Tarkoituksena on kehittää Terveyskylän alustalle digihoitopolku tyypin 2 diabetesta sairastaville ja esidiabeetikoille ja ottaa polku käyttöön koko Varhan alueella avoterveydenhuollossa.

Toimintaympäristö **

Diabetesprosessikokonaisuus oli yksi Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveyspalveluitten ja Tyks Vakka-Suomen sairaalan kehittämisen painopistealueista vuosina 2019–2022. Hankkeen päätyttyä kehittämisessä siirryttiin verkostomaiseen kehittämiseen Vakka-Suomen alueella. Verkoston jäseniä ovat alueen kaikki diabetesosaajat (diabeteshoitajat – ja lääkärit). Verkostossa on tunnistettu tarve diabetesdigihoitopolulle tukemaan palvelutuotantoa alati kasvavalle asiakasryhmälle.

Osana laatu– ja asiakaskokemustyöryhmän (Tyks Vakka-Suomen sairaala ja Sotepalvelukeskus alue 1) toimintaa on laadittu asiakaskokemuksen parantamiseksi tavoitteet ja toimintasuunnitelma vuodelle 2023. Yksi tavoitteista on sujuva asiakkaan palvelupolku.

Varhan strategian mukaan tuomme teknologialla ja digitaalisilla ratkaisuilla sekä monikanavaisilla palveluilla asiakkaille 
vaihtoehtoja ja prosesseihin tehokkuutta.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Terveyskylän digihoitopolut ovat olleet käytössä erikoissairaanhoidossa (Tyks). Perusterveydenhuollossa digihoitopolkuja ei ole käytetty.  Tavoitteena on laajentaa digihoitopolkujen käyttö perusterveydenhuoltoon. Tyypin 2 diabetes digihoitopolku otetaan käyttöön ensin Vakka-Suomen alueella ja  tavoitteena on myöhemmin laajentaa sen käyttöä myös Varhan muille sotekeskusalueille. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas:

Digihoitopolulla asiakkaan on mahdollista saada sairauteensa liittyvää tietoa ja tukea itselleen sopivana hetkenä ja hän voi tutustua materiaaliin itselleen sopivissa määrin. Asiakkaan on mahdollista kirjata mittaustulokset sähköiseen päiväkirjaan ja täyttää vastaanottoa edeltävästi lääkitys- ja vointikyselyt. Digihoitopolulla on käytössä myös sähköinen viestitoiminto, jonka avulla asiakas saa yhteyden diabeteshoitajaan ja voi tilata tarvitsemansa hoitotarvikkeet. 

Ammattilainen:

Henkilökunnan resurssia säästyy, kun osa ohjauksesta ja kontrolleista toteutuu sähköisesti ja potilas täyttää vointiaan koskevia tietoja digihoitopolulle. Potilaspuheluiden määrä laskee, kun viesti-toiminto kiireettömien asioiden hoitoon otetaan käyttöön. Ammattilainen voi vastata viesteihin itselleen sopivalla hetkellä.

Organisaatio:

Digitaalisten ratkaisujen toivotaan sujuvoittavan ja nopeuttavan terveydenhuollon prosesseja.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Digihoitopolun kehittämisen projektiryhmä muodostettiin Sote-keskus 1 alueen ammattilaisista. Ryhmä koottiin moniammatillisesti ja jäseniä oli erikoissairaanhoidosta ja perusterveydenhuollosta. Mukana kehittämistyössä oli myös Varhan Terveyskylä-tiimin suunnittelijat. 

Kehittämisprojektin ohjausryhmän jäseninä oli projektiryhmän lisäksi Vakka-Suomen koordinoiva ylihoitaja, avoterveydenhuollon ylihoitaja ja ylilääkäri sekä projektipäällikkö Varhan IT-palveluista. 

Käyttöönottoprojektissa oli mukana Vakka-Suomen avoterveydenhuollon diabeteshoitajat ja -lääkäri, hoitotyön lähiesihenkilöt, avoterveydenhuollon ylihoitaja ja Varhan Terveyskylä-tiimin suunnittelijat. 

