Väkivallasta turvallisuuteen - lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintamalli, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamalli sisältää koulutukset sote-ammattilaisille lähisuhdeväkivallasta, puheeksi ottamisesta ja palveluohjauksesta, oppaan sekä toimintaohjeet lähisuhdeväkivallan tullessa ilmi. Toimintamalliin kuuluu konsultaatiomahdollisuus ammattilaisille.
THL on vuonna 2022 julkaissut "Ohjeet kunnille ja hyvinvointialueille lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenteiden ja lähisuhdeväkivallan vastaisen toiminnan järjestämiseksi". Kehittämistyötä on Etelä-Pohjanmaalla aloitettu THL:n ohjeistuksen sekä THL:n valtakunnallisen lähisuhdeväkivallan vastaisen verkoston ohjaamana.
Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa-hankkeessa aloitti kehittäjäsosiaalityöntekijä/väkivaltatyön koordinaattori maaliskuussa 2023. Uusi hyvinvointialue oli vasta muutaman kuukauden ikäinen.
Etelä-Pohjanmaalla ei ole aiemmin ollut koordinoitua lähisuhdeväkivallan ehkäisyrakennetta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille on kirjoitettu vuonna 2013 toimintaohje perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kohdanneiden ja väkivaltaa tehneiden hoitotilanteissa. Siitä ei ole tietoa, onko toimintaohje ollut käytössä, kuinka laajasti ja kuinka pitkään.
Peruskoulutusten aikana on ilmennyt, että ammattilaisilla on tiedon ja osaamisen puutteita lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisessa, palveluihin ohjaamisessa sekä väkivallan kirjaamisessa. Koulutuksilla on pyritty täyttämään osaamisvajetta. Hankkeen aikana on myös tehty selkeärakenteisia toimintaohjeita ammattilaisille, joista nopeasti ilmenee, mitä ammattilaisen on syytä tehdä ja huomioida sekä tarjolla oleva konsultaatiotuki.
Lisäksi lähisuhdeväkivallan yleisyydestä ja siitä aiheutuvista kustannuksista on erityisesti hyvinvointialueen johtajistoille annettu informaatiota. Tiedolla johtamisen tueksi on kerätty erilaisia tilastoja lähisuhdeväkivallasta Etelä-Pohjanmaalla, lastensuojeluilmoitusten sekä aikuisten ja ikäihmisten huoli-ilmoitusten määrät väkivaltaan viittaavilla syytiedoilla, väkivaltapalveluita tarjoavien järjestöjen asiakasmäärät lähisuhdeväkivalta-teemalla (esim. turvakoti, Ensi- ja turvakotiyhdistyksen avopalvelut, Rikosuhripäivystys) sekä poliisin kirjaamat rikosilmoitukset Etelä-Pohjanmaalla luokituksella perheväkivalta. Vaikuttavuuden mittareina käytetään myös konsultaatiopuheluiden määrää sekä asiakasmäärää MARAK-työryhmässä.
Lähisuhdeväkivallan ehkäisy on osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta. Väkivaltatyön koordinaattori on tehnyt yhteistyötä terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen yksikön kehittämissuunnittelijan kanssa projektin aikana. Koordinaattori on pitänyt yllä puhetta siitä, että lähisuhdeväkivalta tulee sisällyttää hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmaan sekä strategiaan. Lähisuhdeväkivaltaa ei ole käsitelty hyvinvointialueen aiemmin julkaistuissa strategisissa asiakirjoissa. Yhdessä Barnahus-hankkeen kanssa on suunniteltu ja laadittu lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintaohjelma vuosille 2024-2028. Strategisista asioista päättää lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmä, johon kuuluu hyvinvointialueen ylintä poikkihallinnollista johtajistoa sekä asiantuntijajäseniä.
Etelä-Pohjanmaalla oli toiminut Barnahus-hanke jo vuoden ennen lähisuhdeväkivallan koordinaatiorakenteen muodostumista. Luontevaa oli tehdä lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyn toimintamallia ja palvelupolkua yhteistyössä.
Yhteistoiminnalla oli vaikutusta myös lähisuhdeväkivallan monimuotoisuuden ymmärtämiseen ja aikuisia parisuhdeväkivaltaa käyttäneitä ja kokeneita auttamalla, autetaan välillisesti myös väkivallalle altistuneita lapsia.
Väkivaltatyön koordinaattori ja Etelä-Pohjanmaan Barnahus-hankkeen asiantuntijat muodostivat yhteisen tiimirakenteen.
Tavoitteena oli muodostaa Etelä-Pohjanmaalle lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenne, joka toimii strategisella sekä käytännön tasolla.
Vuoden 2023 aikana, väkivaltatyön koordinaattori kohtasi noin 1 400 ammattilaista ja sote-alan opiskelijaa. Lähisuhdeväkivalta-koulutuksia järjestettiin 21 ja konsultaatiopuheluita tuli elo-joulukuun 2023 aikana 28. Ammattilaisilla on lisääntynyt ymmärrys riskinarviointivelvoitteesta, lähisuhdeväkivallan ilmiöstä ja esiintyvyydestä. Työ on vielä kesken, mutta ammattilaiset ovat löytäneet erinomaisesti konsultaation kautta uusia näkökulmia ja palveluita asiakkaiden auttamiseksi.