Vaikuttavuusperusteisen ohjauksen tietopohja ja malli mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalveluihin, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I3)
Pilotissa kehitettiin vaikuttavuusperusteisen ohjauksen tietopohja ja malli omien ja ostopalveluina tuotettujen mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen vaikuttavuusperusteiseen seurantaan ja ohjaukseen, sekä visuaalisen raportin malli.
Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen vaikuttavuusperusteisen hankinnan ja tuottajien ohjauksen pilotissa tunnistettiin kustannusvaikuttavuuteen liittyviä tietotarpeita sekä kustannus- ja vaikuttavuustiedon hyödyntämiseen ja sen osaamiseen liittyviä kehittämistarpeita. Nykytilanteessa kokonaiskuvaa hyvinvointialueen oman ja ostopalvelutuotannon toiminnasta, henkilöstöstä, laadusta, vaikutuksista ja kustannuksista on haastavaa saada koottua nykyisistä hyvinvointialueen tietojärjestelmistä ja/tai se vaatii manuaalista tiedonkeruuta ja tiedon kokoamista. Tiedon tuottamisen, jalostamisen ja hyödyntämisen kehittämiselle on tunnistettu tarve hyvinvointialueella, jotta palvelutuotantoa voidaan ohjata, kehittää ja johtaa tietoon perustuen ja palvelujen vaikuttavuusperusteiselle ohjaukselle on tarve, jotta voidaan tuottaa hyvinvointialueen asukkaille vaikuttavia palveluja, sekä kohdistaa niukat resurssit vaikuttavaan toimintaan ja palveluihin.
Pilotti on kytkeytynyt Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman kärkiin 2.6 Strategisesti hyödynnetty ja arvoperusteinen monituottajuus ja 4.2 Tiedolla johtamisen rakenteet kehittyneet ja tieto tukee päätöksentekoa. Pilotti tuki erityisesti strategian toimeenpano-ohjelman tavoitteen 2.6 toimenpidettä c) ”Luomme omalle tuotannolle ja ostopalvelulle yhteiset läpinäkyvät mittarit, kriteerit, tuotteistukset ja palvelukuvaukset sekä rakennamme kannustinmallit eri tuottajien väliseen vertaiskehittämiseen."
Vaikuttavuusperusteisen ohjauksen tietopohjan määrittelemiseksi kartoitettiin ensin tietotarpeet mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalveluista, valittiin indikaattorit/mittarit vaikuttavuusraportille sekä määriteltiin niille tietolähteet/tiedon keruutavat. Vaikuttavuusmittarien valitsemiseksi ja vaikuttavuusperusteisen ohjauksen tietopohjan määrittelyä varten mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalveluihin perustettiin ohjausryhmä. Vaikuttavuusmittareita selvitettiin mm. asumispalvelujen palveluntuottajilta ja muilta hyvinvointialueilta. Osana tätä kartoitettiin erilaisia kohderyhmän palveluissa käytettyjä/mahdollisesti soveltuvia elämänlaatu- ja toimintakykymittareita ja vertailtiin niitä keskenään.
Pilotin aikana toteutettiin työpajoja vaikuttavuusperusteisen ohjauksen tietopohjan ja visuaalisen vaikuttavuusraportin ilmeen kehittämiseksi, vaikuttavuusraportin tietojen hyödyntämisen suunnittelua varten sekä vaikuttavuusperusteisen ohjauksen jalkauttamisen ja siirron suunnittelemiseksi (osaksi pysyvää toimintaa).
Vaikuttavuusperusteisen hankinnan valmistelun ja tuotantotapa-analyysin tueksi kartoitettiin ensin tietopohja sen hetkisistä Pirkanmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdeasumispalveluista (kevät/kesä 2023); asiakastieto, toiminta-, kustannus- ja markkinatiedot palveluista kerättiin eri tietolähteistä. Asiakasymmärrystä, tietoa palvelujen kohderyhmistä ja asiakkaiden tarpeista koottiin mm. tekemällä asiakas- ja omaispalautekyselyt palveluista, kartoittamalla asiakasmäärät palveluissa, järjestämällä markkinavuoropuhelutilaisuus sekä tekemällä kyselyt palveluntuottajille ja hyvinvointialueen henkilöstölle.
Asiakasymmärryksen tueksi laadittiin myös mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalveluihin asiakasprofiilit niistä asiakasryhmistä, joilla on tunnistettu tarve erityisesti kohdennetuille palveluille.