Sekä vahvan psykiatrisen tuen että vaativan sijaishuollon laitoshoidon tarpeessa oleville nuorille osasto tai yksikkö, joka pystyisi vastaamaan mahdollisimman laajasti molempiin tarpeisiin niin, ettei nuorta tarvitsisi  lähettää eteenpäin paikasta toiseen.

Kirjallinen mallinnus

Toimintaympäristö

Lastensuojelun toimintakenttä ja muodot -ovat laajat ja moninaiset, samoin psykiatrian. Erilaisia yksiköitä ja palveluita on runsaasti ja erot voivat olla suuria. On joitakin tilanteita, joissa nuori ei pärjää tai hänen kanssaan ei pärjätä sijaishuoltopaikassa ja nuori joutuu palaamaan päivystävälle lastensuojelun osastolle ja saattaa odottaa siellä monta kuukautta, kun oikeaa paikkaa ei löydy.  Lastensuojelun tai psykiatrisen hoidon tarve johtuu harvoin yksittäisestä ongelmasta, joten myös muiden ammattiryhmien asiantuntemusta tarvitaan lapsen edun toteuttamiseen ja tämän tarpeisiin vastaamiseen. Tutkimustulosten mukaan kodin ulkopuolelle sijoitetuilla lapsilla on keskimääräistä enemmän mielenterveysongelmia, ja he käyttävät muuta lapsiväestöä enemmän mielenterveyspalveluita. Sijoitetuilla lapsilla diagnosoidaan muuta lapsiväestöä enemmän psykiatrisia ja neurokehityksellisiä häiriöitä.

Kuitenkin lastensuojelu ja psykiatria näyttäytyvät erillisinä eikä asiakas saa yhtenäistä palvelukokonaisuutta. Eri ammattialojen, organisaatioiden ja palvelukokonaisuuksien tavoitteet ovat hyvin samankaltaiset, mutta tästä huolimatta lastensuojelun ja psykiatrian välisessä yhteistyössä on haasteita. Välillä yhteistyö toimii hyvin, välillä ei ollenkaan. On pitkälti kiinni ja riippuvaista yksittäisistä työntekijöistä molemmissa päissä, miten yhteistyö ja yhdessä tekeminen onnistuu.

Tavoitteena on, että Pirkanmaalla olisi osasto, joka palvelisi tällä hetkellä lastensuojelun ja psykiatrian välillä edestakaisin kulkevia monipalveluasiakkaita ja yhteistyö lastensuojelun sijaishuollon, psykiatrisen hoidon ja opetuksen sekä opiskeluhuollon välillä toimisi haastavimmissa tilanteissa olevien ns. monipalveluasiakkaiden kanssa. Tämä yhteisasiakkuusosasto olisi vahvan psykiatrisen tuen ja vaativan sijaishuollon laitoshoidon tarpeessa oleville nuorille osasto tai yksikkö, joka pystyisi vastaamaan mahdollisimman laajasti molempiin tarpeisiin niin, ettei nuorta tarvitsisi aina lähettää eteenpäin paikasta toiseen. Tämä lisää nuoren kiinnittymistä, luottamusta ja hyvinvointia ja hoidon vaikuttavuutta. Lisäksi hyvin organisoitu yksikkö vähentää virhekysyntää ja palvelusta toiseen liikkumisen aiheuttamia kuluja ja häivyttää palvelujärjestelmän aukkokohtia.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

On sellaisia haastavassa tilanteessa olevia nuoria, jotka joutuvat ikään kuin hyppimään lastensuojelun ja psykiatrian välillä saamatta kummastakaan organisaatiosta pelkästään tarvitsemaansa kokonaisvaltaista palvelua. Tällaista palvelua ei kuitenkaan juuri ole saatavilla. Yhteisasiakkuusosasto palvelisi juuri näitä nuoria.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Pahimmillaan nuori viedään toistuvasti ja pienin välein lastensuojelun osastolta sairaanhoidon päivystykseen, josta nuori joko palautuu suoraan lastensuojelulaitokseen tai käy  yhden tai kahden päivän osastojakson kiireellisellä tarkkailulähetteellä nuorisopsykiatrian osastolla, mutta palautuu pikaisesti sieltä lastensuojelulaitokseen. On ajateltu, että nuoria palvelisi ja heidän pompotteluaan palveluiden välillä vähentäisi osasto, jossa toteutuisi sekä lastensuojelun sijaishuolto että nuorisopsykiatrinen osastohoito saman katon alla.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Yhteisasiakkuusosaston mallintamiseksi koottiin MONNI-hankkeen toimesta kehittämisen tiimi. Alussa mukana oli MONNI-hankkeen lisäksi TAYSin nuorisopsykiatria, Tampereen kaupungin lastensuojelun sijaishuollosta sekä osastotyön että sosiaalityön edustus. Mukana oli myös kokemusasiantuntija. Myöhemmin mukaan tuli myös OT-keskushanke sekä Tampereen kaupungin nuorisovastaanotto. 

Toteutussuunnitelma

Mallinnus on kirjallinen tuotos, jota voidaan käyttää pohjadokumenttinä kun mietitään, mitä tällaisen osaston perustaminen hyödyttäisi, vaatisi tai maksaisi ja apuvälineenä periaatteiksi, miten tällainen osasto käytännössä toimisi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on lastensuojelun vaativan sijaishuollon ja nuorisopsykiatrisen hoidon tarpeessa olevat nuoret.

Kehittämisen tiimissä oli mukana kokemusasiantuntija ja kokemuksia ja mielipiteitä on kartoitettu myös lastensuojelutaustaisilta Pesäpuu ry:n kehittäjänuorilta.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kehittämisen aikana on käyty vuoropuhelua vastaavien kehittämishankkeiden kanssa valtakunnallisesti. 

Esim. Länsirannikon osaamis- ja tukikeskuksen pilotointi Länsirannikon osaamis- ja tukikeskuksen pilotointi - Vshyvinvointialue.fi (vssotehankkeet.fi) ja Lastensuojelun vaativan tuen ja arvioinnin yksikön kehittämistyö kohti toiminnallisesti integroitua OT-yksikköä Kuopion seudulla Lastensuojelun vaativan tuen ja arvioinnin yksikön kehittämistyö kohti toiminnallisesti integroitua OT-yksikköä - PSSHP

Ratkaisun perusidea

Yhteisasiakkuusosaston mallinnus toimii pohjatietona mahdollisen osaston perustamista harkitseville tai osastoa perustamassa oleville organisaatioille.