Yhteisöllinen innovointi - uutta luova yhteistyömalli
Kuvaus ja ohjeistus Yhteisöllisen innovoinnin laadukkaaseen toteutukseen.
Kunnat ja seurakunnat hakevat parhaillaan tulevaisuuden suuntia. Kuntaliitto käynnisti ”Kunnat2021” ohjelman, jossa työstettiin kuntien tulevaisuutta ja uusia rooleja suurten rakennemuutosten aikana. Seurakunnat hakevat uusia toiminnan muotoja ja kohtaamisen käytäntöjä tulevaisuuden rakentamiseksi. Suomessa kunnista on tulossa yhä vahvemmin yhteisöjen alustoja ja toiminnan mahdollistajia. Kuntaliiton visiona on ”Onnistuva Suomi tehdään lähellä”. Tällä tarkoitetaan, että kestävät ratkaisut hyvinvoinnin ja elinvoiman edistämiseksi syntyvät parhaiten tekoina alhaalta ylöspäin läheisyysperiaatteen mukaisesti paikallisyhteisöissä, kunnissa, kaupungeissa, kaupunkiseuduilla ja maakunnissa – kunkin omista lähtökohdista ja toimintaympäristön ominaispiirteistä käsin. Sama ajatus löytyy seurakunnista, sillä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunnaksi vuosille 2016 - 2020 on valittu ”Kohtaamisen kirkko”. Sen lähtökohtana on innostuksen ja suunnan hakeminen seurakuntien perustyöhön, nostaen keskiöön kohtaamisen ja suhteet.
Yhteisöllinen innovointi on sai alkunsa Työelämä 2020-hankkeen verkostossa Kirkon työmarkkinalaitoksen, KT Kuntatyönantajien, Kuntaliiton ja Metanoia Instituutin edustajien kohdatessa ja huomatessa olevansa yhteisen kysymyksen äärellä: Kuinka kuntien, seurakunnan ja muiden avaintoimijoiden tehtäviä voitaisiin toteuttaa paikkakunnilla tiiviimmässä yhteistyössä, samalla työelämän laatua ja ihmisten elämisen eväitä parantaen?
Tältä pohjalta toteutettiin vuonna 2015 Yhteisöllisen innovoinnin pilotit Viitasaarella ja Ilomantsissa. Pilotit palkittiin ”Vuoden 2015 kokeiluteko”-palkinnoilla ja vuoden 2016 joulukuussa kehittämisprosessin tuotteistukseen saatiin Työsuojelurahaston tuki (https://www.tsr.fi/tuotteistus). Tuotteistuksen myötä Yhteisöllisen innovoinnin toimintamalli kehittämisprosessia tukevan viestintä – ja toteutusaineiston kanssa saatiin avoimesti hyödynnettäväksi keväällä 2017.
Kehittämisprosessilla tavoitellaan matalan kynnyksen työ- ja palveluinnovaatioita olemassa olevaa yhteistyötä arvostaen. Tämä tapahtuu löytämällä piileviä resursseja ja vapautumalla yhdessä tekemiseen. Prosessin keskiössä on avaintoimijoiden yhteistyön ja vuoropuhelun vahvistaminen organisaatioiden rajat ylittäen. Avaintoimijoita ovat kuntien ja seurakuntien lisäksi tyypillisesti mm. paikalliset yritykset, järjestöt, media, oppilaitokset, vapaaehtoiset ja kansalaisaktiivit.
Yhteisöllisen innovoinnin toimintamalliin paneutuneen fasilitaattorin avulla toteutetaan noin kolme kuukautta kestävä viiden toiminnallisen tilaisuuden prosessi. Siihen osallistuu tapauskohtaisesti erilainen joukko kuntien, seurakuntien ja muiden avaintahojen päättäjiä, johtoa, työntekijöitä, vapaaehtoisia ja muita aktiiveja. Toiminnallisista tilaisuuksista osallistujille tarttuu mukaan innostusta ja ideoita työ- ja palveluinnovaatioille. Merkittävin työskentely tapahtuu tilaisuuksien välissä oman työn ohessa toteutettavien kokeilujen muodossa. Prosessi suositellaan toistettavaksi vuosittain.