Väkivalta, päihteet ja talous puheeksi koulutuskokonaisuus Keski-Pohjanmaalla vuonna 2023
Väkivalta, päihteet ja talous puheeksi koulutukset järjestettiin vuonna 2023 Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella toimiville SOTE-ammattilaisille. Koulutukset toteutettiin pienryhmäluentoina usean paikallisen hankkeen yhteistyönä.
Erilaisissa SOTE-palveluissa kohdataan ihmisiä, joilla voi olla hyvin laajoja haasteita elämän eri osa-aluilla. Monesti haasteet päihteisiin, läheisväkivaltaan ja taloushaasteisiin ovat linkittyneet asiakkaiden elämässä. Puheeksi ottoa tarvitaan, jotta erilaiset haasteet voidaan tunnistaa ja asiakasta voidaan lähteä auttamaan oikeiden palveluiden piiriin. SOTE-alalla on kuitenkin paljon vaihtuvuutta työntekijöissä ja työssä hallittavat osaamisalueet ovat aina vain laajempia. Säännöllistä puheeksi oton koulutusta sekä tietoa erilaisista ilmiöistä tarvitaan säännöllisesti, jotta asiakkaat voivat saada oikea-aikasta ja riittävää palvelua tarvitsemiinsa haasteisiin.
PÄKÄ-hanke eli päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuutta kehittävä hanke toimii Pohjois-Suomen YTA-alueella vuosina 2022-2024. Hankkeen keskeisinä tavoitteina on kehittää päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palveluita sekä tehostaa päihteiden käytön tunnistamista. Väkivalta, päihteiden käyttö ja talousasioiden puheeksi otto koettiin hankkeen alkukartoituksessa haastavana, SOTE-alan työntekijöillä toive saada koulutusta puheeksi ottoon liittyen. Soitessa on samanaikaisesti meneillään useita SOTE-alan hankkeita, joilla oli sama tavoite oman teemansa puheeksi oton tehostamiseksi. Tämän vuoksi koottiin eri hankkeiden työntekijöistä asiantuntijaryhmä, jolla koulutuskokonaisuutta lähdetty toteuttamaan.
Puheeksi oton koulutusten tiimi koottu alueella toimivista SOTE-hankkeiden edustajista.
- Noora Syrjälä, PÄKÄ-hanke
- Virpi Karhu, Tulevaisuuden SOTE-keskus
- Maria Aintila, RRF-Keski-Pohjanmaa
- Susanna Lindholm, Soiten Turvallisuus ja eroauttamisen kehittämishanke
Lisäksi mukana kokemusasianatuntija Miia Björk syksyn koulutuspäivässä.
Väkivallan, päihteiden käytön ja talousasioiden puheeksi otto helpottuu, tämän myötä asiakkaat tunnistetaan paremmin ja saavat siten paremmin apua elämäntilanteeseensa.
Puheeksi oton koulutuksen jälkeen osallistujille lähetetään palautekysely, jossa kysytään kokivatko he saaneensa apua erilaisten teemojen puheeksi ottoon omassa työssään.
Koulutuksen kohderyhmänä ovat SOTE-alalla toimivat ammattilaiset. Syksyn koulutuspäivässä mukana kokemusasiantuntija.