Vauvaperheryhmä Kaninkolo - Moniammatillisesti ohjattu vertaisryhmä ensimmäisen lapsensa saaneille perheille
Alueellinen perheryhmä toteutetaan yhteistyössä sosiaalityön, varhaiskasvatuksen ja neuvolan kanssa. Ryhmä kokoontuu puolen vuoden ajan viikottain, vauvat ovat ryhmän alkaessa 0-3 kk. Toiminta tukee lapsen ja vanhemmuuden kasvua ja kehitystä ja tukiverkostojen muodostumista.
Vauvavuosi on perheelle muutosten vuosi. Lapsen elämässä tämä on tärkeä ajanjakso hänen kehityksensä kannalta. Vauvan kanssa kotiin jäävä vanhempi kokee usein yksinäisyyttä, mikä on korona-aikana korostunut entisestään. Vauvavuosi on koettelemusten aikaa myös parisuhteelle.
Ensimmäisen lapsen kohdalla kysymyksiä on paljon ja kaikki koetaan ensi kertaa, jolloin tuen tarvekin on suuri. Perheiden arjen tukiverkot ovat vaihtelevia. Kohtaamisia muiden vanhempien kanssa ei synny yhtä luontaisesti kuin isompien lasten kanssa. Median informaatiotulva johtaa helposti riittämättömyyden tunteisiin ja paineeseen suorittaa vanhemmuutta ihanteiden mukaan.
Vanhemmaksi tulon myötä oma kiintymyssuhdemalli tulee uudella tavalla näkyväksi. Omia tapoja olla vuorovaikutuksessa on hyödyllistä peilata ja tutkia turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä. Peruspalveluissa tällainen kiireetön kohtaaminen on harvemmin mahdollista.
Perheryhmän asiakkaina ovat vanhemmat ja vauva. Vauva on ryhmän alkaessa korkeintaan kolmen kuukauden ikäinen, jolloin ryhmään osallistuvat käyvät lapsen ja perheen kehitysvaiheita läpi mahdollisimman samanaikaisesti. Vauva on perheen ensimmäinen, vaikka joissakin perheissä toisella vanhemmalla voi olla aikaisempia lapsia. Perheet asuvat lähtökohtaisesti lähellä toisiaan, jolloin ryhmäläisten kohtaaminen arjessa myös spontaanisti on mahdollista.
Ryhmään pääsylle ei ole erityisiä kriteereitä ja sen rikkaus ovat erilaisista lähtökohdista tulevat perheet. Tavoitteena on, että jokaisella olisi ryhmässä kokemus samanarvoisuudesta, yhdistävän tekijän ollessa ensimmäisen lapsen vanhemmuus. Asiakkailla voi olla erilaisia tuen tarpeita, jotka otetaan ryhmässä huomioon. Ryhmän ohjaajat voivat tarvittaessa ja perheen niin halutessa tehdä yhteistyötä perheen muun verkoston kanssa.
Asiakkaat osallistuvat ryhmän suunnitteluun. Tapaamisille on ohjaava runko, jossa tietyt teemat on huomioitu, mutta tämä ei ole sitova, vaan muotoutuu kunkin ryhmän toiveiden mukaiseksi. Asiakkaiden palautetta kysytään ja otetaan huomioon jatkuvasti toiminnan aikana ja ryhmän päättyessä toteutetaan systemaattisesti palautekysely, joka muokkaa tulevaa toimintaa.