Virtuaalihoitaja kotihoidon tukena
Virtuaalihoitajan pohjana on tekoäly, joka poimii useista eri järjestelmistä tietoa, joiden pohjalta se luo herätteitä ja mahdollistaa näin terveys- ja hyvinvointipoikkeamien varhaisemman havaitsemisen.
Suomalainen vanhuspolitiikka on korostanut iäkkäiden henkiläiden oikeutta asua omassa kodissaan myös sairaana ja toimintakykyrajoitteisena niin kauan kuin se on turvallista ja vastaa hänen tarpeitaan. Kotona elämistä vahvistamaan tarvitaan vaikuttavaa ennaltaehkäisevää ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa, kuntoutusta ja itsenäistä suoriutumista tukevia toimintamalleja. Kotihoito on yksi osa kotiin annettavia palveluja, joiden määrää ja monipuolisuutta on edelleen lisättävä ja kehitettävä, pitäen mielessä myös digitalisaation ja hyvinvointiteknologian kehittyminen.
Kotona asumista tukevien palvelujen vahvistaminen ja kotihoidon resurssien riittävyyden turvaaminen on yksi keskeinen osa palvelujärjestelmään liittyvää toimenpidekokonaisuutta, jonka osa-alueita ovat muun muassa iäkkäiden palvelujen hyvän johtamisen varmistaminen sekä uusien työtapojen ja teknologisten välineiden käyttöön ottaminen.
Digitalisaatio ja uudet teknologiat luovat uudenlaisia mahdollisuuksia sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen että vaihtoehtoja palveluiden toteuttamiseen. Teknologian, tekoälyn ja robotiikan toimiviksi osoitettujen ratkaisujen hyödyntäminen voi parantaa iäkkäiden ihmisten hyvinvointia sekä tehostaa palvelujärjestelmän toimintaa. Teknologia voi myös auttaa ihmisiä elämään terveellisemmin, saamaan tukea sairauksiensa hoitoon sekä asumaan itsenäisesti ja turvallisesti kodeissaan. Teknologian tarjoamat mahdollisuudet voivat antaa ammattilaisille uusia tapoja tarjota parempaa palvelua ja hoitoa sekä hyvin toimiessaan saattavat vapauttaa ammattilaisten aikaa ihmisten kohtaamiseen.
Ikääntyneiden määrän kasvu, pitkät välimatkat ja työntekijäresurssien riittävyys Lapin hyvinvointialueella aiheuttavat haasteita kotihoidon järjestämiseen. Digitalisaatio ja teknologiset ratkaisut mahdollistavat virtuaalihoitaja toimintamallin, jota kokeillaan Lapin hyvinvointialueen Lounaisella palvelualueella. Virtuaalihoitajan toivotaan tuovan taloudellista hyötyä resurssien oikein kohdistumisella ja parantavan iäkkäiden henkilöiden mahdollisuutta asua pidempään kotona.
Lähteet:
Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille 2022–2023: Tavoitteet ja hankeopas
Kotihoidon toimintamallit, ikääntyvä väestö ja kotona asuminen
Tavoitteena suunnitella ja kokeilla hyvinvointi- ja terveysteknologiaan perustuvia digitaalisia palveluita hyvinvointialueella.
Kokeilussa tavoitellaan kotihoidon työntekijöiden työkuorman keventämistä, asiakkaiden päivystyskäyntien vähenemistä ja heidän mahdollisuutta asua kotona pitempään. Kokeilu mahdollistaa osaamisen kartuttamisen tulevaisuudessa tapahtuvien digitaalisten ratkaisujen käyttöönottotilanteita varten.
Kokeilun myötä hyvinvointialueelle saadaan arvokasta tietoa virtuaalihoitajatoimintamallin ja työn tekemisen, toimintatapojen ja organisoinnin kehittämisen tueksi.
- Kohderyhmänä kotihoidon asiakkuudet ja hoitohenkilöstö.
- Henkilöstön koulutus ja kannustus järjestelmän käyttöön.
- Viikkopalaverit, jossa käyttöasteiden läpikäynti sekä mahdollisten huomioden ja palautteiden läpikäynti.
- Kysely ja ryhmähaastattelu käytön päätteeksi.