Vertaistukiryhmä osatyökykyisille
Osatyökykyisten vertaistukiryhmä on järjestetty Vahvaksi - osatyökykyisten työllistäminen -hankkeen ryhmätoimintana. Ryhmässä on ollut mukana sekä työssäkäyviä että työttömiä, joilla oli haastetta jaksaa eteenpäin työssä tai työnhaussaan.
Työttömien ja osatyökykyisten vertaistukiryhmän tavoitteena on parantaa arjen jaksamista ja työkyvyn lisäämistä ja ylläpitämistä yksilötasolla. Jokainen yksilö, joka pystyy palaamaan työhön, tuo omalla työpanoksellaan myös taloudellista hyötyä yhteiskuntaan. Puhumattakaan yksilön omasta hyvinvoinnista. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tukea yksilön työkykyä monin eri tavoin.
Vertaistuki ryhmä on yksi tuen muoto. Vertaistukiryhmän parantavina elementteinä toimivat keskustelu ja omien kokemusten jakaminen, omien voimavarojen löytäminen, tuen antaminen ja vastaanottaminen ja yhteinen toivo paremmasta työelämästä. Vertaistukiryhmän tehtävänä on myös tuoda sisältöä elämään, virkistää, rentouttaa ja tarjota hyväksymistä ja kannustusta.
Osatyökykyisten vertaistukiryhmällä on pyritty parantamaan työttömien ja osatyökykyisten jaksamista sekä arjessa, että työelämässä. Ryhmätoimintaa on ollut kehittämässä Vahvasti – osatyökykyisten työllistäminen – hanke.
Pudasjärvellä työttömille ja osatyökykyisille ei ole ollut tarjolla vertaistukiryhmiä. Tämä on ollut ainutlaatuinen kokeilu valtakunnallisestikin.
Kehittämässä olivat Vahvaksi-hankkeen työntekijät ja palveluyrittäjä sekä osallistuneet asiakkaat. Asiakkaina oli Vahvaksi-hankkeen asiakkaita. Asiakkaita saatiin mukaan tekemällä vertaistukiryhmästä houkuttelevaa, toiminta tehtiin heidän tarpeitaan vastaavaksi.
Tavoitteena on ryhmäläisten olemassa olevien voimavarojen tunnistamisen ja vahvistamisen lisääntyminen. Vertaistuen saaminen omia kokemuksia jakamalla ja vertaisia kuulemalla. Hyvinvoinnin lisääntyminen tietoa jakamalla ja harjoitusten myötä.
Jokainen ryhmäläinen tuo esille omat tavoitteet ja ryhmä yhdessä miettii mitkä ovat koko ryhmän tavoitteet. Yhdessä yhteiseen päämäärään.
Toiminnan järjestäminen Vahvaksi – osatyökykyisten työllistäminen -kehittämishankkeen puitteissa antaa hankehenkilöstölle tietoa asiakaskokemuksen näkökulmasta ja mahdollisuuden arvioida vertaistoiminnan vaikuttavuutta hyvinvoinnin edistäjänä.
Kykyviisarin mieli -osiota on käytetty arvioinnin välineenä. Vertaisryhmäläisiä on pyydetty nimettömästi täyttämään ensimmäisellä ja viimeisellä tapaamisella mieli -osio paperiversiona, joista lasketaan koko ryhmän yhteinen keskiarvo. Tuloksista keskusteltiin osallistujien kanssa. Vertaamalla alussa ja lopussa tulosten keskiarvoja, vertaamalla voidaan päätellä, onko toiminta parantanut osallistujien hyvinvointia.
Kokemuksellisuutta käsitellään ja vahvistetaan toiminnassa harjoitteiden kautta saatuja tuntemuksia/kokemuksia peilataan yhteisesti ja edeltäviin harjoituksiin voidaan palata. Ryhmätapaamisen lopuksi tai seuraavan tapaamisen alussa pidetään purkuhetki, jossa käydään läpi edellisen tapaamisen herättämiä tunteita/kokemuksia/ajatuksia. Purkuhetkessä voidaan käyttää kortteja tai luonnonmateriaaleja hyödyksi. Ryhmä muotoutuu osallistujiensa näköiseksi.
Asiakkaan osallisuutta ja osallisuuden kokemusta tuetaan ja ohjataan tietyn tavoitteen tai osatavoitteen saavuttamiseksi. Vertaisryhmän ensimmäisellä tapaamisella ryhmän osallistujat saavat tuoda esille toiveitaan ja tarpeitaan ryhmän toiminnalle. Ryhmän toiminta muodostuu osallistujien tarpeita vastaavaksi. Jokaiselle osallistujalle mahdollistetaan puheenvuoro esim. korttien kautta aikataulutetulla kertomisella. Ohjataan osallistujia vahvistumisen teemoihin. Ohjaajien tehtävä on varmistaa jokaisen mahdollisuus tulla kuulluksi ja kohdatuksi.
