Yhteistutkimus mielenterveyskuntoutujien Klubitaloissa (OSSI-hanke 2020-2022/STEA)

Toimintamallissa kuvataan prosessi, jonka eri vaiheissa mielenterveyskuntoutujien Klubitalojen jäsenet ja henkilökunta osallistuvat yhteistutkimukseen. Tutkimushankkeen nimi: Yhteisöllisestä osallisuudesta yksilöllisiin siirtymiin OSSI-hanke.

Toimintaympäristö

Yhteistutkimus liittyy tiedon ja sen tuottamistapojen demokratisointiin sekä avoimen tieteen ihanteisiin. Avoin tiede pyrkii edistämään avoimuutta sekä sitä tukevia käytäntöjä tieteellisessä tutkimuksessa. Tätä tavoitellaan luomalla kansalaisille osallistumisen ja osallisuuden mahdollisuuksia tutkimuksen tekemiseen sekä tarjoamalla heille ja päätöksentekijöille esteetön pääsy tutkittuun tietoon. Niin avoimella tieteellä kuin yhteis- ja kanssatutkimuksella edistetään siis tieteen vaikuttavuutta ja tiedolla johtamisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Sosiaali- ja terveysalan sekä järjestökentän tutkimustoiminnassa on nousemassa haasteeksi kokemustiedon asema sekä tarve sen mukaan saamiseen tiedon tuottamisessa. Toisaalta tutkimuksen ja tiedon tuottamisen perinteiset tavat ovat alkaneet kyseenalaistua erityisesti syrjintää. leimaamista tai alistamista kokeneiden kansalaisten ja ryhmien näkökulmasta.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kansalaiset, asiakkaat tai vaikkapa kuntoutujat eivät enää ole halukkaita asettumaan pelkästään tiedon tuotannon ja tutkimuksen kohteiksi, vaan haluavat osallistua niiden perusoletusten ja kokemustiedon aseman uudistamiseen. Myös ammattitutkijat ovat kiinnostuneet mahdollisuudesta uudistaa työtään osallistumalla yhteistutkimukseen asiakkaiden tai vaikkapa järjestön jäsenten rinnalla, heidän kumppaneinaan. Yhteistutkimuksella onkin runsaasti yhtymäkohtia myös yleisempään osallisuutta, kokemustiedon asemaa ja yhteiskehittämistä motivoiviin tarpeisiin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukko koostui Klubitalojen jäsenistä/mielenterveyskuntoutujista ja työntekijöistä, jotka osallistuivat yhteistutkimukseen OSSI-hankkeessa.

Liitteet
Tavoiteltu muutos

OSSI-yhteistutkimuksen avulla pyrittiin mielenterveyskuntoutujia koskevan tutkimustiedon syventämiseen sekä sen rakentumiseen heidän itsensä kannalta merkityksellisten näkökulmien ja kysymysten kautta. Samalla haastettiin perinteisiin tutkimusasetelmiin (ja myös kehittämiseen) liittyviä, tutkijan/asiantuntijan ja tiedon kohteiden välisiä valta-asetelmia ja kohteistavia asiantuntija-positioita.

Muutoksen mittaaminen

OSSI-hankkeessa sovellettiin kompetenssi-arviointia (David Fetterman) niin, että ammattitutkijan ja Klubitalojen jäsenistä rekrytoitujen kanssatutkijoiden muodostama tiimi arvioi sen avulla hankkeen toteutumista 1-2 kertaa kunkin hankevuoden aikana. Arviointikysymykset koskivat ko. hankevaiheen tavoitetta/missiota sekä niitä keinoja, joiden avulla sitä hankkeen tässä vaiheessa oli toteutettu ja miten tässä oli tiimin jäsenten näkökulmista onnistuttu. Numeeristen onnistumisarvioiden pohjalta reflektoitiin niitä syitä ja tekijöitä, joiden nähtiin olevan tulosten takana. Samalla suunnattiin kohti seuraavan hankevaiheen tavoitteenasettelua sekä siinä sovellettujen menetelmien ja keinojen valintaa.

Toteutussuunnitelma

Yhteistutkimus sekä sen avulla tavoiteltu muutos tiedon tuottamisessa sekä sen hyödyntämisessä edellyttää, että kohderyhmää edustavat kanssatutkijat osallistuvat omista lähtökohdistaan tutkimusprosessin kaikkiin vaiheisiin: kysymyksenasetteluun, tutkimusaineiston keräämiseen, työstämiseen ja analysointiin sekä tulosten raportointiin ja levittämiseen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Mielenterveyskuntoutujien Klubitalolle, sen yhteisölle ja toiminnalle antamia, osallisuuteen liittyviä merkityksiä sekä yhteisön ulkopuolelle suuntautumista ja siirtymistä hahmotettiin yhteistutkimuksessa kanssatutkijoiden valitsemista näkökulmista.

Liitteet
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

OSSI-työryhmän edustajia osallistui Metropolia-ammattikorkeakoulun REcoRDI-hankkeessa kehitettävän Osallistuva tutkimuskumppanuus -mallin työstämiseen ja sai samalla siitä ideoita omaan tutkimusprosessiinsa. Myös Ikäinstituutin Elämänote-hankkeesta, A-klinikkasäätiön korvaushoitoa kehittäneestä OK-hankkeesta sekä yliopistojen kanssatutkimusverkoston jäseniltä saatiin menetelmän/mallin kehittämistyöhön arvokkaita aineksia. 

Ideointi

Yhteistutkimuksen haastatteluvaiheessa kanssatutkijat laativat haastattelurungon yhdessä ammattitutkijan kanssa ja toivat siihen omaan tutkimuskysymykseensä liittyviä osioita. Rungon pohjalta he toteuttivat työparina Klubitalojen 31 jäsenen strukturoidut teemahaastattelut ja litteroivat.

