Tyypin 2 diabeteksen ja esidiabeteksen digitaalinen hoito- ja valmennusohjelma, Pohjois-Karjalan HVA (RRP, P4, I1)

Tavoitteena on parantaa tyypin 2 diabetekseen ja prediabetekseen sairastuneiden hoitoa ja elintapaohjausta, vahvistaa omahoitoa, ennaltaehkäistä lisäsairauksien ja komplikaatioiden kehittymistä sekä tehostaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä.

Toimintaympäristö

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue järjestää palvelut 163 000 asukkaalle 13 kunnan alueella. Pohjois-Karjalan alueella asukkaiden hyvinvoinnin haasteena ovat sosioekonomisten ongelmien ja elintapahaasteiden kasautuminen, korkea sairastavuus, ikääntyvä väestö, matala osallisuus, yksinäisyys ja pitkäaikaistyöttömyys. (Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma 2022-2025).  

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tyypin 2 diabetes todetaan tavallisimmin kohonneesta paastoverensokerista ns. peruslaboratiokokeiden oton yhteydessä. Diabetekseen sairastumisen riskitekijöinä on ylipaino, koholla oleva verenpaine ja/tai veren rasva-arvot.  Sairastumisriskiä lisäävät myös perimä, vähäinen liikunta ja fyysinen aktiivisuus sekä pitkään jatkunut stressi. Taustalla voi olla myös muita sairauksia, kuten uniapnea tai masennus. 

Tyypin 2 diabeetikkoja on Pohjois-Karjalassa noin 16 000. Tyypin 2 diabeetikoiden hoitoa toteutetaan terveysasemien (Sote-keskus, Sote-asema tai Sote-palvelupiste) sairaan-ja terveydenhoitajien vastaanotoilla muun toiminnan yhteydessä.  Siun sotessa toimii myös Diabetesosaamiskeskus, jossa tyypin 2 diabeetikoista hoidetaan alle 40-vuotiaat tai vaikeahoitoista diabetesta sairastavat. 

Siun soten elintapaohjauksen nykytilaa on kartoitettu keväällä 2022. Kartoituksen perusteella todettiin, että vaikka elintapaohjausta toteutetaan, sitä toteutetaan oman osaamisen, kiinnostuksen ja käytettävissä olevien resurssien mukaan. Elintapaneuvonta jää usein kertaluonteiseksi tai muutamaan vastaanottokertaan. (Siun soten elintapaohjauksen nykytilan kartoitus 2022). 

Sairastuessaan tyypin 2 diabetekseen potilas kutsutaan alkuohjaukseen sairaan/terveydenhoitajan vastaanotolle. Alkuohjauksessa käydään läpi diabetes sairautena, kerrotaan sairauden taustalla olevista riskitekijöistä, liitännäissairauksista ja diabeteksen hoidosta. Käynnillä kartoitetaan potilaan ruokavalio ja liikuntatottumuksia.  Potilas saa verensokerimittarin ja ohjeistuksen verensokerin kotimittauksista. Alkuohjauksen vastaanottoaika on noin tunnin mittainen. Seuraava vastaanotto sovitaan muutaman viikon tai kuukauden päähän, ja se voi tapahtua myös puhelimitse. Jatkossa potilas ottaa yhteyttä noin vuoden kuluttua, mikäli vointi pysyy hyvänä.