Yhteistutkimus mielenterveyskuntoutujien Klubitaloissa (OSSI-hanke 2020-2022/STEA)
Toimintamallissa kuvataan prosessi, jonka eri vaiheissa mielenterveyskuntoutujien Klubitalojen jäsenet ja henkilökunta osallistuvat yhteistutkimukseen. Tutkimushankkeen nimi: Yhteisöllisestä osallisuudesta yksilöllisiin siirtymiin OSSI-hanke.
Yhteistutkimus liittyy tiedon ja sen tuottamistapojen demokratisointiin sekä avoimen tieteen ihanteisiin. Avoin tiede pyrkii edistämään avoimuutta sekä sitä tukevia käytäntöjä tieteellisessä tutkimuksessa. Tätä tavoitellaan luomalla kansalaisille osallistumisen ja osallisuuden mahdollisuuksia tutkimuksen tekemiseen sekä tarjoamalla heille ja päätöksentekijöille esteetön pääsy tutkittuun tietoon. Niin avoimella tieteellä kuin yhteis- ja kanssatutkimuksella edistetään siis tieteen vaikuttavuutta ja tiedolla johtamisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa.
Sosiaali- ja terveysalan sekä järjestökentän tutkimustoiminnassa on nousemassa haasteeksi kokemustiedon asema sekä tarve sen mukaan saamiseen tiedon tuottamisessa. Toisaalta tutkimuksen ja tiedon tuottamisen perinteiset tavat ovat alkaneet kyseenalaistua erityisesti syrjintää. leimaamista tai alistamista kokeneiden kansalaisten ja ryhmien näkökulmasta.
Kehittäjäjoukko koostui Klubitalojen jäsenistä/mielenterveyskuntoutujista ja työntekijöistä, jotka osallistuivat yhteistutkimukseen OSSI-hankkeessa.
OSSI-yhteistutkimuksen avulla pyrittiin mielenterveyskuntoutujia koskevan tutkimustiedon syventämiseen sekä sen rakentumiseen heidän itsensä kannalta merkityksellisten näkökulmien ja kysymysten kautta. Samalla haastettiin perinteisiin tutkimusasetelmiin (ja myös kehittämiseen) liittyviä, tutkijan/asiantuntijan ja tiedon kohteiden välisiä valta-asetelmia ja kohteistavia asiantuntija-positioita.
OSSI-hankkeessa sovellettiin kompetenssi-arviointia (David Fetterman) niin, että ammattitutkijan ja Klubitalojen jäsenistä rekrytoitujen kanssatutkijoiden muodostama tiimi arvioi sen avulla hankkeen toteutumista 1-2 kertaa kunkin hankevuoden aikana. Arviointikysymykset koskivat ko. hankevaiheen tavoitetta/missiota sekä niitä keinoja, joiden avulla sitä hankkeen tässä vaiheessa oli toteutettu ja miten tässä oli tiimin jäsenten näkökulmista onnistuttu. Numeeristen onnistumisarvioiden pohjalta reflektoitiin niitä syitä ja tekijöitä, joiden nähtiin olevan tulosten takana. Samalla suunnattiin kohti seuraavan hankevaiheen tavoitteenasettelua sekä siinä sovellettujen menetelmien ja keinojen valintaa.
Yhteistutkimus sekä sen avulla tavoiteltu muutos tiedon tuottamisessa sekä sen hyödyntämisessä edellyttää, että kohderyhmää edustavat kanssatutkijat osallistuvat omista lähtökohdistaan tutkimusprosessin kaikkiin vaiheisiin: kysymyksenasetteluun, tutkimusaineiston keräämiseen, työstämiseen ja analysointiin sekä tulosten raportointiin ja levittämiseen.
Mielenterveyskuntoutujien Klubitalolle, sen yhteisölle ja toiminnalle antamia, osallisuuteen liittyviä merkityksiä sekä yhteisön ulkopuolelle suuntautumista ja siirtymistä hahmotettiin yhteistutkimuksessa kanssatutkijoiden valitsemista näkökulmista.
OSSI-työryhmän edustajia osallistui Metropolia-ammattikorkeakoulun REcoRDI-hankkeessa kehitettävän Osallistuva tutkimuskumppanuus -mallin työstämiseen ja sai samalla siitä ideoita omaan tutkimusprosessiinsa. Myös Ikäinstituutin Elämänote-hankkeesta, A-klinikkasäätiön korvaushoitoa kehittäneestä OK-hankkeesta sekä yliopistojen kanssatutkimusverkoston jäseniltä saatiin menetelmän/mallin kehittämistyöhön arvokkaita aineksia.
