Unineuvolassa alle 2v lapsen perhe saa ohjausta vauvan unipulmiin ja tukea vauvan unitaitojen kehittymiseen. Mukana unineuvolavastaanotolla ovat uniohjaaja, perhe ja terveydenhoitaja tai perhetyöntekijä, jolloin uniohjauskäytännöt juurtuvat. 

Toimintaympäristö

Vauvan ja taaperon uneen liittyvät ongelmat ovat pikkulapsiperheissä tavallisia. Lapsen unipulmat uuvuttavat vanhempia ja mikäli vanhemmat eivät saa riittävästi nukuttua, univaje vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin ja vuorovaikutukseen. Väsymyksen kasvaessa vanhemmat voivat altistua masennukselle sekä parisuhdeongelmille. Oikea-aikainen, perusteellinen ja perhelähtöinen uniohjaus vähentää pitkäkestoisen tuen tarvetta, palauttaa voimavarjoa vanhemmille sekä tukee lapsen hyvinvointia, ilo arkeen palaa ja riski vauvan kaltoinkohtelulle vähenee. 

 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kolmannen sektorin toimijoilla on mahdollisuus kehittää ja juurruttaa täydentäviä palveluja, joita ei ole tarjolla julkisella puolella. Oulun ensi- ja turvakoti Ry:n Vauvatalolla on ollut mahdollisuus kehittää ja tarjota vauvaperheiden unipalveluja jo pitkään. Unineuvolatoimintaa on toteutettu aiemmin yhteistyössä Oulun kaupungin perhepalvelujen kanssa.

Yhdistyksen kokemus vauvaperheiden uniohjauksesta ja sen myötä kokemus toiminnan vaikuttavuudesta perheiden hyvinvointiin on ollut merkittävää. Perheet eivät ole kokeneet saaneensa riittävää tukea vauvojen unipulmiin neuvolasta.  Unineuvolatoiminnan pilotoinnin myötä unineuvolatoimintaa on juurrutettu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Toiminnasta saadun palautteen sekä aiemman kokemuksen myötä tarve perheiden uniohjaukselle sekä ammattilaisten osaamisen juurruttamiselle on suuri. 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Pienen vauvan unitaidot ovat vasta kehittymässä ja vauvan unessa ovat tietyt ominaispiirteet, jonka vuoksi vauva on heräilyherkkä. Tietoisuus vauvan unen rakenteesta tuo vanhemmille ymmärrystä. Vanhemmat voivat omalla toiminnallaan tukea vauvan unitaitojen kehittymistä. Tarjoamalla perheille uniohjausta ja vinkkejä sekä juurruttamalla toimintaa ja  uniohjausmallia samalla ammattilaisille, perheiden hyvinvointi lisääntyy, ammattilaisten tietoisuus sekä uniohjauskäytännöt vahvistuvat ja juurtuvat osaksi palvelutarjontaa. 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Unineuvolatoimintaa on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen neuvoloiden terveydenhoitajien sekä perhetyöntekijöiden kanssa. Toimintaa toteutettiin pilottirahoituksella 04-12/ 22 välisenä aikana. Ammattilaisilta kerätty palaute unineuvolapilotista on ollut kiittävää ja toiminnan toivottaisiin jatkuvan. 

Toiminta toteutetaan etäyhteydellä. Terveydenhoitaja tai perhetyöntekijä varaa ajan uniohjaajalta. Uniohjaaja lähettää linkin tapaamiseen työntekijälle, joka on perheen kanssa etäyhteyden päässä esimerkiksi neuvolassa. Tarvittaessa perhe osallistuu kotoa tapaamiseen. Kattavan alkukartoituksen jälkeen uniohjaaja tarjoaa perheelle vinkkejä vauvan levollisiin uniin. Mahdollisuuksien mukaan terveydenhoitaja / perhetyöntekijä kannattelee perhettä uniohjauksen jälkeen muutoksessa. Tarvittaessa sovitaan uusi unineuvolavastaanotto. 

 

 

Tavoiteltu muutos

Pop-Sote unineuvolatoiminnan pilotin tavoitteena on ollut vauvan unipulmien helpottuminen sekä vanhempien arjessa jaksamisen lisääntyminen. Tavoitteena oli myös unineuvolatoiminnan laajeneminen koko hyvinvointialueelle sekä ammattilaisten osaamisen vahvistuminen uniohjauskäytännöissä.

 

Muutoksen mittaaminen

PoP-Sote unineuvolatoiminnan tavoitteita, toteutumista sekä kokemuksia kartoitettiin webropol-kyselyllä marraskuussa 2022. Kysely lähetettiin unineuvolainfoihin sekä vastaanotoille osallistuneille ammattilaisille. Palautetta saatiin pilotin aikana myös suullisesti ja sähköpostilla. 

Toteutussuunnitelma

Uniohjaajalla tulee olla uniohjaukseen riittävä osaaminen ja tieto-taito. Unineuvolatoiminnassa on hyödynnetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottamaa tietoa ja tutkimuksia lapsen unesta ja unitaitojen kehittymisestä sekä pitkää kokemusta uniohjaustoiminnasta. Uniohjaukseen tulee olla varattu riittävästi aikaa, jotta voidaan tehdä kattava alkukartoitus vauvan uneen liittyvistä asioista, pulmista ja vanhempien käytännöistä. Samalla uupuneet vanhemmat tulevat kuulluiksi. Vanhempien kanssa yhdessä tehdään suunnitelma ja etsitään kullekin perheelle suotuisia ratkaisuja levollisten unien löytymiseksi. Unineuvolavastaanotolla mukana oleva perheelle tuttu ammattilainen voi vastaanoton jälkeen mahdollisuuksien mukaan kannatella perhettä saatujen vinkkien mukaisesti. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Unineuvolatoiminnan kohderyhmänä ovat ovat olleet alle 2-vuotiaiden lasten perheet sekä terveydenhoitajat, perhetyöntekijät. Etävastaanotoille on osallistunut ammattilaisten lisäksi vanhemmat. 

