Vastuulääkäripalvelu ikääntyneiden asumispalveluyksiköissä, Pohjois-Karjalan HVA (RRP, P4, I1)
Vastuulääkäripalvelulla vastataan ikääntyneiden palvelujen niukkoihin lääkäriresursseihin sekä asumisyksiköiden hoito- ja palveluvajeeseen. Tavoitteena on, että asiakas saa tarvitsemansa lääkäripalvelut oikea-aikaisesti.
Pohjois-Karjalan alueen asumispalveluiden piirissä on yhteensä noin 2500 asiakasta. THL:n vuoden 2020 arviointikertomuksen mukaan iäkkäiden 75-vuotta täyttäneiden osuus väestöstä oli alueella 12 % (koko maan 9,9 %) ja käytettävissä olevan väestöennusteen mukaan iäkkäiden osuus kasvaa 17,5 % vuoteen 2030 mennessä.
Siun sotessa on etsitty erilaisia ratkaisuja, joilla turvata ikääntyneiden asumispalvelujen lääkäripalvelut. Ostopalveluna tuotettavalla vastuulääkäripalvelulla turvataan lääkäripalvelut ikääntyneiden asumisyksiköissä. Samalla terveysasemien lääkäreiden työaikaa vapautuu enemmän vastaanottotyöhön, kun asumisyksiköiden lääkäripalvelut tuotetaan ostopalveluna.
Hyvinvointia ja kestäviä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja -hanke (HYKE) on ollut kehittämässä ja rahoittamassa vastuulääkäripalvelua ikääntyvien asumispalveluyksiköissä. Aiemmin ikääntyvien asumispalveluyksiköihin on tuotettu lääkäripalvelut Siun soten vastaanottopalveluista. Uuden toimintamallin myötä vastuulääkäripalvelu tuotetaan ulkopuolisen palveluntuottajan tuottamana. Pysyvällä hoitosuhteella parannetaan hoidon yksilöllisyyttä, suunnitelmallisuutta ja jatkuvuutta. Yhtä lailla vastuulääkäripalvelun avulla pyritään vähentämään epätarkoituksenmukaisia päivystyskäyntejä, vuodeosastojaksoja sekä helpottamaan avoterveydenhuollon ruuhkaa.
Vastuulääkäripalvelun myötä pystytään järjestämään yhdenmukaiset ja tasavertaiset perusterveydenhuollon lääkäripalvelut kaikkiin ikääntyneiden asumispalveluihin. Toimintamallin myötä toimintaa ja prosesseja saadaan yhtenäistettyä koko hyvinvointialueen ikääntyneiden asumisyksiköissä.
Vastuulääkäripalvelun kohderyhmänä ovat asumispalveluyksiköiden asiakkaat.
FCG on tehnyt hanketyönä (syksy 2022) selvityksen Siun soten kotihoidon ja hoivapalveluiden lääkäripalveluiden nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista. Selvityksen perusteella asiakkaat ovat pääosin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Lääkäripalveluihin on olemassa hyvä ohjeistus ja prosessikuvaus, mutta haasteena on lääkäripalveluiden vähyys. Vaikka lääkäriresurssi vaihtelee alueittain paljon, on se suurimmaksi osaksi riittämätöntä. Lääkäripalveluiden tilanne vaikuttaa negatiivisesti myös hoitohenkilökunnan ajankäyttöön ja työn sisältöön. Tehdyn nykytila-analyysin perusteella FCG suositteli ikäihmisten kotiin annettavien lääkäripalveluiden tuottamista yksityisen toimijan kanssa, jolloin Siun soten omia lääkäriresursseja voitaisiin käyttää avopuolen palveluihin.
TulSote-hankkeen osatavoitteena on ikäihmisten palveluiden palvelurakenteen selkiyttäminen. Siihen liittyen on tehty ikäalueen asumispalvelujen nykytilan kartoitus (2022). Nykytilan analyysissä tuli esiin muun muassa tarve ammattirakenteen monipuolisuuden lisäämiselle sekä eri ammattiryhmien väliselle yhteistyölle. Myös palveluprosessin kuvaamiselle ja lääkäripalveluita tuottavien yksiköiden roolien selkeyttämiselle koettiin tarvetta. Haasteina lääkärityöhön liittyen nousi esiin huono lääkäritilanne sekä lääkäreiden vaihtuvuus ja saatavuuden haasteet. Lääkäripalveluihin toivottiin vakiintunutta käytäntöä sekä selkeää konsultointiohjetta lääkärikonsultointeihin.