Vieraanvaraisten yhteisöjen tukipilareiden tunnistus ja levitys

Olemme tunnistaneet yhteisöjen vieraanvaraisuuden elementtejä ja miettineet erilaisia tapoja levittää havaintojamme. Tällä tavoin meidän on ollut mahdollista nostaa vieraanvaraisuuden merkityksiä yhteiseen keskusteluun.

Toimintaympäristö

Osallistuminen yhteisöjen toimintaan kansalaisena, vapaaehtoisena, vertaisena tai aktiivina tarjoaa periaatteessa kaikille väylän vaikuttaa, kiinnittyä yhteisöihin ja vahvistaa omaa toimijuutta. Vapaaehtoiseksi liittyminen vieraaseen yhteisöön, uusien ihmisten keskellä voi näyttäytyä kuitenkin hyvin erilaisessa valossa erilaisessa elämäntilanteessa tai yhteiskunnallisessa asemassa oleville. 

Tämän lisäksi olemme omassa työssämme havainneet, että esimerkiksi Helsingissä järjestöjen ja erilaisten yhteisöjen välillä on eroja siinä, miten erilaiset ihmiset toivotetaan tervetulleeksi toimintana. Mitä enemmän inklusiivisia, sosiaalisesti avoimia yhteisöjä meillä on, sitä helpompi yksilöiden on kiinnittyä toisiinsa, saada ystäviä, luoda sosiaalisia suhteita ja osallistua itselle merkitykselliseen toimintaan.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tavoitteena tässä toimintamallissa on ollut tunnistaa niitä piirteitä, jotka yhdistävät yhteisöjä, joiden arkeen ja toimintaan tuntuu olevan helppoa osallistua. Olemme nimittäneet tällaisia yhteisöjä vieraanvaraisiksi yhteisöiksi. Uskomme, että vieraanvaraisissa yhteisöissä kaupunkilaiset voivat päästä merkityksellisen toiminnan äärelle yhteiskunnallisesta statuksestaan riippumatta.

Vieraanvaraisuuden elementtien tunnistamisen jälkeen olemme halunneet miettiä keinoja levittää havaintojamme yhteiseen keskusteluun yhteisöjen kanssa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Vieraanvaraiset yhteisöjen merkitys yksilöiden kannalta on siinä, että ne tarjoavat ihannetapauksessa yhteisöjä, joiden toimintaan osallistuminen on yksilölle merkityksellistä, joissa hän kokee tulevansa kohdatuksia ja jotka voivat myös kannatella häntä arjen elämässään.

Yhteisöjen näkökulmasta vieraanvaraisuuden tunnistaminen ja vaaliminen tarjoaa mahdollisuuden edistää yhteisön sisäistä toimintakulttuuria ja -eetosta. Se auttaa vastaamaan kysymykseen, "minkälaisen yhteisön me muodostamme?", ja toteuttamaan tätä kuvaa omasta yhteisöstä arjen elämässä. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Lähdimme etsimään vieraanvaraisuuden elementtejä tiimimme toimesta, yhdessä tehtävään nimenomaisesti paneutuvan korkeakouluharjoittelijan kanssa. Otimme yhteyttä yhteisöihin, joiden toimintaan kokemuksemme mukaan on ollut erityisen helppoa ja palkitsevaa osallistua. Korkeakouluharjoittelijamme toteutti näissä yhteisöissä osallistuvaa havainnointia, jutellen hyvin erilaisista positioista käsin yhteisössä toimivien kanssa. Havainnoija kyseli kaikilta kuitenkin samoja kysymyksiä, kuten "miksi käyt täällä?" ja "miltä täällä tuntuu olla?". Tällä tavoin tunnistimme yhteisön jäseniä läpileikkaavia vieraanvaraisuuden kokemuksia ja elementtejä yhteisöissä.

Kun olimme tehneet alustavan analyysin havainnoista, palkkasimme avuksemme ammattikuvittajan, jonka kanssa rakensimme 6 julistetta, joista kukin kuvasi yhtä vieraanvaraisen yhteisön elementtiä tai tukipilaria. Nämä tukipilarit olivat: huokoisuus ja kokeilukulttuuri, mahdollistajat ja rakentajat, asenteet ja käytöskulttuuri, ammattitaito ja tunteet, johtaminen sekä toivo.

Kuvien ensivedosten valmistuttua järjestimme Helsingissä tilaisuuden, johon kutsuimme laajasti mukaan järjestöjä ja muita yhteisöjä, sekä kaupunkilaisia. Tilaisuudessa nautimme herkkuja, jonka lomassa esittelimme ensimmäisiä havaintojamme vieraanvaraisuudesta, sekä luonnostelemiamme kuvia. Illan aikana tilaisuudessa kävijät pääsivät kommentoimaan kuvia ja havaintoja, ja tekemään vielä muutosehdotuksia kuviin. Tilaisuudessa oli useampi kymmenen osallistujaa, joiden kommentit ja ehdotukset toivat tärkeitä lisänäkökulmia tekemäämme pohjatyöhön.

Tämän työstön myötä saimme muodostettua materiaalin, jonka avulla olemme voineet kuvata havaintojamme vieraanvaraisista yhteisöistä. Havaintojen levitystä olemme tehneet samalla tavoin yhteistyössä eri yhteisöjen kanssa.

Liitteet
Ratkaisun perusidea

Olimme havainneet, että yhteisöjen tapa ja kulttuuri toivottaa uusia ihmisiä tervetulleeksi toimintaan on tärkeä tekijä siinä, miten erilaiset ihmiset pääsevät kiinnittymään yhteisöihin. Aloimme nimittämään tätä tekijää vieraanvaraisuudeksi.

