Väkivalta, päihteet ja talous puheeksi koulutuskokonaisuus Keski-Pohjanmaalla vuonna 2023

Väkivalta, päihteet ja talous puheeksi koulutukset järjestettiin vuonna 2023 Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella  toimiville SOTE-ammattilaisille. Koulutukset toteutettiin pienryhmäluentoina usean paikallisen hankkeen yhteistyönä. 

Toimintaympäristö

Erilaisissa SOTE-palveluissa kohdataan ihmisiä, joilla voi olla hyvin laajoja haasteita elämän eri osa-aluilla. Monesti haasteet päihteisiin, läheisväkivaltaan ja taloushaasteisiin ovat linkittyneet asiakkaiden elämässä.  Puheeksi ottoa tarvitaan, jotta erilaiset haasteet voidaan tunnistaa ja asiakasta voidaan lähteä auttamaan oikeiden palveluiden piiriin. SOTE-alalla on kuitenkin  paljon vaihtuvuutta työntekijöissä ja työssä hallittavat osaamisalueet ovat aina vain laajempia. Säännöllistä puheeksi oton koulutusta sekä tietoa erilaisista ilmiöistä tarvitaan säännöllisesti, jotta asiakkaat voivat saada oikea-aikasta ja riittävää palvelua tarvitsemiinsa haasteisiin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

PÄKÄ-hanke eli päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuutta kehittävä hanke toimii Pohjois-Suomen YTA-alueella vuosina 2022-2024. Hankkeen keskeisinä tavoitteina on kehittää päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palveluita sekä tehostaa päihteiden käytön tunnistamista. Väkivalta, päihteiden käyttö ja talousasioiden puheeksi otto koettiin hankkeen alkukartoituksessa haastavana, SOTE-alan työntekijöillä toive saada koulutusta puheeksi ottoon liittyen. Soitessa on samanaikaisesti meneillään useita SOTE-alan hankkeita, joilla oli sama tavoite oman teemansa puheeksi oton tehostamiseksi. Tämän vuoksi koottiin eri hankkeiden työntekijöistä asiantuntijaryhmä, jolla koulutuskokonaisuutta lähdetty toteuttamaan.

 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Erilaisten teemojen puheeksi otto on edellytys sille, että asiakasta/perhettä kuormittavat tekijät voidaan tunnistaa. Esim. päihteiden käytöstä voi olla haastavaa jutella asiakkailla, jos työntekijällä liittyy ennakkoluuloja tai vääristyntyttä tietoa teemaan liittyen. Lisäksi esim. raskauden aikainen päihteiden käyttö voi herättää odottajassa monenlaisia tunteita, esim. syvää häpeää, jolloin asian puheeksi otto pitäisi tapahtua mahdollisimman sensitiivisesti ja ammatillisesti. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Puheeksi oton koulutusten tiimi koottu alueella toimivista SOTE-hankkeiden edustajista.

  • Noora Syrjälä, PÄKÄ-hanke
  • Virpi Karhu, Tulevaisuuden SOTE-keskus
  • Maria Aintila, RRF-Keski-Pohjanmaa
  • Susanna Lindholm, Soiten Turvallisuus ja eroauttamisen kehittämishanke

Lisäksi mukana kokemusasianatuntija Miia Björk syksyn koulutuspäivässä.

Tavoiteltu muutos

Väkivallan, päihteiden käytön ja talousasioiden puheeksi otto helpottuu, tämän myötä asiakkaat tunnistetaan paremmin ja saavat siten paremmin apua elämäntilanteeseensa. 

Muutoksen mittaaminen

Puheeksi oton koulutuksen jälkeen osallistujille lähetetään palautekysely, jossa kysytään kokivatko he saaneensa apua erilaisten teemojen puheeksi ottoon omassa työssään.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Koulutuksen kohderyhmänä ovat SOTE-alalla toimivat ammattilaiset. Syksyn koulutuspäivässä mukana kokemusasiantuntija.

Ratkaisun perusidea

Väkivalta, päihteet ja talous puheeksi- koulutuksen avulla on tarkoitus antaa SOTE-alan työntekijöille apua haastavina koettujen teemojen puheeksi ottoon. Kokemusasiantuntijan näkökulma vielä syventää ja laajentaa ammattilaisten antamaa näkökulmaa. Koulutuksessa on ollut asiantuntijoina väkivaltatyön, päihdetyön sekä aikuissosiaalityön asiantuntija kokemusasiantuntijan lisäksi. Lisäksi yksi hanketyöntekijä on toiminut koulutusta koordinoivana ja järjestelyjä tekevänä tahona. Tilat ja kahvitukset koulutuksiin kilpailutettiin.

Koulutusaamupäivät rakennettiin siten, että jokainen päivä alkaa aamukahveilla, jonka jälkeen osallistujille on esitelty koulutuksen asiantuntija sekä annettu lyhyt yleisinfo puheeksi otosta. Tämän jälkeen osallistujat kuulivat  teemojen puheeksi otosta aina n. 45min /aihealue eli koulutuksen pituudeksi tuli kahvitaukoineen keväällä 3,5h ja syksyllä kokemusasiantuntijan puheenvuorojen kanssa 4,5h. Koulutuksen tyyli pidettiin hyvin avoimena ja keskustelevana. 

Kokkolan päivässä osallistujia oli yli 40 joten osallistujat jaettiin pienempiin ryhmiin. Jokainen puheeksi oton teema käytiin läpi asiantuntijoiden johdolla hyödyntäen mm. videoita. Päivän lopuksi pidettiin yhteinen lyhyt purku mitä päivästä jäi mieleen.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Oli tärkeää, että puheeksi oton koulutuksia järjestettäisiin jatkossakin säännöllisesti Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Soitessa on tehty aloite ennaltaehkäisevän työn koordinaattorin saamiseksi, johon PÄKÄ-hankkeen aluetyöryhmä on tehnyt puoltavan kannan oton. Ennaltaehkäisevän työn koordinaattorin työnä olisi esim. säännöllisten koulutusten järjestämisestä huolehtiminen. Säännöllisen kouluttamisen myötä erilaiset teemat pysyvät paremmin mielessä sekä toistuvissa koulutuksissa pystytään aina jakamaan uusinta tietoa koulutuksiin osallistuville.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Tätä toimintamallia voi hyödyntää jokaisella hyvinvointialueilla ja erilaisten teemojen kanssa toteutettavaksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Saadun palautteen perusteella puheeksi oton koulutusaamupäivät koettiin hyödyllisiksi ja niistä koettiin saaneen apua omaan asiakastyöhön. Kevään koulutuspäivään kokemusasiantuntijan saaminen ei onnistunut ja tätä kevään palautekyselyissä toivottiin jatkossa. Syksyn koulutuspäivään kokemusasiantuntijan mukaan saaminen onnistui.