Visioverkko - Ensikodin odotusajan työskentely etäyhteydessä
Palvelua tarjotaan ensikotiin tuleville perheille. Työskentelyä tehdään odottavan äidin kanssa ennen ensikotiin tuloa. Asiakkaat ohjautuvat muun muassa neuvolan ja lastensuojelun kautta. (Innokylän toimituksen siirtämä 6/2020)
Lapin alueen asukkaat ovat olleet eriarvoisessa asemassa palveluiden saatavuuden suhteen. Pitkät välimatkat ovat vaikeuttaneet mahdollisuutta hyödyntää palveluita. Se on omalta osaltaan lisännyt syrjäytymisen riskiä. Etämenetelmien myötä ihmisten maantieteellinen eriarvoisuus ja syrjäytymisen riski vähenee sekä kansalaisten aktiivisuus ja osallisuus mahdollistuu paremmin.
Visioverkko-hankkeen aikana 2011-2013 yhdistyksessä kehitettiin etäyhteyspalveluiden kokonaisuus sekä avo- että jälkihuoltotoimintaan. Lisäksi käynnistettiin vapaaehtois- ja ryhmätoimintaa etäyhteydessä. Yhteiskehittämisessä käytettiin Innokylän tuutorikoulutuksessa opittuja menetelmiä.
Visioverkko-etäyhteyspalvelut lisäävät ihmisten mahdollisuuksia saada tarpeidensa mukaista apua kotipaikkakunnallaan. Alueella on tarjolla syrjäytymistä ehkäisevää ja hyvinvointia edistävää matalan kynnyksen apua. Laitosjakson jälkeen yksilöillä ja perheillä on mahdollisuus tukeen avo- ja jälkihuoltotyön keinoin. Lapin alueella kaikilla on myös mahdollisuus osallistua yhdistyksemme vertais- ja vapaaehtoistoimintaan.
Visioverkko-hankkeen suunnittelijat: Tanja Sälevä ja Anna-Leena Palosaari, Lapin ensi- ja turvakoti ry:n ensikodin työryhmä: Johanna Karjalainen, Helka Eteläaho, Emilia Matinlompolo-Välimaa ja Kirsti Manninen
Vuoden 2012 aikana verkostopalavereja pidettiin videoneuvotteluyhteydellä 7 kertaa, asiakastapaamisia neljän eri asiakkaan kanssa oli yhteensä 18 kertaa, muita yhteistyöpalavereita oli 6 kertaa ja vapaaehtoistoiminnan koulutusta oli 5 kertaa. Vuoden 2013 kesäkuuhun mennessä tilastoituja verkostopalavereja on pidetty 2 kertaa, asiakastapaamisia seitsemän eri asiakkaan kanssa on ollut yhteensä 19 kertaa, muita yhteistyötapaamisia ja vapaaehtoistoiminnan koulutusta ei ole vielä tilastoitu vuodelta 2013.
Tietoteknologiatyöryhmässä kehitetään Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Espoon alueen sosiaali- ja terveysalan yhdistysten yhteistä internet-alustaa järjestöjen ja kansalaisten käyttöön. Lisäksi Visioverkko-palveluista tiedotetaan eri viestintäkanavia hyväksi käyttäen, kuten lehdet, esitteet ja esittelyvideo, internet-sivut, sosiaalinen media ja tapahtumat. Tehdään myös kuntavierailuja, joissa esitellään palveluita ja sovitaan mahdollisesta yhteistyöstä.
Lapin ensi- ja turvakodin muutamalle entiselle asiakkaalle tehtiin haastattelut vuoden 2011 aikana, joissa selvitettiin asiakkaan toiveita ja tarpeita koskien palvelun kehitystä. Hankkeessa on myös kehitetty seurantalomaketta, jonka avulla kerätään tietoa palvelun toimivuudesta asiakkaalta, yhteistyökumppanilta ja työntekijältä. Varsinaista kehittämistyötä varten yhdistyksen työntekijöistä koottiin moniammatillinen yhteissuunnittelu-työryhmä, johon kutsuttiin myös entisiä asiakkaita. Yhteissuunnittelu-työryhmän rinnalle jokainen yksikkö perusti oman kehittämisryhmän. Näissä ryhmissä yksikkö keskittyi oman etäyhteydessä tehtävän palvelun kehittämiseen yhdessä Visioverkon työntekijöiden kanssa. Yksikkökohtaisissa kehittämisryhmissä työstettiin asiakastyön menetelmiä etäyhteystyöhön soveltuviksi.