Verkostoyhteistyö ikääntyneiden parissa toimivien sote-ammattilaisten ja järjestöjen välillä
Tämän toimintatavan tarkoituksena on tiivistää ikääntyneiden parissa työskentelevien sote-ammattilaisten, kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden välistä yhteistyötä ja tehdä tunnetuksi eri toimijoiden tarjoamia palveluita sekä toimintatapoja.
Toimintaympäristönä on koko Päijät-Hämeen hyvinvointialue.
Väestöennusteen mukaan yli 75-vuotiaiden osuus kasvaa Päijät-Hämeessä 29,9 prosenttia vuodesta 2022 vuoteen 2030. Vuoteen 2040 mennessä kasvu yltää 42 prosenttiin. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen strategian mukaan asukkaiden palveluiden saatavuus on turvattava, peruspalveluihin panostettava, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) työn merkitys on tunnistettava ja palveluiden tulee vastata asiakkaiden tarpeisiin. Kuntien rooli muuttui merkittävästi siirryttäessä kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Ikääntyneiden palveluiden ja kuntoutuksen toimialan ydintavoitteena on taata arvokas ikääntyminen omaehtoisesti, kestävästi ja laadukkaasti. Tämä edellyttää toimivan yhteistyön rakentamista ja kehittämistä, jotta yhteistyö sujuu saumattomasti.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen järjestöneuvottelukunnasta on noussut toive järjestökentän edustajien mahdollisuudesta olla mukana uusien toimintamallien suunnittelussa ja yhteiskehittämisessä sekä osaamisen vahvistamisen tarpeiden ja painopisteiden määrittämisessä. Erityisesti ennaltaehkäisevä toiminta on nykyisellään järjestöjen vahvaa toiminta-aluetta. Kaikkien alueen toimijoiden yhteinen ja yksimielinen näkemys on, että yhteistyö edesauttaa alueen elinvoiman rakentamista ja toimintaympäristön asettamiin haasteisiin vastaamista.
Kehittämisen ydinjoukko koostuu Päijät-Hämeen hyvinvointialueen TulKoti- ja TulSote-hankkeiden ikääntyneiden palveluiden kehittäjistä sekä hyvinvointialueen järjestökoordinaattorista. Lisäksi kehittämistyöryhmään on kutsuttu edustus kolmannen sektorin järjestöistä sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen RRP-hankkeen ikääntyneiden palveluiden kehittäjistä. Kutsumisen perusteena on toimijoiden laajat verkostot sekä monipuolinen näkemys ja pitkä kokemus työskentelystä ikääntyneiden parissa järjestöpuolella.
Tavoitteena on luoda tiivis yhteistyöryhmä, joka koostuu hyvinvointialueen oman tuotannon geronomeista, kolmannen sektorin edustajista sekä kuntien senioriohjaajista.
Toiminnan kautta tavoitellaan muutosta nykyiseen hyvinvointialueen toimintakulttuuriin ja pyritään madaltamaan kynnystä olemaan yhteydessä toiseen toimijaan asiakkaan asioissa, jolloin asiakkaalla on entistä parempi mahdollisuus ohjautua ennaltaehkäisevästi omaehtoisten palveluiden pariin. Toisaalta myös kolmannen sektorin toimijoiden ja kuntatoimijoiden toivotaan jatkossa tietävän ne tahot joihin voi olla asiakkaan kanssa tai luvan saatuaan asiakkaan puolesta yhteydessä. Näillä keinoin tavoitellaan hyvinvointialueen ikääntyneille oikea-aikaisia palveluita.
Toiminnan kehittämisen ryhmässä on sovittava kuka on koollekutsuja, tiedonjakaja ja yhteyshenkilö. Kehittämisen päävastuu oli hyvinvointialueen hanketyöntekijöillä. Koolle on kutsuttu sähköpostitse sekä kalenteri varauksilla. Lisäksi kehittämisestä on käyty kertomassa eri foorumeissa. Tiedonjakamisessa vastuu oli kaikilla toimijoilla, omissa verkostoissaan. Kehittäminen on pitkäjänteistä, kohtaamisia vaativaa sekä toisia toimijoita ymmärtävää ja kunnioittavaa.
Toiminnan kohderyhmänä ovat ikääntyneiden parissa toimivat kolmannen sektorin ja sote-alan ammattilaiset sekä kuntien edustajat.
Asiakasymmärrystä on kehittämisen alkuvaiheessa kerrytetty järjestöjen asiakkailtaan saamien palautteiden kautta. Kehittämisen edetessä ikääntyneillä henkilöillä on mahdollisuus osallistua työpajatoimintaan ja tuoda omia näkemyksiään ja toiveitaan kehittämisen tueksi. Kehittämisessä kuullaan myös hyvinvointialueen vanhusneuvostoa.