Verkko haltuun -hanke! Digitaidot osallisuuden ja yhteisöllisyyden tukena (2021-2023)

Monipuolista ja osallistavaa digitoimintaa oululaisille kehitysvammaisille henkilöille ja heidän läheisilleen. Hankkeessa koulutetaan myös vapaaehtoisia vertaistukihenkilöitä ja tuotetaan opastusmateriaalia. Keskiössä turvalliset verkkotaidot, osallisuus ja yhteisöllisyys. 

Toimintaympäristö

Digisyrjäytymistä on tutkimusten mukaan havaittu erityistä tukea tarvitsevilla henkilöillä. Heillä on heikommat mahdollisuudet päästä osalliseksi ja hyödyntää netin sisältöjä verrattuna henkilöihin, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Heikentäviä tekijöitä digiosallisuuteen on mm. puutteelliset taidot kehitysvammatason vuoksi, he eivät tiedä osallistumismahdollisuuksistaan, heillä ei ole laitteita millä osallistua tai heidän lähihenkilöiden rohkeuden tai asenteen puuttuminen digiosallisuuteen voi joskus olla estämässä myös kehitysvammaisen osallisuutta. Kehitysvammaisten digisyrjäytyminen todettiin osittain myös Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:n toiminnassa, kun koronapandemia pakotti kehitysvammaisille suunnatun toiminnan siirtymään nettiin. Jotta kaikki pystyivät osallistumaan verkkotoimintaan tarvittiin siihen asumisyksiköiden työntekijöiden ja kehitysvammaisten lähihenkilöiden rohkeutta ja tukea. Verkko haltuun -hanke pyrkiikin toiminnallaan vahvistamaan kehitysvammaisten ja heidän lähihenkilöiden digiosaamista, jolloin edistetään myös ihmisten osallisuutta ja ehkäistään heidän syrjäytymiskehitystä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Verkossa tapahtuva asiointi ja toiminta on arkipäiväistynyt ja turvallisten digitaitojen osaamista tarvitaan päivittäin. Digitaidoista on tullut uusi kansalaistaito. Viimeistään koronapandemia on pakottanut meitä digiloikkaamaan. Tämä loikka tehtiinkin Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:ssä, kun kevään 2020 poikkeustila iski yhdistyksen toimintaan. Samoihin aikoihin yhdistyksen toiminnanjohtaja suunnitteli Verkko haltuun -hanketta oululaisille kehitysvammaisille. Yhdistys haluaa ajaa ajatusta yhdenvertaisuudesta myös digitaidoissa. Kehitysvammaiset ovat jääneet tässä kehityksessä syrjään, sillä heidän mahdollisuutensa harjoitella ja käyttää digitaitoja ovat vähäiset. Kehitysvammaisten digiosaamista vahvistamalla edistetään heidän osallisuutta, ehkäistään yksinäisyyttä sekä syrjäytymistä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitysvammaisten digitaidot ovat vähäiset ja he ovat usein riippuvaisia muista osallistuakseen tai toimiakseen verkossa. Lähihenkilölläkään ei välttämättä ole riittävää osaamista, rohkeutta tai aikaa tukea kehitysvammaista digitaidoissa. Tämä johtaakin eriarvoiseen asemaan, koska osallistuminen voi usein olla kiinni siitä, millainen lähihenkilön osaaminen tai esimerkiksi työntekijän työvuoron ajankohta sattuu olemaan. Digiohjausta ja -osallisuutta vahvistavaa toimintaa kehitetään hankkeen aikana niin kehitysvammaisille kuin heidän lähihenkilöilleen. Tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten ihmisten verkkotaitoja siten, että he kykenevät suoriutumaan verkossa tapahtuvista toiminnoista turvallisesti ja mahdollisimman itsenäisesti. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on kehitysvammaiset ihmiset ja heidän lähihenkilöt, jotka haluavat oppia käyttämään digilaitteita, tutustua laitteisiin, oppia hoitamaan asiointia digitaalisesti, tarvitsevat apua laitteen hankinnassa tai käyttämisessä. Osallistujien lähtökohdat voivat olla hyvinkin erilaisia esimerkiksi kehitysvammatason, diginkäyttötaitojen tai ikätason vuoksi. Lähtökohtana on se, että tarjoamme digiapua kaiken tasoisille aikuisille kehitysvammaisille henkilöille. ​

Hankkeen aikana tullaan luomaan opastusmateriaalia. Materiaalin tuottamisessa on hyödynnetään osallistujien mukana olo siltä osin, että he voivat nostaa esille kehittämisideoita ja vaikuttaa materiaalin sisällön ulosantiin, niin että he kokevat materiaalit saavutettavaksi. Kun ohjeet tehdään kehitysvammaisille henkilöille, ne ovat ilmeisimmin saavutettavat myös muille äidinkielenään suomea puhuville kohderyhmille.

Hankkeessa koulutettuja vapaaehtoisia vertaisverkkotukihenkilöitä otetaan mukaan hankkeen toimintaan. Sen lisäksi että he toimivat verkkotukihenkilöinä, he voivat olla tekemässä live-lähetyksiä hankkeen toiminnasta ja tapahtumista. Toiminta on vahvistamassa digiosallisuutta niin toimijalla itsellään, kun mahdollistaa sen että osallistujia pääsee mukaan seuraamaan myös verkossa.