Walk in terapia
Walk in terapia:
- maksutonta terapiaa
- anonyymia
- käynnille ei tarvitse ajanvarausta, lähetettä eikä siitä jää rekisteriä
- kertaluontoista, mutta voi käydä useamman kerran
- ratkaisukeskeistä terapiaa koulutettujen terapeuttien kanssa
- 12-29 vuotiaille
Yhä useampi nuori tarvitsee apua, mutta apu pitää tuottaa entistä pienemmillä resursseilla. Nuoret tarvitsevat turvallisten aikuisten luomaa perspektiiviä sekä uusia ajatuksia tarjoavia näkökulmia, jotta huolet eivät kroonistu ja muutu sairaudeksi. Nuoren kohdalla avun piiriin pääsyn kesto on erityisen merkityksellinen asia, jotta riskitekijät eivät kasaudu. Oikeaan aikaan saatu apu ehkäisee myöhempää hoidon tarvetta.
Walk in -toimintojen lisääminen on kirjattu keskeiseksi painopisteeksi myös Suomen nykyiseen hallitusohjelmaan, joten niiden vaikuttavuus ja kustannustehokkuus on tunnistettu. Walk in terapian valtakunnallistaminen hankkeesta saadaan myös arvokasta arviointitietoa STM:n ja OKM:n hallinnonalojen kehittämishankkeisiin ja päätöksenteon tueksi.
Nuorten ja nuorten aikuisten jäädessä ilman apua, oireilu näkyy entistä vahvemmin mm. muissa palveluissa, kouluissa ja vapaa-ajan toimintaympäristöissä. Lasten ja nuorten kanssa toimivat ammattilaiset kaipaavat välineitä ja osaamista auttaa ja tukea oireilevia lapsia ja nuoria. Kolmannen sektorin matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää ja korjaavaa palvelua tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan julkisia palveluja täydentämään.
Suomessa on hyvä kasvatus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveysalan koulutus- ja ammatillinen taso. Walk in terapeuteilta vaadittava täydennyskoulutus mahdollistaa monelle ammattilaiselle laajemman potentiaalin vastata nuorten ja nuorten aikuisten mielen hyvinvoinnin haasteisiin osana omaa työtä ja Walk in terapia - pisteillä.
Walk in terapiaa kehitetään monialaisesti ja voimakkaalla yhteiskehittämisen ajatuksella. Kehitystyössä on mukana järjestöjen, yhdistysten, seurakuntien, Ohjaamoiden ja hyvinvointialueiden edustajia, jotka pääosin koostuvat Walk in terapian kohderyhmän parissa työskentelevistä ammattilaisista. Kehittäjäjoukko- verkoston ylläpitämisestä vastaa Lasten ja nuorten keskus ry. Kehittäjäjoukon tapaamiset ovat säännöllisiä ja tapaamisista kirjataan keskeisimmät asiat kaikkien tietoon ja hyödynnettäviksi.
Jokaisen istunnon lopuksi asiakkaan kanssa arvioidaan työskentelyn hedelmällisyyttä ja asiakasta kehotetaan miettimään, mitä hän ottaa istunnosta mukaan ja kokeeko hän tarvetta lisäistunnoille. Lähitulevaisuudessa pilotoidaan muutoksen mittaamiseen räätälöityä ZekkiPro- alustaa.
Tavoitteena on saada Walk in terapialle valtakunnallinen kattavuus lähivuosien aikana. Tätä tavoitetta tukemaan koulutetaan 120 Walk in terapeuttia ( 20 op) vuosina 2025-2027. Koulutuskokonaisuudesta vastaa Lasten ja nuorten keskus ja koulutustahona toimii Lyhytterapiainstituutti oy. Kouluttajina toimivat kouluttajapsykoterapeutit.
Entistä suuremmalla joukolla nuorista (n. 25 %) on ongelmia mielen hyvinvoinnin kanssa. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden haasteilla on myös vahva yhteys koulutus- ja ammatillisella polulla pysymiseen ja etenemiseen. Samanaikaisesti, kun nuorten ja nuorten aikuisten mielen hyvinvoinnin haasteet lisääntyvät ja moninaistuvat, mielenterveyspalveluihin on erittäin vaikea päästä julkisten palveluiden ruuhkauduttua.
Vaikka hyvinvoinnin haasteiden tiedetään lisääntyneen, ei asiointi opiskeluhuoltopalveluissa ole lisääntynyt samassa suhteessa. On todennäköistä, että opiskeluhuoltopalvelut eivät yksin kykene vastaamaan kaikkeen lisääntyvään tuen tarpeeseen, koska niiden resurssit ovat jo maksimaalisesti käytössä.
”Hyvinvointialueilla olisi harkittava opiskeluhuoltopalveluihin kohdennettua lisäresurssia, jotta nuorten hyvinvoinnin uhkia ja vaurioita voitaisiin korjata ja ehkäistä niiden pahenemista. Asia nostetaan esiin myös hallitusohjelmassa” ( kouluterveyskysely 2023).