Vieraanvaraisten yhteisöjen tukipilareiden tunnistus ja levitys
Olemme tunnistaneet yhteisöjen vieraanvaraisuuden elementtejä ja miettineet erilaisia tapoja levittää havaintojamme. Tällä tavoin meidän on ollut mahdollista nostaa vieraanvaraisuuden merkityksiä yhteiseen keskusteluun.
Toimintamallin nimi
Olemme tunnistaneet yhteisöjen vieraanvaraisuuden elementtejä ja miettineet erilaisia tapoja levittää havaintojamme. Tällä tavoin meidän on ollut mahdollista nostaa vieraanvaraisuuden merkityksiä yhteiseen keskusteluun.
Olimme havainneet, että yhteisöjen tapa ja kulttuuri toivottaa uusia ihmisiä tervetulleeksi toimintaan on tärkeä tekijä siinä, miten erilaiset ihmiset pääsevät kiinnittymään yhteisöihin. Aloimme nimittämään tätä tekijää vieraanvaraisuudeksi.
Halusimme konkretisoida, mistä vieraanvaraisuudessa on kyse. Osallistuvan havainnoinnin avulla muodostimme pohjan siitä, miten hahmotamme vieraanvaraisuutta ja vieraanvaraisia yhteisöjä.
Yhteiskehitimme analyysin vieraanvaraisuudesta ja kehitimme erilaisia tapoja levittää havaintojamme: julisteita ja kuvituksia yhteisöjen käytettäväksi, rohkaisukirja yhteisöille (tehty yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa) sisäistä pohdintaa avittamaan, vertaissparraus-mallin sekä koulutuspaketin.
Tällä tavoin olemme tunnistaneet vieraanvaraisuuden elementtejä, levittäneet niitä eteenpäin ja tätä kautta vaikuttaneet yhteiseen osallisuuteen ja inklusiivisuuteen liittyvään keskusteluun.
Levittäminen on tapahtunut virtuaalisilla valmennuksilla sekä isommille ryhmille että yksittäisille toimialoille, hoksauttavilla tapahtumilla, joihin on kutsuttu myös muita puhujia aiheeseen liittyen sekä osana Kanssalan vapaaehtoistoiminnan vertaissparraus konseptia. Levittämisessä on myös käytetty painettuja materiaaleja vieraanvaraisuus -teemasta julisteiden ja korttien muodossa. Verkkosivuillamme on myös jaossa kaikki aiheesta tuottamamme materiaali.
Osa materiaaleista on tuotettu yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa ja myös he tekevät valmennuksia aiheeseen liittyen. Näin vieraanvaraisuuden sanoma leviää laajemmalle.
Osallistuminen yhteisöjen toimintaan kansalaisena, vapaaehtoisena, vertaisena tai aktiivina tarjoaa periaatteessa kaikille väylän vaikuttaa, kiinnittyä yhteisöihin ja vahvistaa omaa toimijuutta. Vapaaehtoiseksi liittyminen vieraaseen yhteisöön, uusien ihmisten keskellä voi näyttäytyä kuitenkin hyvin erilaisessa valossa erilaisessa elämäntilanteessa tai yhteiskunnallisessa asemassa oleville.
Tämän lisäksi olemme omassa työssämme havainneet, että esimerkiksi Helsingissä järjestöjen ja erilaisten yhteisöjen välillä on eroja siinä, miten erilaiset ihmiset toivotetaan tervetulleeksi toimintana. Mitä enemmän inklusiivisia, sosiaalisesti avoimia yhteisöjä meillä on, sitä helpompi yksilöiden on kiinnittyä toisiinsa, saada ystäviä, luoda sosiaalisia suhteita ja osallistua itselle merkitykselliseen toimintaan.
Toimintamallin toteuttaminen on edellyttänyt usean erilaisia taitoja omaavan tyypin mukana oloa: toimintamallin onnistumiseksi on täytynyt osata hahmottaa vieraanvaraisuuden merkitystä isossa kuvassa, tunnistaa ja ymmärtää vieraanvaraisuuden toteutumista ja merkitystä eletyssä arjessa, innostaa yhteistyökumppaneita kehittämään vieraanvaraisuuden ideaa ja analyysia yhdessä, tuottaa erilaisia kiinnostavia materiaaleja vieraanvaraisuudesta, sekä rakentaa ja toteuttaa yhteisöjä hyödyttäviä sparraus- ja koulutuspaketteja.
Ilman tätä moninaista tekijäporukkaa kokonaisvaltainen vieraanvaraisuuden idean pöllyytys ja levitys ei olisi onnistunut niin hyvin kuin se on nyt onnistunut.
Toiminnan myötä vieraanvaraisuuden sanoitus on kehittynyt ja levinnyt, ja kokemuksemme mukaan tämä tutulta ja maanläheiseltä kuulostava sana on auttanut konkreettisesti pohtimaan ja hahmottamaan sitä, mistä yhteisöjen inklusiivisessa kulttuurissa on kunkin yhteisön oman arjen kannalta kyse.
Olemme huomanneet, että kuuden yhteisön tukipilarin sarjasta löytyy lähes poikkeuksetta jokin asia, joka kolahtaa kuhunkin yksilöön ja yhteisöön. Näennäisesti yksinkertaiselta tuntuva sana on saanut paljon uusia merkityksiä ja neutraaliudessaan se on ollut loistava keskustelunavaaja, mistä jokaisen omana itsenään hyväksyvässä -ilmapiirissä on kysymys.