Yksikön pelisäännöt selkeytetään ja auki kirjataan. Pelisääntöjen noudattamatta jättämisiin jatkossa puututaan asian vaatimalla tavalla.  Peli sääntöjä päivitetään tarvittaessa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työyhteisön pelisäännöt on kasattu aluksi työryhmänä, sen jälkeen niitä on työstetty koko yksikön henkilökunnan voimin ja lopuksi taas pienryhmä puhtaaksikirjoittaa ne.

Ratkaisun perusidea

Yhteiset toteutettavissa olevat pelisäännöt ohjaavat tasavertaisesti jokaisen roolia ja työtä. Yhteisten pelisääntöjen noudattamatta jättäminen johtaa jatkotoimenpiteisiin, jolloin siitä saadaan tuki myös esimiestyöhön.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Yhteiset pelisäännöt on luotu työyhteisössä ja työajalla. Pelisäännöt julkaistaan koko työyhteisön nähtäville ja juurrutetaan myös osaksi perehdyttämistä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Osallistukaa ja osallistakaa itse. Tuokaa omaan käyttöön esiin ne pelisäännöt, jotka teidän yhteisössä on merkityksellisiä. Uskaltakaa puhua myös kipeistä asioista.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Yhdessä tehdyt pelisäännöt omalle työyhteisölle sitouttavat ja osallistavat työyhteisöä ja tasavertaisen osallistamisen ansiosta ne koetaan omiksi ja arvokkaiksi.