Uusia säveliä etsimässä -hanke
Hankkeessa tuetaan COVID-19 pandemiasta kärsineiden omaishoitoperheiden terveyttä kulttuurihyvinvoinnin keinoin. Hankkeessa kehitettiin perheiden hyvinvointia edistävän luovan toiminnan ja tavoitetta palvelevan monialaisen yhteistyön malli.
Omaishoito on yhteiskunnalle kustannuksiltaan halvempaa kuin muut hoivan muodot. Suomessa on noin 300 000 omaishoitajaa, joista noin joka kuudes on tehnyt sopimuksen omaishoidosta hyvinvointialueen kanssa ja saanut
omaishoidon tuen palveluineen. Tulevina vuosina omaishoidon tarve tulee väestörakenteen muutoksen mukaisesti kasvamaan entisestään. Omaishoitajien hyvinvointi nousee kestävyyden edellytykseksi, sillä sosiaali- ja terveyspalveluiden kantokyky ei kestä samanaikaista hoidettavien määrän lisääntymistä ja hoitajien hyvinvoinnin
heikkenemistä. Omaishoitoperheiden tukimuotoja täytyy monipuolistaa siten, että ne
kohdentuvat paitsi omaishoidettaviin myös hoitajien mielen hyvinvointiin ja kokonaisvaltaisen toimijuuden mahdollistamiseen.
Uusia säveliä etsimässä -hanke kohdistui helsinkiläisille ja vantaalaisille aikuisten ja lasten omaishoitoperheille. Toiminnan kautta keskityttiin vahvistamaan koko perheen hyvinvointia: Toimintaan osallistuttiin omaishoitopareina ja -perheinä, mutta myös muut läheiset olivat tervetulleita osallistumaan toimintaan. Hankkeen aikana ryhmätoimintaa
kohdistettiin yhteensä seitsemälle ryhmälle, joista neljä oli omaishoidettavien aikuisten
ja kolme omaishoidettavien lasten ja heidän omaishoitajiensa ryhmiä. Aikuisten ryhmistä kaksi suuntautui muistiperheille, ja yksi lasten perheiden ryhmistä oli monikulttuurinen.
Omaishoitajilla on suuri riski terveyden uhkiin, uupumiseen, masennukseen ja yksinäisyyteen (Juntunen & Salminen 2011), ja COVID-19-pandemia kärjisti entisestään haastavaa elämäntilannetta. Omaishoitajien palvelut lakkautettiin, vapaapäivät estyivät ja poikkeustilanne eristi omaishoitoperheet riskiryhmiin kuuluvina kotiin. Stressitilanteessa mielen käsittelykyky, tulevaisuudennäkymät ja toimintakyky kapenee.
Myös koronan kaltaisessa erityistilanteessa on tärkeää, että voidaan pitää yllä sosiaalisia kontakteja ja elämän merkityksellisyys sekä toiveikkuus säilyy.
Luovan sekä taiteita hyödyntävän ja ilmaisua tukevan toiminnan avulla voidaan monin tavoin vahvistaa hyvinvointia ja toimintakykyä sekä ennaltaehkäistä voimavarojen ehtymistä ja sitä kautta ajautumista syvempiin ongelmiin (esim. Fancourt & Finn 2019; Särkämö ym. 2013).
Tutkimukset luovan toiminnan merkityksistä elämässä osoittavat luovan, yhteisöllisen toiminnan kannattelevan elämäniloa ja jaksamista sekä auttavan näkemään elämän uudesta näkökulmasta (Huhtinen-Hildén & Isola 2019b). Yksilöllisesti omaishoitoperheille suunnattua, tuen tarpeet huomioivaa toimintaa on vähän, ja tällaisten ryhmien ohjaaminen vaatii vahvaa ammattitaitoa sekä monialaista yhteistyötä.
