Yhdenmukaiset ja selkeät mielenterveyspalvelut sekä toimintamallit opiskeluhuollossa monialaisesti
Kehitetään yhdenmukaiset ja selkeät mielenterveyspalvelut sekä toimintamallit opiskeluhuoltoon monialaisesti. Laki määrittää opiskeluhuollon pavelut koulu- ja opisekeluterveydenhuollon, psykologipalvelut ja kuraattoripalvelut.
Viime vuosina lasten ja nuorten elämään ovat tuoneet paljon lisäkuormitusta vuoden 2020 alkupuolella alkanut koronapandemia ja vuoden 2022 keväällä alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Eristäytyminen ja suojautuminen ovat tulleet yhä voimakkaammin osaksi arkea ja lapset sekä nuoret ovat joutuneet sopeutumaan uudenlaiseen arkeen. Globaalisten asioiden ohella mm. suomalaisessa yhteiskunnassa on tapahtunut muutoksia ja vuonna 2023 alusta aloittivat hyvinvointialueet. Maan talous on tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa ja uuden hallituksen matkaan lähtö on ollut kuoppainen. Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet ja palveluista on valtakunnallisesti pulaa. Lisäksi sotealan henkilöstöpula ja asutusten sekä palvelujen keskittyminen suurempiin keskittymiin tuovat lisähaasteita. Mahdollisuuksiakin on kehittää palveluja mm. digitaalisten palvelujen kautta, mitkä ovat menneet kovaa vauhtia eteenpäin. Ratkaistavaksi tulee se, miten ja mihin investointeja kohdennetaan.
Laki määrittää opiskeluhuollon palvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, psykologipalvelut ja kuraattoripalvelut. Psyykkaritoiminta eli psykiatriset sairaanhoitajat kouluympäristössä eivät ole lakisääteisiä palveluita, mutta on osaltaan vastaus nuorten toiveeseen siitä, että kouluihin saataisiin lisää mielenterveyden ammattilaisia. Yhteistyö koulussa terveydenhoitajan, kuraattorin, psykologin ja psyykkarin kanssa luo parhaat edellytykset siihen, että nuori saa palvelua oikea-aikaisesti. Samoin hyvin rakennetut lääkäripalvelut ja konsultaatiorakenteet tukevat mielenterveyspalvelujen järjestämistä opiskeluhuollossa.
Lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöt ovat lisääntyneet ja samalla päihdepalvelujen saanti on ollut Etelä-Pohjanmaalla vähäistä. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen myötä on lähdetty kehittämään lasten ja nuorten mielenterveys-, päihde ja riippuvuuspalvelujen perustasoa yhteistyössä hyvinvointialueen eri toimijoiden kanssa. Näin saataisiin kevennettyä erikoissairaanhoidon palveluita ja hoidettua perustasolla ne, ketkä siellä tulee hoitaa. Opiskeluhuolto on tärkeässä roolissa lasten ja nuorten elämässä päivittäin ja sen kautta on luontevaa kehittää mielenterveyspalveluja sinne, missä lapset arkeaan viettävät. Hyvinvointialueen aloitettua vuoden 2023 alussa Opiskeluhuolto on jaettu Etelä-Pohjanmaalla kolmeen alueeseen ja Opiskeluhuolto kuuluu Lasten ja nuorten varhaisen tuen palveluiden kokonaisuuteen. Yhteistyörakenteet linkittyvät mm. Lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden organisaatioon, neuvolapalveluihin ja erikoissairaanhoidon palveluihin.
Lasten ja nuorten palveluiden kehittämisessä on ollut mukana suuri joukko ammattilaisia, kokemusasiantuntijoita ja nuoria. Näitä on viety eteenpäin eri työryhmissä ja nuorille on pidetty mm. digiraati vuoden 2023 alussa ja tämän kehitystyön loppulausuma on luettavissa osoitteesta https://digiraati.fi/statement/preview/32
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke, Opiskeluhuolto ja Lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut ovat pitäneet yhteiskehittämispäivän keväällä 2023 ja syksyllä 2023 pidetään toinen kerta. Näissä tilaisuuksissa kuullaan mm. eri ammattilaisten työstä lasten ja nuorten mielenterveysasioiden parissa, psykososiaalisista työmenetelmistä ja suunnitellaan yhteistyön kehittämistä eri ammattiryhmien kesken tulevaisuudessa ja haetaan Etelä-Pohjalaista mallia toimia.
Tavoitteena on, että hyvinvointialueen lapset ja nuoret saisivat matalan kynnyksen mielenterveys- ja riippuvuuspalvelua oikea-aikaisesti ja oikeassa ympäristössä. Samalla tavoitteena on vahvistaa sekä kehittää perustason palveluita vastaamaan sille kuuluvista tehtävistä ja keventää erikoissairaanhoidon taakkaa. Samalla tavoitteena on tiivistää yhteistyötä eri ammattilaisten kesken sekä tulla tietoisiksi toistensa tekemästä työstä. Pyritään luomaan kehittämismalleja, joita hyvinvointalue voisi hyödyntää hankkeen jälkeenkin.
Säännöllisellä kokoontumisella ja seurannalla voidaan kartoittaa arjen tilanteita ja sitä, mihin suuntaan toimintaa voidaan kehittää. Asiakaspalautetta keräämällä voidaan tehdä seurantaa palveluista ja sen kehittämisestä.
Yhteistyökumppaneiden kanssa tulee käydä säännöllistä keskustelua yhteistyön kehittämisestä. Tärkeässä osassa ovat mm. Opiskeluhuolto, Lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut sekä erikoissairaanhoito. Lakisääteisiin mitoituksiin tulisi opiskeluhuollon osalta vastata koko hyvinvointialueella. Henkilöstöpula on haastamassa näitä tavoitteita etenkin psykologien osalta. Alueen psyykkareiden jakoa sekä alueita tulee tarkastella säännöllisesti ja kohdentaa käytössä olevia resursseja vastaamaan tarpeita. Työtä tulee tehdä näkyväksi sekä sopia ja kehittää työnkuvia vastaamaan tarpeita. Tällä hetkellä moni työsuhde psyykkareiden ja kaikki akuuttitiimin osalta ovat määräaikaisia ja TSK-hankkeen tukemia, mikä tuo omat haasteensa kehittämistyöhön pitkäjänteisesti. Näitä tulisi saada vakinaisiksi työsuhteiksi hyvinvointialueelle tukemaan ja vastaamaan perustason mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen tarpeisiin.
Etelä-Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää alaikäisille lapsille palveluja ja tukimuotoja sinne, missä lapset arkeaan viettävät. Valtakunnallisten kyselyjen ja tuloksien perusteella, nuoret ovat toivoneet lisää ammattilaisia ja palveluita sinne, missä hekin ovat. Psyykkaritoiminnalla (psykiatriset sairaanhoitajat kouluympäristössä) voidaan osaltaan vastata yhteistyössä jo olemassaolevien lakisääteisten (kuten opiskeluhuolto) palveluiden kanssa tähän toiveeseen ja tavoitteena on, että lapset ja nuoret saisivat palvelua oikea-aikaisesti sekä matalalla kynnyksellä. Asiakkailta on kerätty mm. asiakastyytyväisyyskyselyjä ja pidetty nuorille diraati keväällä 2023. Digiraadin loppulausuma on luettavissa osoitteessa https://digiraati.fi/statement/preview/32