Yhteistutkimuksen haastatteluvaiheessa kanssatutkijat laativat haastattelurungon yhdessä ammattitutkijan kanssa ja toivat siihen omaan tutkimuskysymykseensä liittyviä osioita. Rungon pohjalta he toteuttivat työparina Klubitalojen 31 jäsenen strukturoidut teemahaastattelut ja litteroivat.
OSSI-yhteistutkimuksessa kehitettiin haastatteluaineiston kokemusorientoitunut analyysimenetelmä. Siinä kanssatutkijan oman tutkimuskysymyksensä perusteella aineistosta koodaamia tekstiosioita ryhdyttiin tulkitsemaan ja reflektoimaan kokemuslähtöisesti ja niin, että kanssatutkijan oma tai Klubitalon yhteisössä saama kokemus otettiin reflektion lähtökohdaksi. Ammattitutkija kirjasi muistiin nämä tulkinnat, jonka jälkeen ne nimettiin yhdessä ja niitä alettiin ryhmittelemään temaattisiksi kokonaisuuksiksi, jotka sitten kuvattiin analyysituloksia pohjustaviksi teksteiksi. Tekstien pohjalta kanssatutkija ammattitutkijan avustamana tai yhdessä hänen kanssaan tulostekstit sekä laati niistä diaesityksen, joiden pohjalta tuloksia lähdettiin levittämään Klubitaloille niissä järjestetyissä työpajoissa. Esityksiä myös käännettiin yhdessä englanniksi Euroopan mielenterveyskonferenssiin (ECMH 2022)
Ks. edellä/kokemusorientoitunut analyysi. Yhteis/kanssatutkimuksessa tämä vaihe on usein koettu haastavaksi, jolloin kohderyhmää edustavien kanssatutkijoiden osuus on voinut typistyä haastattelijoiksi.
Yhteistutkimus on keino tuottaa uudenlaista tietoa uudella tavalla, joka mahdollistaa perinteisen tutkijan ja tutkimuskohteen vastakkaisuuden purkamista sekä erityisesti marginalisoitujen ja vaiennettujen ihmisryhmien ääneen mukaan saamista tutkimuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Tämä voi auttaa purkamaan tutkimukseen ja asiantuntijatietoon kohdistuvaa varautuneisuutta ja tuomaan tutkimuksen aidosti lähemmäs ihmisiä, joita kyseinen tutkimusaihe koskee.
Ks. arviointi/oivalla ja ymmärrä
Kaikki vaiheet toteutetti ammattitutkija-projektipäällikön ja 5-7 Klubitalojen jäsenistä rekrytoidun kanssatutkijan & tutkimusavustajan muodostama OSSI-työryhmä.
2020: kartoittava vaihe, Klubitalojen jäsenille suunnatun kyselyn yhteisuunnittelu, toteutus, tilastollinen analyysi kanssatutkijoiden kanssa
2021: Jäsenkyselyn tulosten levittäminen ja hankkeen jatkokysymysten jalostaminen e-työpajoissa Klubitalojen kanssa. Haastatteluvaiheeseen osallistuvien viiden oman talotyypinsä edustajan valinta kyselytulosten perusteella. Kanssatutkijoiden kouluttaminen haastattelijoiksi. Haastattelulomakkeen laatiminen, Klubitalojen jäsenten e-haastattelujen toteutus (22 yksilö-, pari- ja ryhmähaastattelua, 31 haastateltua), litterointi, kokemusohjautunut aineiston analyysi.
2022: Haastattelutulosten levittäminen Klubitalojen tulostyöpajoissa, julkaisuissa, konferensseissa. Menetelmän kehittämistulosten julkaiseminen Kulmala ym (toim.) "Kanssatutkimuksen ihanteet ja käytännöt: kriittisiä pohdintoja" -kirjassa/Tampereen yliopisto 2023
Yhteistutkimuksen eri vaiheisiin liittyvien menetelmien kokeilu/yhteiskehittäminen
Kanssatutkijoiden ja ammattitutkijan kumppanuuden rakentamiseen liittyy paljon kaikkien heidän osallisuutensa kannalta innostavaa ja myös haastavaa. Siksi tutkimusprosessia ei voi eikä kannata toteuttaa ulkoisten tulospaineiden ehdoilla.