Vieraanvaraisten yhteisöjen tukipilareiden tunnistus ja levitys
Olemme tunnistaneet yhteisöjen vieraanvaraisuuden elementtejä ja miettineet erilaisia tapoja levittää havaintojamme. Tällä tavoin meidän on ollut mahdollista nostaa vieraanvaraisuuden merkityksiä yhteiseen keskusteluun.
Osallistuminen yhteisöjen toimintaan kansalaisena, vapaaehtoisena, vertaisena tai aktiivina tarjoaa periaatteessa kaikille väylän vaikuttaa, kiinnittyä yhteisöihin ja vahvistaa omaa toimijuutta. Vapaaehtoiseksi liittyminen vieraaseen yhteisöön, uusien ihmisten keskellä voi näyttäytyä kuitenkin hyvin erilaisessa valossa erilaisessa elämäntilanteessa tai yhteiskunnallisessa asemassa oleville.
Tämän lisäksi olemme omassa työssämme havainneet, että esimerkiksi Helsingissä järjestöjen ja erilaisten yhteisöjen välillä on eroja siinä, miten erilaiset ihmiset toivotetaan tervetulleeksi toimintana. Mitä enemmän inklusiivisia, sosiaalisesti avoimia yhteisöjä meillä on, sitä helpompi yksilöiden on kiinnittyä toisiinsa, saada ystäviä, luoda sosiaalisia suhteita ja osallistua itselle merkitykselliseen toimintaan.
Tavoitteena tässä toimintamallissa on ollut tunnistaa niitä piirteitä, jotka yhdistävät yhteisöjä, joiden arkeen ja toimintaan tuntuu olevan helppoa osallistua. Olemme nimittäneet tällaisia yhteisöjä vieraanvaraisiksi yhteisöiksi. Uskomme, että vieraanvaraisissa yhteisöissä kaupunkilaiset voivat päästä merkityksellisen toiminnan äärelle yhteiskunnallisesta statuksestaan riippumatta.
Vieraanvaraisuuden elementtien tunnistamisen jälkeen olemme halunneet miettiä keinoja levittää havaintojamme yhteiseen keskusteluun yhteisöjen kanssa.
Lähdimme etsimään vieraanvaraisuuden elementtejä tiimimme toimesta, yhdessä tehtävään nimenomaisesti paneutuvan korkeakouluharjoittelijan kanssa. Otimme yhteyttä yhteisöihin, joiden toimintaan kokemuksemme mukaan on ollut erityisen helppoa ja palkitsevaa osallistua. Korkeakouluharjoittelijamme toteutti näissä yhteisöissä osallistuvaa havainnointia, jutellen hyvin erilaisista positioista käsin yhteisössä toimivien kanssa. Havainnoija kyseli kaikilta kuitenkin samoja kysymyksiä, kuten "miksi käyt täällä?" ja "miltä täällä tuntuu olla?". Tällä tavoin tunnistimme yhteisön jäseniä läpileikkaavia vieraanvaraisuuden kokemuksia ja elementtejä yhteisöissä.
Kun olimme tehneet alustavan analyysin havainnoista, palkkasimme avuksemme ammattikuvittajan, jonka kanssa rakensimme 6 julistetta, joista kukin kuvasi yhtä vieraanvaraisen yhteisön elementtiä tai tukipilaria. Nämä tukipilarit olivat: huokoisuus ja kokeilukulttuuri, mahdollistajat ja rakentajat, asenteet ja käytöskulttuuri, ammattitaito ja tunteet, johtaminen sekä toivo.
Kuvien ensivedosten valmistuttua järjestimme Helsingissä tilaisuuden, johon kutsuimme laajasti mukaan järjestöjä ja muita yhteisöjä, sekä kaupunkilaisia. Tilaisuudessa nautimme herkkuja, jonka lomassa esittelimme ensimmäisiä havaintojamme vieraanvaraisuudesta, sekä luonnostelemiamme kuvia. Illan aikana tilaisuudessa kävijät pääsivät kommentoimaan kuvia ja havaintoja, ja tekemään vielä muutosehdotuksia kuviin. Tilaisuudessa oli useampi kymmenen osallistujaa, joiden kommentit ja ehdotukset toivat tärkeitä lisänäkökulmia tekemäämme pohjatyöhön.
Tämän työstön myötä saimme muodostettua materiaalin, jonka avulla olemme voineet kuvata havaintojamme vieraanvaraisista yhteisöistä. Havaintojen levitystä olemme tehneet samalla tavoin yhteistyössä eri yhteisöjen kanssa.