Yhteistyössä hankkeessa olivat korkeakoulu, yhdistykset ja kaupungit. Yhteensä 16 eri toimijaa: Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca/Gerometro, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala/kulttuuripalvelut, Päijät-Hämeen Muistiyhdistys, Vantaan kaupungin kotona asumisen tuki, Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut, Helsingin muistiyhdistys, Kehitysvammatuki57, Leijonaemot, Helsinkimissio / Musiikkikeskus Resonaari, Helsingin kaupungin omaishoidon tuen palvelut / ikääntyneiden palvelut ja vammaistyö, Muistiliitto, Omaishoitajaliitto, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat, Vammaisperheyhdistys Jaatinen ja Metropolia AMK.
Uusia säveliä etsimässä -hankkeen toiminnan sisällöt syntyivät dialogissa perheiden ja kehittäjäverkoston kanssa, jotta sen toiminnalla oli aidosti mahdollisuus vastata omaishoitoperheiden tarpeisiin. Dialogia käytiin pilottien koulutusjaksoilla, ryhmätoiminnassa, tapahtumissa, yhteisissä jakamisen tuokioissa sekä kehittäjäverkoston toiminnassa jatkuvasti toimintaa sen mukaisesti muokaten (oppiva ja jatkuvasti kehittyvä prosessi, PDCA-sykli). Tarpeeseen vastaamista mahdollisti toiminnoista kerätty osallistujapalaute, jatkuva asiantuntijoiden tekemä havainnointi toiminnan aikana sekä toiminnan reflektointi sitä ennen ja sen jälkeen. Omaishoitoperheiden ryhmätoiminnassa pystyttiin moniammatillista osaamista hyödyntäen herkästi reagoimaan ryhmästä nousseeseen tarpeeseen. Hankkeessa hyödynnettiin projektiarvioinnin 3x3-mallia. Arvioinneista saatua tietoa hyödynnettiin paitsi toiminnan kehittämiseen niin myös tulosten levittämiseen ja juurruttamiseen.
Omaishoitoperheille suunnatun ryhmätoiminnan vaikuttavuutta mitattiin ja arvioitiin käyttäen COPE-indeksiä, osallisuusindikaattoria, positiivisen mielenterveyden mittaria WEMWBS (Warwick-Edinburgh, lyhyempi versio) sekä verkostokarttaa. Mittaukset toteutettiin aina omaishoitoperheen aloittaessa ryhmätoiminnassa alkaessa ja sen päättyessä. Toiminnan vaikutusten arvioinnille asetetut mittarit eivät ole täysin riittäviä todentamaan toiminnan hyvinvointivaikutuksia, koska omaishoitoperheiden tilanteeseen vaikuttavat jatkuvasti muuttuvat tekijät.
Uusia säveliä etsimässä kehitettiin ja toteutettiin yhteisöllistä musiikkitoimintaa erilaisten koronakriisistä kärsineiden omaishoitoperheiden (ikääntyneet, lapsiperheet, maahanmuuttajat) tarpeiden mukaisesti. Hankkeessa luotiin keinoja etäosallistumiseen, jotta kynnys osallistumiseen laskee mahdollisimman pieneksi ja osallistuminen on mahdollista myös erityisolosuhteissa. Yhteisöllinen musiikkitoiminta suunniteltiin ja toteutettiin moniammatillisesti perheiden kanssa siten, että sen toiminnassa ja menetelmissä tuettiin henkisiä voimavaroja ja mielen hyvinvointia. Omaishoitajat osallistuivat toimintaan yhdessä hoidettavansa ja myös muiden läheistensä kanssa. Ryhmätoiminnan tavoitteena oli tarjota osallistujille mielekästä ja tarpeita vastaavaa toimintaa vertaisryhmässä. Toiminta toteutettiin yhteiskehittämällä sektori- ja alojen rajat ylittävää osaamista ja kokemusasiantuntijuutta sekä jatkuvaa havainnointia hyödyntäen. Hankkeessa tunnistettiin alueellista osaamista yhteisölliseen, monitaiteiseen musiikilliseen toimintaan, sen juurtumiseen ja levittämiseen. Hankkeessa tunnistettiin, mikä rakenteissa lisää ja vähentää yhteistyötä sekä toteutettiin fasilitoituja työpajoja systemaattisen yhteistoimintamallin kehittämiseksi.