Walk in terapia:

  • maksutonta terapiaa
  • anonyymia
  • käynnille ei tarvitse ajanvarausta, lähetettä eikä siitä jää rekisteriä
  • kertaluontoista, mutta voi käydä useamman kerran
  • ratkaisukeskeistä terapiaa koulutettujen terapeuttien kanssa
  • 12-29 vuotiaille
Toimintamallin nimi
Walk in terapia
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Walk in terapia:

  • maksutonta terapiaa
  • anonyymia
  • käynnille ei tarvitse ajanvarausta, lähetettä eikä siitä jää rekisteriä
  • kertaluontoista, mutta voi käydä useamman kerran
  • ratkaisukeskeistä terapiaa koulutettujen terapeuttien kanssa
  • 12-29 vuotiaille
Toteutuspaikka
Valtakunnalliset toimipaikat sekä verkkovälitteisesti
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Hyvinvointialueet
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Päivi Pulakka

Luotu

07.03.2025

Viimeksi muokattu

10.03.2025
Ratkaisun perusidea

Walk in terapia on:

  • suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille
  • maksutonta
  • anonyymia, eli käynnille ei tarvitse ajanvarausta, lähetettä, diagnoosia, eikä siitä jää rekisteriä
  • kertaluontoista, mutta voit käydä useamman kerran
  • ratkaisukeskeistä
  • koulutettujen terapeuttien kanssa keskustelua
Toimintaympäristö

Yhä useampi nuori tarvitsee apua, mutta apu pitää tuottaa entistä pienemmillä resursseilla. Nuoret tarvitsevat turvallisten aikuisten luomaa perspektiiviä sekä uusia ajatuksia tarjoavia näkökulmia, jotta huolet eivät kroonistu ja muutu sairaudeksi. Nuoren kohdalla avun piiriin pääsyn kesto on erityisen merkityksellinen asia, jotta riskitekijät eivät kasaudu. Oikeaan aikaan saatu apu ehkäisee myöhempää hoidon tarvetta.

Walk in -toimintojen lisääminen on kirjattu keskeiseksi painopisteeksi myös Suomen nykyiseen hallitusohjelmaan, joten niiden vaikuttavuus ja kustannustehokkuus on tunnistettu. Walk in terapian valtakunnallistaminen hankkeesta saadaan myös arvokasta arviointitietoa STM:n ja OKM:n hallinnonalojen kehittämishankkeisiin ja päätöksenteon tueksi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Entistä suuremmalla joukolla nuorista (n. 25 %) on ongelmia mielen hyvinvoinnin kanssa. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden haasteilla on myös vahva yhteys koulutus- ja ammatillisella polulla pysymiseen ja etenemiseen. Samanaikaisesti, kun nuorten ja nuorten aikuisten mielen hyvinvoinnin haasteet lisääntyvät ja moninaistuvat, mielenterveyspalveluihin on erittäin vaikea päästä julkisten palveluiden ruuhkauduttua. 

Vaikka hyvinvoinnin haasteiden tiedetään lisääntyneen, ei asiointi opiskeluhuoltopalveluissa ole lisääntynyt samassa suhteessa. On todennäköistä, että opiskeluhuoltopalvelut eivät yksin kykene vastaamaan kaikkeen lisääntyvään tuen tarpeeseen, koska niiden resurssit ovat jo maksimaalisesti käytössä.

”Hyvinvointialueilla olisi harkittava opiskeluhuoltopalveluihin kohdennettua lisäresurssia, jotta nuorten hyvinvoinnin uhkia ja vaurioita voitaisiin korjata ja ehkäistä niiden pahenemista. Asia nostetaan esiin myös hallitusohjelmassa” ( kouluterveyskysely 2023).

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Walk in terapian valtakunnallistamis- hanke 2024-2027 ( ESR+)

Hankkeen kohderyhmänä ovat nuorille ja nuorille aikuisille työkseen tukea, apua, palveluja, hoitoa ja vapaa-ajan toimintaa tarjoavat ammattilaiset ja vapaaehtoiset sekä näitä järjestävät organisaatiot. Ammattilaisia ja vapaaehtoisia koulutetaan ja tuetaan toimimaan Walk in terapeutteina alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Hanke auttaa alueellisia/paikallisia
organisaatioita Walk in terapia -toimipisteiden perustamisessa ja toiminnan pyörittämisessä. Hanke pilotoidaan alueellisesti Pohjois-Suomen, Itä-Suomen, Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen ELY-keskusten alueilla. Pilottiorganisaatioksi hankkeeseen ovat lupautuneet Oulun, Kuopion, Lapuan ja Espoon hiippakunnat, jotka edistävät mallin käyttöönottoa paikallisesti omien
alueidensa kuntien, seurakuntien ja esimerkiksi oppilaitosyhteistyönä. Yhteistyötä tehdään myös Pohjoisen Osaamisen tukikeskuksen (OT-keskus) kanssa erityisesti asiakasohjauksen ja sujuvan yhteistyön varmistamiseksi julkisen sektorin toimijoiden kanssa. Pohjoinen Osaamisen tukikeskus toimii pohjoisella yhteistoiminta-alueella (yta-alue), johon kuuluvat Pohjois- Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Lappi ja Kainuu. 