 

 

 

Ratkaisun perusidea

Unineuvolatoiminnan pilotissa toteutettiin unineuvolavastaanottoja, jotka oli tarkoitettu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella asuville alle 2-vuotiaiden lasten vanhemmille. Lisäksi vastaanotolla oli mukana terveydenhoitaja tai perhetyöntekijä. Pilotin tavoitteena oli vauvan / taaperon unipulmien helpottuminen ja vanhempien arjessa jaksamisen lisääntyminen. Lisäksi tavoitteena oli ammattilaisten uniohjausosaamisen vahvistuminen ja unineuvolatoiminnan laajeneminen koko hyvinvointialueelle.

Ajanvaraus unineuvolan etävastaanotoille tapahtui perheelle tutun terveydenhoitajan tai perhetyöntekijän toimesta ja työntekijä osallistui perheen kanssa vastaanotolle. Pilotin aikana terveydenhoitajan tai perhetyöntekijän oli mahdollista varata konsultaatioaikoja uniohjaajalta.

Uniohjaajana toimi uniohjausta pitkään työssään toteuttanut ja vauvan uneen sekä unipulmiin perehtynyt Oulun ensi- ja turvakoti Ry:n Vauvatalon työntekijä. Uniohjaustoiminnassa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tuottamaa tietoa ja tutkimuksia vauvan uneen liittyen. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Etävastaanottoja varten tulee olla rauhallinen tila sekä välineet vastaanoton toteuttamiselle. Terveydenhoitaja tai perhetyöntekijä varaa ajan puhelimitse tai sähköpostilla asiakasperheelleen, jonka jälkeen uniohjaaja lähettää linkin tapaamiseen työntekijälle.

Uniohjaajalla tulee olla riittävä perehtyneisyys ja tieto-taito vauvan unen erityispirteisiin sekä unipulmiin liittyen. Vastaanotoille on varattava riittävästi aikaa, n. 60-90min. Kattavan alkukartoituksen ja keskustelun jälkeen uniohjaaja tarjoaa perheelle vinkkejä vauvan levollisiin uniin ja tekee yhdessä perheen kanssa suunnitelman levollisten öiden saavuttamiseksi, huomioiden perheen omat toiveet muutokselle. Tarvittaessa perheelle lähetetään kirjallista materiaalia tueksi. Mahdollisuuksien mukaan terveydenhoitaja tai perhetyöntekijä kannattelee perhettä uniohjauksen jälkeen muutoksessa. Tarvittaessa sovitaan uusi unineuvolavastaanotto. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Unineuvolatoiminnan käynnistäminen vaati pilottirahoituksen, joka mahdollisti uniohjaajalle riittävän resurssin vastaanottotoiminalle, ajanvarauksille ja markkinoinnille. Toiminnan käynnistyessä ammattilaisille järjestettiin kaksi kertaa unineuvolainfo, joka toteutui etäyhteydellä. Infoissa oli mahdollisuus kuulla toiminnasta ja esittää kysymyksiä. Lisäksi toiminnasta lähetettiin markkinointisähköposteja hyvinvointialueiden työntekijöille. Unineuvolatoimintamalia voi toteuttaa myös esimerkiksi neuvolan tiloissa. Pilotin aikana etäyhteydet mahdollistivat  perheiden tavoittamisen koko hyvinvointialueelta. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Unineuvolatoiminnan pilotti tavoitti 04-12/22 välisenä aikana useita Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen perheitä ja ammattilaisia. Mitä pidemmälle pilotti eteni, sitä enemmän tuli varauksia vastaanotoille. Tekniikka etävastaanotoilla toimi pääsääntöisesti hyvin. Tarvittaessa siirryttiin puhelinyhteyteen. Ajanvarausten perumisia lyhyelläkin varoitusajalla tuli jonkin verran mm. sairastumisista johtuen. Konsultaatioaikoja uniasioissa ammattilaisille varattiin pilotin aikana vain kerran. 

Pilotin lopulla ammattilaisille lähetettiin palautekysely. Kyselyn tulosten perusteella kaikki vastanneet kertoivat perheiden olleen kiinnostuneita unineuvolapalvelusta. Ammattilaiset kokivat perheiden vauvan unta tukevien taitojen kehittyneen ja sitä kautta unipulmien vähentyneen. Vanhempien jaksaminen arjessa oli lisääntynyt. Ammattilaisten mielestä unineuvolapalvelu oli perheiden hyvinvointia tukevaa ja myös he itse olivat saaneet uutta tietoa olemalla mukana vastaanotoilla. Kaikki kyselyyn vastanneet ammattilaiset kokivat unineuvolatoiminnan tarpeellisena ja toivoivat toiminnalle jatkoa. Lisäksi vastaajat toivoivat oman paikkakunnan uniohjauspalvelujen kehittämistä sekä lisäkoulutusta uniohjaukseen ja vauvan uneen liittyen. Haasteena erityisesti terveydenhoitajat kokivat suotuisan ajankohdan löytymisen kalenteristaan, jotta he voi osallistua vastaanotolle yhdessä perheen kanssa. Vastauksissa toivottiin myös lisää aikavaihtoehtoja muillekin kuin yhdelle päivälle viikossa ja unineuvolatoimintaa lastenneuvolan yhteyteen.