Halusimme konkretisoida, mistä vieraanvaraisuudessa on kyse. Osallistuvan havainnoinnin avulla muodostimme pohjan siitä, miten hahmotamme vieraanvaraisuutta ja vieraanvaraisia yhteisöjä.

Yhteiskehitimme analyysin vieraanvaraisuudesta ja kehitimme erilaisia tapoja levittää havaintojamme: julisteita ja kuvituksia yhteisöjen käytettäväksi, rohkaisukirja yhteisöille (tehty yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa) sisäistä pohdintaa avittamaan, vertaissparraus-mallin sekä koulutuspaketin.

Tällä tavoin olemme tunnistaneet vieraanvaraisuuden elementtejä, levittäneet niitä eteenpäin ja tätä kautta vaikuttaneet yhteiseen osallisuuteen ja inklusiivisuuteen liittyvään keskusteluun. 

Levittäminen on tapahtunut virtuaalisilla valmennuksilla sekä isommille ryhmille että yksittäisille toimialoille, hoksauttavilla tapahtumilla, joihin on kutsuttu myös muita puhujia aiheeseen liittyen sekä osana Kanssalan vapaaehtoistoiminnan vertaissparraus konseptia. Levittämisessä on myös käytetty painettuja materiaaleja vieraanvaraisuus -teemasta julisteiden ja korttien muodossa. Verkkosivuillamme on myös jaossa kaikki aiheesta tuottamamme materiaali. 

Osa materiaaleista on tuotettu yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa ja myös he tekevät valmennuksia aiheeseen liittyen. Näin vieraanvaraisuuden sanoma leviää laajemmalle.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin toteuttaminen on edellyttänyt usean erilaisia taitoja omaavan tyypin mukana oloa: toimintamallin onnistumiseksi on täytynyt osata hahmottaa vieraanvaraisuuden merkitystä isossa kuvassa, tunnistaa ja ymmärtää vieraanvaraisuuden toteutumista ja merkitystä eletyssä arjessa, innostaa yhteistyökumppaneita kehittämään vieraanvaraisuuden ideaa ja analyysia yhdessä, tuottaa erilaisia kiinnostavia materiaaleja vieraanvaraisuudesta, sekä rakentaa ja toteuttaa yhteisöjä hyödyttäviä sparraus- ja koulutuspaketteja.

Ilman tätä moninaista tekijäporukkaa kokonaisvaltainen vieraanvaraisuuden idean pöllyytys ja levitys ei olisi onnistunut niin hyvin kuin se on nyt onnistunut.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Jos haluat tunnistaa osallistumiseen, osallisuuteen ja yhteisöjen arkeen liittyvän uuden elementin, voivat nämä vinkit olla hyödyksi:

1. Rajaa, mistä olet tarkalleen ottaen kiinnostunut: mitä selkeämpi rajaus, sitä nopeammin pääset liikkeelle. Omassa tapauksessamme rajaus oli tunnistaa abstraktin vieraanvaraisuuden konkreettisia arjen elementtejä.

2. Ota mukaan motivoitunut tekijä, joka pääsee uppoutumaan aiheeseen: meillä oli onni saada mukaan syvällinen korkeakouluharjoittelija, joka paneutui vieraanvaraisuuden havainnointiin innolla ja viisaudella.

3. Analysoi: analysoi, mieti ja kehitä kokonaisuutta koko ajan.

4. Tuota analyysin pohjalta mielenkiintoisia ja helposti lähestyttäviä materiaaleja, yhdessä moninaisen tekijäporukan kanssa: me esimerkiksi toteutimme havainnoista sekä kuvia, rohkaisukirjan, postikortteja että blogitekstejä. Kokemuksemme mukaan nimenomaan moninainen ja usein visuaalinen materiaali on tehnyt havaintojen levittämisen helpoksi ja mukavaksi.

5. Mieti tapoja pöllyyttää havaintojasi yhdessä muiden kanssa: me emme ole jääneet vain esittelemään omia havaintojamme, vaan olemme aktiivisesti miettineet vieraanvaraisuutta yhdessä muiden yhteisöjen kanssa materiaalien jälkeenkin. Olemme esimerkiksi vetäneet vertaissparrauksia, joissa olemme yhdessä muiden yhteisöjen kanssa sparranneet toisiamme vieraanvaraisuuteen liityen. Kokemuksemme mukaan vieraanvaraisuuteen liittyvät ajatukset ja eetokset ovat tällä tavoin tulleet myös helpommin ymmärrettäväksi ja jaettavaksi, kun omistajuus ilmiöstä ulotetaan yhteisesti jaettavaksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toiminnan myötä vieraanvaraisuuden sanoitus on kehittynyt ja levinnyt, ja kokemuksemme mukaan tämä tutulta ja maanläheiseltä kuulostava sana on auttanut konkreettisesti pohtimaan ja hahmottamaan sitä, mistä yhteisöjen inklusiivisessa kulttuurissa on kunkin yhteisön oman arjen kannalta kyse. 

Olemme huomanneet, että kuuden yhteisön tukipilarin sarjasta löytyy lähes poikkeuksetta jokin asia, joka kolahtaa kuhunkin yksilöön ja yhteisöön. Näennäisesti yksinkertaiselta tuntuva sana on saanut paljon uusia merkityksiä ja neutraaliudessaan se on ollut loistava keskustelunavaaja, mistä jokaisen omana itsenään hyväksyvässä -ilmapiirissä on kysymys.