Verkkopuntarilla tukea painonhallintaan ja pysyviin elintapamuutoksiin

Verkkopuntari on digitaalinen työkalu terveydenhuollon ammattilaisille elintapaohjauksen tueksi. Vuoden ohjelmassa pääteemana ovat ravitsemus, liikkuminen, voimavarat ja lepo. Verkkopuntari mahdollistaa henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi myös vertaistuen ryhmän kesken.

 

Toimintaympäristö **

Työikäisten lihavuus yleistyy Suomessa. Yli 30-vuotiaista vain neljännes on normaalipainoisia. Ylipaino ja vähäinen liikunta vaikuttavat merkittävästi eri liitännäissairauksiin kuten esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, jotka ovat maassamme mielenterveyden ongelmien lisäksi merkittävä työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syy.

Lihavuuden ehkäisemiseksi tarvitaan laajaa ja tavoitteellista yhteiskunnan eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Yksi keskeisistä keinoista on elintapojen ja painonhallinnan ohjaus, joka myös Lihavuuden käypä hoito suosituksessa (2020) korostuu ensisijaisena hoitomuotona.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Verkkopuntari on kehitetty terveydenhuollon ammattilaisille työkaluksi elintapojen ja painonhallinnan ohjaukseen.

Verkkopuntari on tarkoitettu pääasiassa aikuisten elintapaohjaukseen. Terveydenhuollon ammattilaisten ja palvelun käyttäjien lisäksi ohjelman kehittämisessä on hyödynnetty eri alojen asiantuntijoita. Kehittämiseen on osallistunut myös kokemustoimijoita. 

Ratkaisun perusidea **

Verkkopuntari-ohjelman pääteemat ovat ravitsemus, liikkuminen, voimavarat ja lepo. Vuoden ohjelma alkaa 12 viikon ohjatulla jaksolla, jonka jälkeen alkaa ylläpitovaihe. Verkkoalustalle avautuu viikoittain uutta materiaalia ja tehtäviä.

Verkkopuntariin osallistuminen sisältää tavallisesti kasvokkain tapaamisia, mutta  kaikki kontaktit voidaan toteuttaa myös täysin etäyhteyksiä hyödyntäen. Verkkopuntarissa ohjausta voidaan toteuttaa sekä yksilö- että ryhmäohjauksena.

Ohjaaja kutsuu ryhmän lähitapaamisiin ohjelman alussa, 5 viikon, 12 viikon ja vuoden kohdalla. Yksilövalmennuksiin osallistuviin otetaan yhteyttä joko puhelimitse tai verkon kautta videopuhelun avulla.  Ohjatun vaiheen aikana osallistujilla on mahdollisuus käydä viikoittain henkilökohtaista ohjauskeskustelua ohjaajan kanssa. Ohjauskeskustelu tapahtuu kirjoitettuna viestintänä verkkoalustalla.  

Ohjatun vaiheen jälkeen käynnistyy ylläpitovaihe, jonka aikana osallistujat voivat hyödyntää edelleen Verkkopuntarin materiaalia, seurantataulukoita ja ryhmäkeskustelua (jälkimmäisenä mainittu koskee ryhmiin osallistuvia) vuoden ajan aloituksesta laskien. 

Liitteet
Kuva
Verkkopuntari-ohjelman prosessikuvaus
Videolla kerrotaa, mitä Verkkopuntari-ohjaaminen on? Se sisältää ohjausta ravitsemukseen, liikuntaan ja lepoon. Verkkopuntari-ohjaaminen on keinojen löytämistä yhdessä asiakkaan kanssa, kohti pysyviä elintapamuutoksia ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Satakunnan Sydänpiiri perehdyttää terveydenhuollon ammattilaisia Verkkopuntarin käyttöön. Perehdytykseen tulevalta edellytetään pohjakoulutuksena alempaa korkeakoulututkintoa terveydenhuoltoalalta, kuten terveydenhoitajan, sairaanhoitajan, fysioterapeutin, ravitsemusterapeutin tai vastaavan tutkintoa.

Neljän tunnin (4h) perehdytys toteutetaan kahdessa osiossa (2h + 2h) TEAMS-videoneuvottelun kautta. Osa perehtymisestä voidaan toteuttaa myös itseopiskeluna.

Perehdytyksessä tutustut Verkkopuntari-toimintamalliin ja voimavaralähtöiseen ohjaukseen verkossa, opettelet ohjelman peruskäytön ja saat tietoa, miten käynnistät Verkkopuntari-kurssin sekä tukea verkko-ohjaajana toimimiseen.

Voit käynnistää Verkkopuntari-ryhmän perehdytyksen jälkeen saatuasi siihen myös omalta taustaorganisaatioltasi luvan.

Ohjausresurssia kuluu ryhmän koosta ja aktiivisuudesta riippuen kolmen ensimmäisen kuukauden aikana noin 1-2 tuntia viikossa.

Satakunnan Sydänpiiri tarjoaa ohjaajille valmiin, moniammatillisesti laaditun ohjausmateriaalin, ohjelman teknisen ylläpidon ja tukea kurssien käynnistämisen. Tukea ja vinkkejä ohjaustyöhön on tarjolla myös kerran kuukaudessa järjestettävien TEAMS- ohjaajatapaamisten muodossa. 

Lisätietoa voi tiedustella verkkopuntari@sydan.fi, tai johanna.toivola@sydan.fi, tai puh. 050 342 8945.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Verkkopuntari on helposti sovellettavissa eri kohderyhmille, kuten esimerkiksi uniapneaa sairastaville, diabeetikoille ja lapsettomuushoitoihin hakeutuville. Lisäksi Verkkopuntarista on tehty oma kurssisisältö myös raskaana oleville.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Verkkopuntarista on parhaillaan käynnissä tutkimukset Itä-Suomen- ja Turun yliopistoissa. Tutkimusten tuloksista tiedotetaan niiden julkaisun jälkeen.