Virkistyspäivät maaseudun ikäihmisille
Ikäihmisten virkistyspäivä mahdollisimman lähellä, esim. kylätalolla. Järjestetään yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa noin kerran kuussa, kesto kolme tuntia. Virkistyspäivän rakenne: tieto-ruokailu-virkistys. Tämä toimintamalli on osa Elämänote-ohjelmaa.
Oivalla ja ymmärrä
Ikääntyneiden osuus kasvaa maaseutualueilla ja toiminnan tarvitsijoiden joukko lisääntyy. Ikäihmisille tarjotut palvelut ja toiminnat ovat pääosin kuntakeskuksissa, joten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vuoksi, osallistavaa ja ennaltaehkäisevää toimintaa tulee viedä mahdollisimman lähelle. Kansallinen tavoite on, että iäkäs ihminen voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, jopa elämänsä loppuun asti (THL 2019). Yksinäisyyttä lieventävää toimintaa tarvitaan. Ikäihmisten osallisuus, kohtaaminen ja sosiaalisten kontaktien luominen ja ylläpitäminen mahdollistuu ja luo samalla elämään lisää merkityksellisyyttä ja vahvistaa hyvinvointia. Tunne osallisuudesta vahvistaa omaan kyläyhteisöön kuulumista, uskallus pyytää ja tarjota naapuriapua on helpompaa tuntiessaan paremmin kyläläisiä. Yhtä lailla, muihin kylän tapahtumiin osallistumisen kynnys madaltuu. Toiminta vilkastuttaa kylän toimintaa, ja uusien vapaaehtoistoimijoiden löytyminen mahdollistuu.
Löydämme harvaanasutun maaseudun ikäihmiset, jotka tarvitsevat apua sosiaalisten kontaktien ylläpitämiseen, toimintakyvyn ylläpitoon sekä tukea kotona asumiseen.
Ikäihmiset osallistuvat säännöllisesti virkistyspäiviin.
Löydämme toimintaamme mukaan myös niitä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet kylän tapahtumiin.
Virkistyspäivissä työskentelevät vapaaehtoiset oppivat tuntemaan kyläläisiä, jolloin he tunnistavat yksinäisimmät ja tietävät heidän elämän muutostilanteet (puolison kuolema, ajokortin menetys, sairastuminen). Lähiyhteisö alkaa parhaimmillaan
kannatella toinen toistaan, ja näin ehkäistään yksinäisyyttä. Lähiyhteisöön kiinnittymisen myötä, yksinäisyyteen ja elämän muutostilanteisiin on mahdollista reagoida, koska ne voidaan tunnistaa.
Virkistyspäivien juurruttaminen säännöllisille kylille niin, että toiminta jatkuu hankkeen päättymisen jälkeen.
Saadun tiedon kautta ikäihmisten kotona asuminen on turvallisempaa.
Ikäihminen osaa hyödyntää ikäihmisille suunnattuja palveluita ja etuisuuksia.
Ikäihminen on saanut tietoa ja harjoitusta, jolla pystyy ylläpitämään omaa psyykkistä ja fyysistä toimintakykyä/kuntoa.
Tarjoamme ikäihmisille useiden eri tahojen kanssa tietoa, jota ei ole aiemmin ollut kylätasolla saatavissa.
Saamme maaseudulle ja kylille uusia toimijoita/toimintamuotoja, jotka jatkossakin palvelevat maaseudun ikäihmisiä.
Kylille syntyy (kyläyhdistys tai muu kylätoimija) uutta omaa toimintaa, joka palvelee ikäihmisten tarpeita.
Kyläyhdistys saa uusia vapaaehtoisia.
Virkistyspäivien kautta syntyy puitteet, joihin eri palveluntarjoajat voivat tuoda sisältöä.
Alueen päättäjät saavat lisää tietoa maaseudun ikäihmisten arjen haasteista
Pohjois-Savossa väestöstä jopa kolmannes on yli 65-vuotiaita. Hankealueen kylillä ikäihmisten prosentuaalinen osuus väestöstä on keskimäärin 30,3 %. Ikääntyneiden suhteellinen määrä kylillä nousee koko ajan, joten toiminnan tarvitsijoiden joukko vain kasvaa. Pohjois-Savon Liiton tekemän selvityksen mukaan yli 60% ikäihmisistä asuu 30 minuutin matkan päässä lähimmästä kuntakeskuksesta. Ikäihmisten palvelut ja toiminnat ovat pääosin kuntakeskuksissa. Pohjois-Savon kunnissa tehty kysely puolestaan nostaa esiin, että suurin haaste ovat maaseudun kuljetukset. Usealta kylältä ei kulje enää minkäänlaista julkista liikennettä kuntataajamaan ja omalla autolla, talvikelissä ja huonoilla teillä eivät ikäihmiset uskalla liikkua. Tasa-arvon ja yhdenvertaisen saatavuudenkin vuoksi osallistavaa toimintaa tulee viedä lähelle maaseudun ikäihmisiä. Pohjois-Savossa sairastavuusindeksit ovat maamme korkeimpia ja siksi kaikki toimet hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ovat tärkeitä. Pohjois-Savossa yli 65 -vuotiaista yksinäiseksi itsensä kokee 8,3 % (maan keskiarvo 7,2%).
Asiakasymmärrystä on kerrytetty palautekyselyillä, kuten hyvinvointikysely, tapahtuman erilaiset palautekyselyt. Lisäksi kysellen, havainnoiden. Virkistyspäivien sisältötoiveet on kartoitettu tarvekyselyllä, johon on koottu ikäihmistä koskevia tärkeimpiä terveysteemoja, turvalliseen asumiseen liittyviä teemoja, virkistysohjelman eri vaihtoehtoja. Ikäihmisiä on myös laitettu ryhmiin miettimään yhdessä, mitä toiminnalta kaivataan.
Kyläyhdistyksen vapaaehtoiset tuntevat hyvin alueensa ikäihmiset, joten tiivis yhteistyö heidän kanssaan on tuonut myös tässä asiassa asiakasymmärryksen paranemista.