Yhteinen työhuone tarjoaa viihtyisän ja rauhallisen työskentelytilan asuinalueen keskeiseltä paikalta. Työhuone on työskentelyn ja oppimisen ympäristö, jossa muun muassa palkkatyötä vailla olevat sekä yksinyrittäjät, freelancerit, osuuskuntalaiset ja etätyöntekijät voivat muodostaa hetkellisen tai pysyvän työyhteisön. Muilta ihmisiltä saa virikkeitä ja ideoita. Jos palkkatyötä ei ole, työhuoneella voi kehittää omia taitojaan. Työhuone on avoin kaikille, mutta joitakin sen palveluita, kuten työhönvalmennusta, voidaan kohdentaa.
Työhuoneessa on keittiö, työskentelytilaa ja sohvia tai nojatuoleja sekä yhteisiä työvälineitä, kuten kannettavia tietokoneita, ompelukoneita ja ammatti- ja harrastelehtiä. Iltaisin voidaan järjestää kansalaisopiston kursseja. Tila voi olla avoin myös alueen harrastusryhmille. Työhuoneelta voidaan tehdä vierailuja osallistujien toiveiden mukaan esimerkiksi paikallisiin yrityksiin, taidenäyttelyihin, eduskuntaan tai kunnanvaltuustoihin.
Tilaa ylläpitää ja toimintaa pyörittää kunta, yhdistys tai osuuskunta. Kunta osallistuu kustannuksiin.
Yhteisen työhuoneen toimintamalli perustuu Avoimen työhuoneen ja Koko kylän työhuoneen kehittämiskokemuksiin.
KOKO KYLÄN TYÖHUONE
Koko kylän työhuone on kaikille asukkaille avoin työhuone, jossa järjestetään myös kansalaisopiston kursseja. Työhuoneella on työvälineitä käsitöiden tekemiseen. Keittiössä tarjoillaan viikoittain keittolounas. Koko kylän työhuone kokoaa asukkaita säännöllisesti hyvinvoinnin talkoisiin, joissa asukkaat antavat toisilleen esimerkiksi pieniä hemmotteluhoitoja, leipovat, vievät ikääntyneitä kävelylle tai autoajelulle. Koko kylän työhuonetta hoitaa ja keittolounaan valmistaa tilavastaava, jonka kaupunki tai kunta on palkannut palkkatuella työsuhteeseen. Toimintaa johtaa hankerahoituksella koordinaattori.
Koko kylän työhuone kutsuu paikalle seuraavin sanoin:
”Koko Kylän Työhuone on kaikille avoin yhteinen työtila, jossa saa tehdä omia projektejaan, etätöitään, opiskella tai tulla vaihtamaan ideoita ja ajatuksia. Tarjolla on työtilaa, pöytiä, keittiö ja inspiraatio-huone, sekä avoin Ompeluseura-tila, jossa voi ommella ja tehdä käsitöitä yhdessä. Etätyöntekijät, yrittäjät, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, kotityöläiset ja kaikki kuntalaiset mukaan!
Koko Kylän Työhuone on yhteinen tekemisen ja innostumisen paikka keskellä Lapinjärven kirkonkylää. Se kokoaa yhteen kaikenikäisiä ja -taustaisia kuntalaisia, mahdollistaa uudenlaisen yhdessä tekemisen, etätyön, perheen ja työn helpomman yhdistämisen sekä uusien ajatusten ja projektien syntymisen. Koko Kylän Työhuone ruokkii mielikuvitusta ja innostusta. Siellä voi oppia ja kokeilla uusia asioita; kieliä, taidetta, käsitöitä, rakentamista, muotoilua, luovaa ilmaisua ja vaikka mitä!”
Koko kylän työhuone Facebookissa
AVOIN TYÖHUONE
Avoin työhuone on ensisijaisesti työelämän ulkopuolella oleville ihmisille suunnattu avoin tila, jossa edistetään osallistujan henkilökohtaisesta motivaatiosta syntyvää tekemistä: esimerkiksi yhteiskunnallista vaikuttamista, kulttuuriprojekteja, mikroyrittämistä tai vapaaehtoistyötä. Tavoitteena on, että osallistuja saa voimavaroja ja rohkeutta onnistuessaan toteuttamaan oman projektinsa yhteisön tuella. Projekti voi olla osallistujan yksilötyönä suunnittelema ja kohderyhmälleen järjestämä aktiviteetti kuten taidenäyttely, blogi tai musiikkiesitys. Projekti voi olla myös esimerkiksi kokkauskurssi tai musiikkivideo, jonka voi toteuttaa yhdessä toisten osallistujien kanssa. Avoimella työhuoneella osallistuja voi myös hoitaa käytännön asioitaan ohjaajan tuella.
Avoimella työhuoneella on vapaaehtoisia Avoin työhuone -kummeja, jotka erilaisten alojen edustajina tukevat toimintaa antamalla aikaansa, jakamalla osaamistaan ja kohtamaalla paikkakuntalaisia.
Avoimella työhuoneella virikkeitä omaan elämään voi hakea pop up -henkisistä kohtaamisista, joissa kokoonnutaan kahvin, lautapelien tai pizzan äärelle. Pop up -kohtaamisia toteutetaan myös esimerkiksi Ohjaamoissa, hyvinvointikeskuksissa tai muissa paikkakunnan tiloissa. Tilaisuuksissa voidaan suunnitella yhteisiä retkiä ja tutustumiskäyntejä. Avoin työhuone toimii myös työllisyyspalveluiden matalan kynnyksen rajapinnassa järjestämällä sisällöltään mielekkäitä ja monipuolisia mahdollisuuksia työkokeiluun ja kuntouttavaan työtoimintaan.
Avoimissa työhuoneissa voidaan harjoitella myös suomea äidinkielenään suomea puhuvan kanssa. Myös retkillä ja tapahtumissa huomioidaan mahdollisuudet kulttuurien väliseen kohtaamiseen ja suullisen kielitaidon vahvistamiseen.