Tavoiteltu muutos

Varhan alueella on tuhansia hoidossa olevia tyypin 2 diabeetikkoja ja potilasryhmä on jatkuvassa kasvussa. Diabetesta sairastavat tarvitsevat helposti saavutettavaa ja kohdennettua tietoa sekä tukea omahoitonsa tueksi. Tähän tarpeeseen voidaan vastata digitaalisilla ratkaisuja hyödyntämällä. 

Digitaalisten ratkaisujen toivotaan myös sujuvoittavan ja nopeuttavan terveydenhuollon prosesseja. Henkilökunnan resurssia säästyy, kun osa ohjauksesta ja kontrolleista toteutuu sähköisesti ja potilas täyttää vointiaan koskevia tietoja digihoitopolulle. 

Muutoksen mittaaminen

Toiminnanmuutosta mitataan seuraavilla mittareilla:

  • Palveluun lisättyjen asiakkaiden määrä
  • Palveluun kirjautuneiden asiakkaiden määrä
  • Potilaspuheluiden määrä
  • Digihoitopolulla tapahtuneiden yhteydenottojen määrä
  • Asiakaspalautteet
  • Ammattilaispalautteet
Toteutussuunnitelma

Digihoitopolkujen sisältöjä on tuotettu kansallisessa yhteistyössä eri hyvinvointialueiden kesken. Tyypin 2 diabetes digihoitopolun käsikirjoituksen pohja luovutettiin Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelta ja sisältö laaditaann Vakka-Suomen ja Varhan alueelle soveltuvaksi. Projektin aikana valmistellaan ja selvitetään yhteisiä hoitokäytänteitä ja potilaan yhtenäistä hoitopolkua. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Digihoitopolun potilasryhmä rajattiin tyypin 2 diabetesta sairastaviin sekä prediabeetikoihin, jotka asuvat Vakka-Suomen alueella.  

Ennen pilottijaksoa digihoitopolkuun tutustui Varhan koulutettu kokemusasiantuntija sekä Vakka-Suomen sairaalan asiakasraadin jäseniä, jotka antoivat palautetta sekä kehitysehdotuksia digihoitopolun sisällöstä. Palautteiden pohjalta polulle tehtiin muutoksia.

Ratkaisun perusidea **

Digihoitopolku kehitettiin syksyn 2023 aikana. Tavoitteena oli tuottaa valmis digihoitopolku.  

Digihoitopolun käyttöönoton suunnittelu aloitettiin tammikuussa 2024. Käyttöönoton suunnittelun, tiedotuksen ja henkilökunnan koulutuksen jälkeen digihoitopolku otettiin potilaskäyttöön maaliskuussa 2024, jolloin alkoi myös pilottijakso. Pilottijakson kesto oli 3kk. 

Liitteet
Kuva
Digihoitopolun käyttöönotto Varhassa
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Henkilöstön koulutuksia järjestettiin joustavasti, heidän aikataulujensa mukaan. Säännölliset seuratapalaverit pilotin alkuvaiheessa sekä yhteinen Teams-alusta tiedottamiseen ja keskusteluun helpottivat yhteydenpitoa ja oppimista. 

Digitaaliset hoitopolut ovat avoterveydenhuollossa uusi asia ja prosessi kokonaisuudessaan vaatii enemmän aikaa ja resurssia sekä yksiköltä että Terveyskylä-tiimiltä. Onnistuneeseen lopputulokseen pääseminen vaatii myös vahvan tuen yksikön johdolta, joka tässä projektissa toteutui hyvin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Digihoitopolusta on tullut positiivista palautetta sekä asiakkailta että ammattilaisilta. Ammattilaiset kokivat pilottijakson päätyttyä, että  digihoitopolusta oli hyötyä. Erityisesti viestit-toiminto ja esi- sekä lääketietokyselyt ovat tuoneet helpotusta diabeteshoitajan työhön. 

Käyttöönottoon toi haasteita hoitohenkilöstön kiire ja suuri työmäärä kliinisessä työssä.  Asiakkaiden kirjautumisongelmat ja teknisen osaamisen puute aiheuttavat myös jonkin verran haasteita.