Yhdessä digirohkeaksi
Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan tavoitteena oli ikäihmisten yhdenvertaisen kansalaisuuden tukeminen digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Lähtökohtana olivat osallistujien toiveet, omien laitteiden käytön harjoittelu ja ratkaisujen löytäminen yhdessä ajankohtaisiin pulmiin.
Toimintamallin nimi
Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan tavoitteena oli ikäihmisten yhdenvertaisen kansalaisuuden tukeminen digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Lähtökohtana olivat osallistujien toiveet, omien laitteiden käytön harjoittelu ja ratkaisujen löytäminen yhdessä ajankohtaisiin pulmiin.
Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan sisällöt koostuivat arkisista yhteydenpidon tavoista ja palvelujen käytön ohjauksesta. Yhtäältä kyse oli uudenlaisten laitteiden ja tekniikan käytön opettelusta, toisaalta digitaalisten ympäristöjen (verkkosivut, sovellukset) opettelusta ja totuttelusta niiden jatkuvaan muutokseen.
Toimintaympäristön muutokset vaikuttavat opittaviin digitaitoihin. Vuosien 2020-21 poikkeusolojen aikana opeteltiin etätoimintaa. Kts. lisää toimintamallista Koronakokeilut ikäihmisten kohtaamispaikkatoiminnassa.
Tärkeä osa toimintaa oli myös jatkuvasti lähellä olevista digituen tarjoajista kertominen. Tampereella digitukea antavat muun muassa kirjastojen tietotorit ja ATK Seniorit Mukanetti ry.
Yhdessä digirohkeaksi -toimintamallin lähtökohtana olivat kaksi keskeisintä toimintaympäristön muutosta eli digitalisaatio ja väestön ikääntyminen.
Toimintaympäristön digitalisaatio tarkoittaa palvelujen, asioiden hoitamisen ja ihmisten välisten yhteyksien sähköistymistä.
Lähteitä toimintaympäristöön liittyen toimintamallin kehittämisen alussa:
- Yhteenveto Sipilän hallituksen 2015-2019 digihankkeista: vm.fi/digitalisoidaan-julkiset-palvelut
- Digituen toimintamalliehdotus. AUTA-hankkeen projektiryhmän loppuraportti (12/2017). Valtiovarainministeriö.
Kehittämisen aikana tapahtuneita keskeisiä muutoksia toimintaympäristössä:
- Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (Finlex 306/2019)
- Digi- ja väestörekisterikeskuksen (dvv.fi/) toiminnan alkaminen 1.1.2020
- Vuosien 2020-21 poikkeusolojen myötä etäkohtaamisten opettelu ja toteutus
Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan kohderyhmä oli kotona asuvat ikääntyvät kansalaiset, jotka tarvitsivat tukea arkisiin digitaitoihin.
Asiakasymmärrys perustui kehittäjien aiempaan kokemukseen vanhustyössä ja aihepiiriä käsittelevään kirjallisuuteen (esim. Valli ry:n Ikäteknologiakeskuksen julkaisut). Asiakasymmärrys syventyi myös kehittämistyön edetessä.
Asiakkaiden ja osallistujien osallisuus perustui jatkuvalle vuorovaikutukselle ja keskinäiselle ajatustenvaihdolle.
Yhdessä digirohkeaksi -toiminta muokkautui aina ryhmän toiveiden, osaamisen ja käytössä olevien laitteiden mukaan.
Osallistujan palaute: ”Digilaitteiden käyttö ei ole niin vaikeaa miltä se päällisin päin näyttää. [Sain ohjauksesta] ... uskallusta kokeilla ja harjoitella.”