Vapaa-ajan toimintaa erityistä tukea tarvitseville nuorille
Toimintamalli on suunnattu erityistä tukea tarvitseville nuorille (vammaiset, pitkäaikaissairaat). Toiminta on monipuolista, yli diagnoosirajojen menevää ja sitä järjestetään yhteistyössä eri sektoreiden kanssa (esim. järjestöt ja nuorisopalvelut).
Vapaa-aika harrastuksineen ja kavereineen on tärkeää nuoren oman identiteetin kehittymiselle. Erityistä tukea tarvitsevilla nuorilla sosiaalinen piiri on usein hyvin suppea, jolloin kaverin löytyminen voi olla vaikeaa. Vapaa-aikaa ja sosiaalisuutta rajoittavat myös monet muut tekijät, kuten nuoren ja vanhempien epävarmuus nuoren kyvystä toimia osana ryhmää, vapaa-ajan avustajan puuttuminen tai epäsopivat työvuorot, nuoren kyky tuoda esille omaa tahtoa tai esteelliset tilat ja toiminta. Myös taloudellinen tilanne voi estää nuorta osallistumaan hänelle mieluisaan vapaa-ajan viettoon.
Nuori itse tai hänen läheisensä eivät välttämättä tiedä kaikkia nuoren vahvuuksia tai mielenkiinnon kohteita; varsinkin jos nuorella ei ole ollut mahdollisuuksia kokeilla erilaisia asioita. Osallistuminen esimerkiksi liikunta- tai askartelukerhoon voi arveluttaa, jos ei tiedä, kiinnostaako harrastus tarpeeksi. Tai nuori voi jo lähtökohtaisesti tietää, että yksi tietyn lajin harrastus ei jaksa kiinnostaa pidemmän päälle. Vaihtoehdoiksi jää helposti elokuvat tai pelaaminen kotona tai lenkkeily kodin lähistöllä.
Useat vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet ovat kalliita ja niissä ei ole huomioitu esteettömyysasioita. Monet järjestöt ja yhdistykset järjestävät maksutonta toimintaa, mutta paikkakunnalla voi olla kyseisen järjestön nuoria niin vähän, ettei toimintaa saada kasaan. Myös kuntien ja seurakuntien nuorisotyö järjestää maksutonta toimintaa. Seurakunnilla on pidemmät perinteet vammaistyöstä, mutta ihmiset saattavat leimata seurakunnan toiminnan liian uskonnolliseksi, jolloin siihen ei haluta lähteä. Kuntien nuorisotyö puolestaan ei yleensä saavuta erityistä tukea tarvitsevia nuoria.
Vammaiset ja pitkäaikaissairaat lapset ja nuoret kuitenkin tarvitsevat ja kaipaavat sosiaalisia kontakteja. Heille mielekäs vapaa-aika on aivan yhtä tärkeää, kuin kenelle tahansa meistä. Myös he haluavat kokea erilaisia asioita ja nähdä erilaisia paikkoja.
Hankkeen kohderyhmänä on 16-29 -vuotiaat erityistä tukea tarvitsevat nuoret yli diagnoosirajojen. Nuorten kanssa käytyjen keskustelujen, kyselyiden, työpajojen ja havaintojen kautta on saatu tietoa kohderyhmän nuorten vapaa-ajasta ja harrastuksista sekä nuorten toiveista vapaa-ajan suhteen.
Tukea tarvitsevat nuoret kaipaavat vapaa-aikaan mielekästä tekemistä, ihan niin kuin muutkin nuoret. Vammaisten nuorten toiveet vapaa-ajasta ovat hyvin samanlaisia kuin ei vammaisten nuorten. Erityistä tukea tarvitsevat nuoret ovat pääsääntöisesti innokkaita osallistujia ryhmätoimintaan, kun kynnys ryhmään tulemiseen on saavutettu. Vaikeinta on mukaan tuleminen, mikä yleensä jännittää nuoren lisäksi myös nuoren lähipiiriä. Pienten asioiden huomioiminen ryhmätoiminnassa sekä yhteydenpito auttaa niin nuorta kuin nuoren läheisiä luottamuksen rakentamisessa. Esimerkiksi nuoren vastaanottaminen taksista ja taksiin saattaminen luo turvallisen reitin osallistua. Myös tieto siitä, että toimintaa voi myös seurata sivusta poistaa osallistumisen paineita. Nuorille on tärkeää voida itse valita, mille kerroille haluaa tulla mukaan.
Monipuolinen toiminta koetaan nuorten keskuudessa mielenkiintoisena. Nuorille se tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin vapaa-ajan viettotapoihin. Monipuolisen toiminnan kautta voi myös löytää uusi vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita. Uusiin paikkoihin tutustuminen laajentaa nuoren tietämystä ja mahdollisuuksia myös muuna vapaa-aikana. Onnistumisen elämykset kasvattavat nuoren rohkeutta toimia. Myös nuorten avustajat ja lähimmäiset saavat uusia vinkkejä vapaa-aikaan yhdessä nuoren kanssa.
Kohderyhmän nuoret kaipaavat uusia kavereita samasta ikäryhmästä. Säännölliset kokoontumiset mahdollistavat kavereiden säännöllisen tapaamisen, vaikka yhteydenpito muutoin olisi hankalaa. Myös nuorten vanhemmat toivovat omalle lapselleen ikätovereita ja kokemuksia nuorten yhdessä toimimisesta. Ryhmätoiminnan kautta eri tavoin vammaiset ja eri toimintakykyiset nuoret saavat tunteen osallisuudesta ja mahdollisuuden toiminnan sisältöön vaikuttamisesta. Eri tavoin tukea tarvitsevat nuoret voivat siis toimia yhdessä. Tärkeää kuitenkin on, että ryhmässä on mukana ainakin pari toimintakyvyltään hyvin samanlaista nuorta tai mukana on esimerkiksi saman ikäisiä vapaaehtoisia nuoria tai opiskelijoita. Myös ohjaajien kyvyllä soveltaa ja johtaa keskustelua on tärkeä merkitys siinä, miten toimintakyvyltään eritasoiset nuoret kokevat osallisuutensa ryhmässä.
Tilojen esteettömyys, mutta ennen kaikkea ohjaajien oikeanlainen ajatusmalli ja asenne, auttaa nuoria osallistumaan toimintaan. Toiminnan järjestäminen paikoissa, jonne on hyvät kulkuyhteydet ja lähellä keskustaa, auttaa osallistumaan niitä nuoria, jotka kulkevat itsenäisesti bussilla tai kävellen. Toiminnan maksuttomuus auttaa taloudellisesti heikommassa asemassa olevia nuoria osallistumaan. Kuitenkaan pienet, satunnaiset ja etukäteen sovitut maksut ruokailuista tai pääsylipuista eivät ole vaikuttaneet osallistujamääriin.
Kohderyhmän nuoret tarvitsevat ns. norminuoria enemmän ohjausta, toiminnan strukturointia ja keskusteluja. Apua tarvitaan monesti myös ryhmän nuorten välisten keskusteluiden aloittamiseen ja ohjaukseen. Voi siis olla, että ryhmän kaksi nuorta ei saa heidän välistä keskustelua aikaiseksi, vaan siihen tarvitaan ohjaajaa. Vammaiset nuoret ovat hyvin tottuneita asioimaan aikuisten kanssa, joten heille monesti kontakti aikuiseen ihmiseen on luontevampaa.
Ryhmätoiminnan sisällön suunnittelu yhdessä nuorten kanssa on rohkaissut nuoria kertomaan omia ideoita ja mielipiteitä. Oman idean toteutuminen on vahvistanut nuorelle sitä tunnetta, että häntä on kuultu. Suunnittelun lisäksi nuorille on ollut tärkeää päästä mukaan toteuttamaan asioita. Esimerkiksi tapaamiskerran aluksi tavaroiden purkaminen laukusta tai lopussa tilojen järjestely yhdessä nuorten kanssa koetaan usein mielekkäänä. Nuorilla on halu auttaa ja se koetaan tärkeänä ja mielekkäänä. Siksi aina ei kannata tehdä kaikkea ihan valmiiksi nuoria varten, vaan ottaa heitä mukaan myös taustatöihin. Silloin tällöin muutamia nuoria voi ottaa myös mukaan vaikkapa ruokakauppaan ostamaan tarvikkeita ryhmään.