Yhteinen alusta kansalaisyhteiskunnallisen toiminnan organisoinnille koronan aikana
Kun kävi selväksi, että korona-ajan rajoitustoimenpiteet muuttavat koko kansalaistoimijakenttää, perustimme Facebook-ryhmän kansalaisyhteiskunnallisen toiminnan organisoimiseksi epidemian aikana. Halusimme tarjota erilaisille yhteisöille alustan, jossa tehdä yhteistyötä.
Digitaaliset alustat mahdollistavat aiempaa tehokkaammin isojen joukkojen välisen informaationvaihdon ja yhteistyön. Erityisesti käyttäjien keskinäisen vuorovaikutuksen mahdollistavat alustat tarjoavat mahdollisuuden toimia verkostomaisesti ja nopeasti. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi vauhdilla eteneviin yhteiskunnallisiin muutoksiin reagoimisessa tai nopeasti eteneviin yhteiskunnallisiin muutoksiin vastaamisessa.
Korona-ajan rajoitukset ovat vaikuttaneet nopealla ja perustavanlaatuisella otteella sosiaaliseen elämään ja yhteisöjen toimintaan, ainakin lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Digitalisoituvassa yhteiskunnassa jatkuvasti kehkeytyviä työkaluja ja toimintatapoja on ollut mahdollista hyödyntää poikkeustilanteen haasteisiin vastaamiseksi.
Korona-ajan, keväällä 2020 ensimmäistä kertaa käyttöönotetut, rajoitukset sulkivat etenkin alussa hyvin perustavanlaatuisesti järjestöjen ja muiden kansalaisyhteiskunnan yhteisöjen perinteiset toimintatavat ja yhteistyön muodot. Usein vahvaasti inhimilliseen kohtaamiseen perustuva toiminta ei ollut enää samalla tavoin toteutettavissa, vapaaehtoisille ei voitu tarjota tekemistä ja organisaatioiden välinen yhteistyö vaikeutui.
Ensimmäinen vastaantuleva ongelma yllä kuvatussa tilanteessa oli tarjota yhteinen alusta, jossa erilaisten yhteisöjen ja organisaatioiden toimijat voivat olla tekemisissä toistensa kanssa ja tehdä yhteistyötä. Kutsuimme ensin koolle yhteisen virtuaalisentapaamisen vertaistuen ja tiedonvaihdon aikaansaamiseksi. Tapaaminen sai runsaasti osallistujia ja jatkoa toivottiin, niinpä perustettiin yhteinen Facebook-ryhmä.
Yhteinen alusta on osoittautunut hyödylliseksi. Useamman sadan jäsenen ryhmässä on tunnistettu yhdessä poikkeusaikaan liittyviä tarpeita, sopeutettu omaa toimintaa ja löydetty uusia kumppaneita yhteisten tavoitteiden äärellä.
Facebook-ryhmiä ja muita digitaalisia alustoja on hyödynnetty monin eri tavoin kansalaisyhteiskunnallisen toiminnan organisoimiseksi viimeisen parinkymmenen vuoden ajan. Organisoituminen somen avulla on muotoutunut jo tietyllä tapaa erääksi hyvin tyypilliseksi tavaksi kansalaisyhteiskunnalliseen organisoitumiseen.
Some-kanavia organisoitumiseen ovat hyödyntäneet eritoten erilaiset kansalaisyhteiskunnalliset liikkeet sekä verkostomaisesti syntyneet ja toimivat kollektiivit. Tyypillistä näille organisaatioille ovat olleet matalat hierarkiat ja horisontaalisuus.
Vakiintuneiden organisaatioiden tai järjestöjen organisoituminen - tai yhteentuleminen jaetun intressin äärelle - vastaavia digitaalisia keinoja hyödyntäen ei ole ollut yhtä tyypillistä.