Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan tavoitteena oli ikäihmisten yhdenvertaisen kansalaisuuden tukeminen digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Lähtökohtana olivat osallistujien toiveet, omien laitteiden käytön harjoittelu ja ratkaisujen löytäminen yhdessä ajankohtaisiin pulmiin.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Yhdessä digirohkeaksi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan tavoitteena oli ikäihmisten yhdenvertaisen kansalaisuuden tukeminen digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Lähtökohtana olivat osallistujien toiveet, omien laitteiden käytön harjoittelu ja ratkaisujen löytäminen yhdessä ajankohtaisiin pulmiin.

Toteutuspaikka
Asuinalueilla ja kotikortteleissa kokoontuvat senioriryhmät. Koronapandemian aikana digitukea toteutettiin etenkin puhelimitse.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Tampere
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Suvi Fried

Luotu

05.03.2020

Viimeksi muokattu

01.10.2021
Ratkaisun perusidea **

Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan sisällöt koostuivat arkisista yhteydenpidon tavoista ja palvelujen käytön ohjauksesta. Yhtäältä kyse oli uudenlaisten laitteiden ja tekniikan käytön opettelusta, toisaalta digitaalisten ympäristöjen (verkkosivut, sovellukset) opettelusta ja totuttelusta niiden jatkuvaan muutokseen.

Toimintaympäristön muutokset vaikuttavat opittaviin digitaitoihin. Vuosien 2020-21 poikkeusolojen aikana opeteltiin etätoimintaa. Kts. lisää toimintamallista Koronakokeilut ikäihmisten kohtaamispaikkatoiminnassa.

Tärkeä osa toimintaa oli myös jatkuvasti lähellä olevista digituen tarjoajista kertominen. Tampereella digitukea antavat muun muassa kirjastojen tietotorit ja ATK Seniorit Mukanetti ry.

Toimintaympäristö **

Yhdessä digirohkeaksi -toimintamallin lähtökohtana olivat kaksi keskeisintä toimintaympäristön muutosta eli digitalisaatio ja väestön ikääntyminen.

Toimintaympäristön digitalisaatio tarkoittaa palvelujen, asioiden hoitamisen ja ihmisten välisten yhteyksien sähköistymistä.

Lähteitä toimintaympäristöön liittyen toimintamallin kehittämisen alussa:

  • Yhteenveto Sipilän hallituksen 2015-2019 digihankkeista: vm.fi/digitalisoidaan-julkiset-palvelut 
  • Digituen toimintamalliehdotus. AUTA-hankkeen projektiryhmän loppuraportti (12/2017). Valtiovarainministeriö.

Kehittämisen aikana tapahtuneita keskeisiä muutoksia toimintaympäristössä:

  • Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (Finlex 306/2019)
  • Digi- ja väestörekisterikeskuksen (dvv.fi/) toiminnan alkaminen 1.1.2020
  • Vuosien 2020-21 poikkeusolojen myötä etäkohtaamisten opettelu ja toteutus
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan kohderyhmä oli kotona asuvat ikääntyvät kansalaiset, jotka tarvitsivat tukea arkisiin digitaitoihin.

Asiakasymmärrys perustui kehittäjien aiempaan kokemukseen vanhustyössä ja aihepiiriä käsittelevään kirjallisuuteen (esim. Valli ry:n Ikäteknologiakeskuksen julkaisut). Asiakasymmärrys syventyi myös kehittämistyön edetessä.

Asiakkaiden ja osallistujien osallisuus perustui jatkuvalle vuorovaikutukselle ja keskinäiselle ajatustenvaihdolle.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhdessä digirohkeaksi -toiminta muokkautui aina ryhmän toiveiden, osaamisen ja käytössä olevien laitteiden mukaan.

Osallistujan palaute: ”Digilaitteiden käyttö ei ole niin vaikeaa miltä se päällisin päin näyttää. [Sain ohjauksesta] ... uskallusta kokeilla ja harjoitella.”

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Yhdessä digirohkeaksi -toimintamallia voi soveltaa joustavasti ikäihmisten ryhmissä. Tärkein resurssi on työntekijä, jolla on kokemusta iäkkäiden kanssa toimimisesta, ryhmänohjauksesta ja hyvät perustaidot arkisten digilaitteiden käytössä sekä hyvät ongelmanratkaisutaidot erilaisten laitteiden ja sovellusten käytössä. Parhaimmillaan Yhdessä digirohkeaksi -toimintaa toteutetaan työparina, jolloin tietoiskuihin ja työpajoihin voi sujuvasti yhdistää yksilöllistä ohjausta työskentelyn edetessä.

Markku-hankkeessa testattuja toimintaympäristöjä olivat senioritalojen ja muiden asuintalojen kerhotilat, avoimet asukastilat asuinalueilla, palvelukeskukset ja järjestökahvila.

Yhdessä digirohkeaksi -toiminnan lähtökohtiin kuuluu osallistujien omien laitteiden käyttötaitojen vahvistaminen. Ohjaajilla on hyvä olla omat laitteistot kunnossa, mutta ohjauksessa painopiste on osallistujien laitteissa. Kokeiltavaksi voi olla esimerkiksi kosketusnäyttölaite, jos joku osallistujista harkitsee ensimmäisen sellaisen hankintaa. Yksi vältettävä sudenkuoppa on oletus siitä, että osallistujilla olisi vain yhdenlaisia laitteita. Laitteiden kirjo kussakin ryhmässä ilmenee vasta tutustumisen myötä, joten yhteiskehittäminen on keskeinen väline työpajojen sisältöjen suunnittelussa.

Seuraa aikaasi, eli mukauta opeteltavia asioita ajankohtaisten aiheiden mukaan. Seniorit haluavat yleensä oppia samoja asioita kuin muutkin, tai ainakin tutustua niihin.

Kansikuva
Nainen ja mies katsovat kumpikin älypuhelintaan pöydän ääressä.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä