Vaikuttavuusperusteinen OT-keskus
Monimutkaiset sekä kalliit ongelmat vaativat uusia ratkaisuja, jotka ylittävät perinteiset hallintorajat ja OT-keskuksen valmistelussa on tavoitteena siirtymä tiedolla johtamisesta vaikuttavuustiedolla johtamiseen.
Monimutkaiset sekä kalliit ongelmat vaativat uusia ratkaisuja, jotka ylittävät perinteiset hallintorajat, kuten OT-keskuksen valmistelussa. Edessä on siirtymä tiedolla johtamisesta vaikuttavuustiedolla johtamiseen. Vaikuttavuuden johtaminen perustuu vaikuttavuustavoitteen todentamiseen ja saavuttamiseen sektorirajoista huolimatta. Vaikuttavuuden johtaminen on erityisesti poikkileikkaavien ilmiöiden ja teemojen ratkaisemista tiedolla johtamisen keinoin, kuten tutkimustiedon, datan ja mallintamisen avulla. Vaikuttavuuden johtaminen edistää julkisen rahoituksen kohdentamista läpinäkyvästi ja yhteiskunnallisen hyödyn tekemistä todennettavaksi ja näkyväksi.
Vaikuttavuustiedolla johtamiseen tarvitaan vaikutus- ja vaikuttavuustietoa, jolla ohjataan toimintaa, yhteiskunnallisen hyödyn ja taloudellisten vaikutuksien konkreettista todentamista analytiikan ja mallintamisen kautta sekä kaikkien ilmiön/ongelman/kohderyhmän parissa työskentelevien asiantuntijoiden/organisaatioiden osallistumista vaikuttavuuden tavoitteiden johtamiseen yhteistoimintana.
Länsirannikon OT-keskuksen toiminnan kehittäminen vaikuttavuusperusteisemmaksi aloitettiin vaikuttavuustyöpajoissa syksyllä 2022. Työpajojen avulla saatiin kuva ilmiöistä, joita OT-keskus ratkoo työssään. Lisäksi työpajat auttoivat suunnittelemaan pitkän aikavälin vaikuttavuustavoitteita, lyhyemmän aikavälin vaikutustavoitteita ja mittareita, jotka tukevat OT-keskuksen toimintaa ja antavat palautetta toiminnan onnistumisesta. Vaikuttavuustavoitteet edustavat yhteiskunnalle koituvaa hyötyä.
OT-keskus pyrkii muuttamaan julkisia palveluita ja yhteiskuntaa niin, että hyvinvoinnin lisääntyy myös heikoimmassa olevien lasten ja nuorten keskuudessa, mikä vähentää OT-asiakkuuksien määrää (ehkäisevä toiminta) ja parantaa OT-asiakkaiden hyvinvointia (korjaava toiminta).
Työpajoja järjestettiin yhteensä kolme ja OT-keskus kutsui osanottajia Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta, Pohjanmaan hyvinvointialueelta ja Satakunnan hyvinvointialueelta. Työpajoja fasilitoi Motiva Oy:n asiantuntijat, yhdessä QSA Oy:n ja Valtiovarainministeriön Kustannusvaikuttavuuden osaamiskeskuksen asiantuntijoiden kanssa.
Vaikuttavuustyöpaja on fasilitoitu yhteiskehittämisprosessi kyseessä olevan ilmiön kanssa työskenteleville, kuten julkisen sektorin toimijoille, tutkijoille ja kokemusasiantuntijoille.