Virtuaaliklubitoiminta
Virtuaaliklubi on digitaalisella alustalla toteutuva kohtaamispaikka. Virtuaaliklubilla on mahdollista tavata ihmisiä, harjoitella digitaalista vuorovaikuttamista sekä oppia digitaitoja ja digitaalisen alustan käyttämistä.
Teknologia ja digitaalisuus ovat tuoneet mukanaan uusia muotoja osallisuuteen, toimijuuteen ja kokonaisvaltaiseen kansalaisuuteen. Digitaitojen harjoittelun ja sen myötä avautuvien mahdollisuuksien kautta myös kehitysvammaisten henkilöiden on mahdollista lisätä itsellisyyden kokemuksia ja uudenlaisia toimijuuden rooleja elämässään.
#Ihan Diginä! -hankkeen kehittämistoiminnan kokeilut ovat omalta osaltaan pyrkineet tukemaan digitalisaation tuottamiin mahdollisuuksiin tarttumista.
Virtuaaliklubitoiminta suunnattiin kehitysvammaisille henkilöille. Kokeilun alussa virtuaaliklubien sisällöt muodostettiin osallistujia kiinnostavista aiheista. Aihepiirien kartoittaminen tapahtui sähköisesti sosiaalisen median välityksellä ja kohtaamisten yhteydessä toteutettujen kyselyiden avulla. Keskeisinä mielenkiinnon kohteina esiin nousivat rakkaus ja ystävyyssuhteet, musiikki ja keikat sekä harrastukset ja pelaaminen. Myöhemmässä kokeiluvaiheessa virtuaaliklubitoiminta kohdennettiin digitaitojen harjoitteluun. Syntyi teemaklubi, Jutellaan digistä diginä!, jossa digioppimisen sisällöt rakennettiin osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.
Virtuaaliklubeja toteutui yhteensä 40 kappaletta. Kokeilussa testattiin kahta erilaista videoneuvottelualustaa (29 kohtaamista), Instaliveä (8) sekä Tukinetin chat-alustaa (3), jossa kohtaaminen toteutui kirjoittamalla. Virtuaaliklubien kesto oli 1 - 1 1/2 tuntia. Ryhmäkoko vaihteli käytettävästä alustasta riippuen (4-32 henkilöä).
Osaan klubeista oli ennakkoilmoittautuminen ja osa toteutui avoimen liittymislinkin avulla. Digitoimijoille tarjottiin kuvatuettua tukimateriaalia alustojen käyttämisen tueksi ja lisäksi osallistujan oli mahdollista saada myös yksilöohjausta.
Tarjotun tuen avulla jokaiselle osallistujalle pyrittiin tarjoamaan mahdollisimman matala osallistumisen kynnys.
Virtuaaliklubien aiheet vaihtelivat, mutta tapaamisten rakenne pysyi samana. Jokainen klubikerta aloitettiin tutustumisella ja kuulumisten vaihdolla, jonka jälkeen syvennyttiin päivän aiheeseen. Tapaamiskerran lopuksi kohtaamisesta
pyydettiin palautetta.
Virtuaaliklubin toimintamalli on muotoutettu toiminnasta tehtyjen havaintojen sekä osallistujilta kerättyjen palautteiden ja kokemusten avulla.