Kohderyhnänä oli Vahvaksi – osatyökyisten työllistämine -hankkeen asiakkaat. Ryhmässä oli mukana sekä työssäkäyviä että työttömiä, joilla oli haastetta jaksaa eteenpäin työssä tai työnhaunussaan. Asiakkaita kuultiin jokaisella kokoontumiskerralla. Toimintaa muutettiin heidän toiveiden mukaisesti.
Alkuun toimintamallia suunniteltiin Vahvaksi-hankkeen työntekijöiden toimesta Green Care-palveluna. Henkilöstö osallistui Gren Care koulutukseen, jossa toimintamallia hiottiin.
Ostopalveluna päätettiin ostaa ammattiosaamista asiakkaiden omien olemassa olevien voimavarojen tunnistamiseen ja vahvistamiseen. Hankittava palvelu päätettiin esim. voimavaravalmennusta/voimaannuttavaa valokuvausta ko. palveluja tarjoavalta yrittäjältä/toimijalta.
Ostopalveluyrittäjältä vaadittiin ryhmänohjaajan/vertaisryhmänohjaajan pätevyys ja valmius tarjota erilaisia itsetuntoa eheyttäviä palveluja. Hanketyöntekijät ja ostopalveluyrittäjä tekivät ja muodostavat tarjottavan palvelun yhteistyönä.
Ideaksi valittiin vertaistukiryhmä osatyökykyisille, jossa on mukana Gren Care toimintoja. Ryhmä toteutetaan ostopalveluna.
Pudasjärvellä vertaistukiryhmätoiminnasta on vain vähän aiempaa kokemusta, toiminnasta saadaan mallia myös muihin ryhmätoimintoihin. Green Caren mukaisesti sanoitettua toimintaa ei ole aiemmin käytetty Pudasjärven kaupunkiorganisaatiossa, joten kaikki uusi kokemustieto on hyvästä.
Vertaisryhmiä muodostettaessa tuen tarpeet on selvitetty alkuhaastattelussa ja ryhmä muodostuu samankaltaiset tarpeet huomioiden. Vahvaksi-hankkeen asiakkaat ovat itse toivoneet vertaistoimintaa kokemusten jakamiseksi. Ensimmäisellä ryhmätapaamisella osallistujia pyydetään täyttämään kykyviisarin mieli -osio, joka myös antaa meille tietoa tuen tarpeista.
Suunnitelman mukaan ryhmä kokoontuu kahden viikon välein kolmen kuukauden ajan 2-3 tuntia kerrallaan. Jokaisella tapaamisella pyritään olemaan fyysisesti luonnossa tai ottamaan luonto eri menetelmien kautta osaksi toimintaa. Yhtenä vaihtoehtona on voimaannuttavan valokuvauksen -menetelmä, joka toteutetaan luonnossa. Harjoitukset suunnataan missä ja milloin vain -periaatteella tehtäviksi. Harjoitteet ovat siis osallistujien hyödynnettävissä omatoimisesti myöhemminkin.
Kokemuksellisuutta käsitellään ja vahvistetaan toiminnassa harjoitteiden kautta saatuja tuntemuksia/kokemuksia peilataan yhteisesti ja edeltäviin harjoituksiin voidaan palata. Ryhmätapaamisen lopuksi tai seuraavan tapaamisen alussa pidetään purkuhetki, jossa käydään läpi edellisen tapaamisen herättämiä tunteita/kokemuksia/ajatuksia. Purkuhetkessä voidaan käyttää kortteja tai luonnonmateriaaleja hyödyksi. Ryhmä muotoutuu osallistujiensa näköiseksi.
Asiakkaan osallisuutta ja osallisuuden kokemusta tuetaan ja ohjataan tietyn tavoitteen tai osatavoitteen saavuttamiseksi. Vertaisryhmän ensimmäisellä tapaamisella ryhmän osallistujat saavat tuoda esille toiveitaan ja tarpeitaan ryhmän toiminnalle. Ryhmän toiminta muodostuu osallistujien tarpeita vastaavaksi. Jokaiselle osallistujalle mahdollistetaan puheenvuoro esim. korttien kautta aikataulutetulla kertomisella. Ohjataan osallistujia vahvistumisen teemoihin. Ohjaajien tehtävä on varmistaa jokaisen mahdollisuus tulla kuulluksi ja kohdatuksi. Vertaisryhmä voi jatkaa tapaamisia myös kolmen kuukauden jakson päättymisen jälkeen.
Jokainen ryhmäläinen tuo esille omat tavoitteet ja ryhmä yhdessä miettii mitkä ovat koko ryhmän tavoitteet. Yhdessä yhteiseen päämäärään.
Toiminnan järjestäminen Vahvaksi – osatyökykyisten työllistäminen -kehittämishankkeen puitteissa antaa hankehenkilöstölle tietoa asiakaskokemuksen näkökulmasta ja mahdollisuuden arvioida vertaistoiminnan vaikuttavuutta hyvinvoinnin edistäjänä
Ryhmätoiminta oli antoisaa ja tarpeellista. Alussa sovittu 2h aika tapaamiselle oli liian vähän.