Yhteistyötä rakennetaan myös useiden alueellisten ja paikallisten järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa. Yhteistyötä syntyy ja rakentuu lisää hankkeen rakentaessa paikallista/alueellista toimintaa. Pilotti- ja yhteistyöorganisaatiot kouluttavat hankkeen kautta omaa henkilöstöään ja vapaaehtoisia toimimaan Walk in terapeutteina ja/tai perustavat Walk in terapia -toimipisteitä osaksi omaa olemassa olevaa toimintaa. Hanke rekrytoi uusia Walk in terapeutteja myös markkinoimalla koulutuksia erilaisilla ammattilaisille suunnatuilla foorumeilla ja tapahtumissa. Hankkeen koulutusresursseja priorisoidaan niiden henkilöiden kouluttamiseen, jotka sitoutuvat toimimaan Walk in terapeutteina hankkeen kautta perustettavilla ja tuetuille Walk in terapia - toimipisteillä. 

Ennen hankkeen aloittamista (10/24 ) Walk in terapiaa toteutettiin jo 18 paikkakunnalla, yli 20 toimipisteessä sekä videovälitteisesti yhteistyössä Nuortenlinkin kanssa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Walk in terapiaa toimintamallina ei ole laajamittaisesti arvioitu. Kesällä 2025 valmistuu Itlan Kasvun tuen menetelmäarviointi. 

Walk in terapian asiakastyytyväisyys:  

Opinnäytetyötutkimus syksyllä 2023, n=170: 

  • Tulosten mukaan asiakkaat kokevat asteikolla 1-10 Walk in terapiakäynnit hyödyllisenä keskiarvolla 8,9. Asiakkaat kokevat olonsa keventyneen ja helpottuneen terapiatapaamisen jälkeen. 
  • Asiakkaat kokevat tulleensa kuulluiksi terapiakäynnin aikana asteikolla 1-10 keskiarvolla 9,4 ja saavansa mm. ratkaisuja ongelmiin, apua ihmissuhteisiin, mielialaan sekä epävarmuuteen.

Lähde: Sinisalo, S & Tammelander, A. 2024. Asiakkaiden kokemuksia Walk in terapiakäynnistä. Opinnäytetyö. Diakonia-ammattikorkeakoulu. https://www.theseus.fi/handle/10024/855971.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Walk in terapia - toimipisteen organisointi vaatii vastuullisen koordinoinnin, koulutetut terapeutit ( min. 20 op terapeuttisia menetelmiä), turvalliset ja käyttäjäystävälliset tilaratkaisut ja Walk in terapian toimintaperiaatteisiin sitoutumisen. 

Resurssointi tulee olla sillä tasolla, että Walk in terapia - toiminta on säännöllistä ja keskeytyksetöntä. 

Miksi juuri tämä toimintamalli pitäisi palkita?

Walk in terapia vastaa juuri siihen tarpeeseen mitä kentällä tarvitaan. Tarvitsemme aidosti matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää palvelua, jossa asiakkaan kohtaa koulutettu ammattilainen. Walk in terapian käynti kerrallaan - menetelmä ja mahdollisuus anonyymiin kohtaamiseen ilman ajanvarausta mahdollistaa nuoren nopean auttamisen. Yhtenä tavoitteena on se, ettei avun tarpeesta tulisi välttämättä hoidon tarvetta. Walk in terapia mahdollistaa myös sosiaali - ja kasvatusalan ammattilaisille uudenlaisen ammatillisen viitekehyksen ja lisää työpaikkojen pitovoimaa. Walk in terapian ratkaisu - ja voimavarakeskeinen viitekehys on omiaan vahvistamaan nuoren ja nuoren aikuisen itsetoimijuutta ja tulevaisuuden toiveikkuutta. 

b. Miten toimintamallissanne näkyy TerveSos -palkinnon tämän vuoden teema: Rohkeat ja raikkaat ilmiölähtöiset ratkaisut tulevaisuuteen

Walk in terapia vastaa erinomaisesti lähes päivittäiseen uutisointiin nuorten mielen hyvinvoinnin tuen tarpeeseen liittyen. Walk in terapia on aidosti maksutonta, lähetevapaata ja palvelun pääsee jonottamatta - oli elämäntilanne mikä tahansa. Walk in terapiassa asiakkaan ei tarvitse sopia menetelmään vaan menetelmä sopeutuu asiakkaan tarpeisiin joka kerta.