OSSI-yhteistutkimuksessa kehitettiin haastatteluaineiston kokemusorientoitunut analyysimenetelmä. Siinä kanssatutkijan oman tutkimuskysymyksensä perusteella aineistosta koodaamia tekstiosioita ryhdyttiin tulkitsemaan ja reflektoimaan kokemuslähtöisesti ja niin, että kanssatutkijan oma tai Klubitalon yhteisössä saama kokemus otettiin reflektion lähtökohdaksi.  Ammattitutkija kirjasi muistiin nämä tulkinnat, jonka jälkeen ne nimettiin yhdessä ja niitä alettiin ryhmittelemään temaattisiksi kokonaisuuksiksi, jotka sitten kuvattiin analyysituloksia pohjustaviksi teksteiksi. Tekstien pohjalta kanssatutkija ammattitutkijan avustamana tai yhdessä hänen kanssaan tulostekstit sekä laati niistä diaesityksen, joiden pohjalta tuloksia lähdettiin levittämään Klubitaloille niissä järjestetyissä työpajoissa. Esityksiä myös käännettiin yhdessä englanniksi Euroopan mielenterveyskonferenssiin (ECMH 2022)

Idean valinta

Ks. edellä/kokemusorientoitunut analyysi. Yhteis/kanssatutkimuksessa tämä vaihe on usein koettu haastavaksi, jolloin kohderyhmää edustavien kanssatutkijoiden osuus on voinut typistyä haastattelijoiksi.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Yhteistutkimus on keino tuottaa uudenlaista tietoa uudella tavalla, joka mahdollistaa perinteisen tutkijan ja tutkimuskohteen vastakkaisuuden purkamista sekä erityisesti marginalisoitujen ja vaiennettujen ihmisryhmien ääneen mukaan saamista  tutkimuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Tämä voi auttaa purkamaan tutkimukseen ja asiantuntijatietoon kohdistuvaa varautuneisuutta ja tuomaan tutkimuksen aidosti lähemmäs ihmisiä, joita kyseinen tutkimusaihe koskee.

Idean testaus asiakkaalla

Ks. arviointi/oivalla ja ymmärrä

Ratkaisun testaaminen

Kaikki vaiheet toteutetti ammattitutkija-projektipäällikön ja 5-7 Klubitalojen jäsenistä rekrytoidun kanssatutkijan & tutkimusavustajan muodostama OSSI-työryhmä.

2020: kartoittava vaihe, Klubitalojen jäsenille suunnatun kyselyn yhteisuunnittelu, toteutus, tilastollinen analyysi kanssatutkijoiden kanssa

2021: Jäsenkyselyn tulosten levittäminen ja hankkeen jatkokysymysten jalostaminen e-työpajoissa Klubitalojen kanssa.  Haastatteluvaiheeseen osallistuvien viiden oman talotyypinsä edustajan valinta kyselytulosten perusteella.  Kanssatutkijoiden kouluttaminen haastattelijoiksi. Haastattelulomakkeen laatiminen, Klubitalojen jäsenten e-haastattelujen toteutus (22 yksilö-, pari- ja ryhmähaastattelua, 31 haastateltua), litterointi, kokemusohjautunut aineiston analyysi.

2022: Haastattelutulosten levittäminen Klubitalojen tulostyöpajoissa, julkaisuissa, konferensseissa. Menetelmän kehittämistulosten julkaiseminen Kulmala ym (toim.) "Kanssatutkimuksen ihanteet ja käytännöt: kriittisiä pohdintoja" -kirjassa/Tampereen yliopisto 2023

Kokeilun tavoitteet

Yhteistutkimuksen eri vaiheisiin liittyvien menetelmien kokeilu/yhteiskehittäminen

Kokeilussa opittua

Kanssatutkijoiden ja ammattitutkijan kumppanuuden rakentamiseen liittyy paljon kaikkien heidän osallisuutensa  kannalta innostavaa ja myös haastavaa. Siksi tutkimusprosessia ei voi eikä kannata toteuttaa ulkoisten tulospaineiden ehdoilla.  

Ratkaisun perusidea

Yhteistutkimuksen toimintamallissa on kyse siitä, että kaikkiin tutkimusvaiheisiin (tutkimuskysymysten ja menetelmien valinta, tutkimusaineiston keruu ja litterointi sekä analysointi, tulosten raportointi ja levittäminen), kutsutaan mukaan kohderyhmän edustajia. OSSI-yhteistutkimuksessa kohderyhmäksi valittiin Klubitalojen jäsenet, mutta tutkimusprosessin edetessä siihen ja sen suuntaamiseen osallistui myös Klubitalojen henkilökunnan ja yhteistyötahojen edustajia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Yhteistutkimus edellyttää sen vastuuhenkilöltä tutkijakoulutusta tai tutkimuksen perusteiden haltuun ottamista esim. osana omaa ammatillista koulutusta.

On myös hyödyksi, jos vastuuhenkilöllä/henkilöillä on dialogista sekä fasilitoinnin osaamista, joiden avulla voidaan edistää luottamuksen rakentumista, rakentavaa vuirovaikutusta sekä haasteiden yhteistä ratkomista tutkimusryhmässä. Myös tulosten käyttöönottoa edistävissä työpajoissa voidaan toteuttaa tutkimustulosten dialogista pohdintaa sekä tutkimuksen jatkosuuntaamista (esim. hahmotella seuraavan vaiheen tutkimuskysymyksiä) osallistujien kanssa.

Yhteistutkimuksen onnistumisen edellyttää myös sellaisia kohderyhmän edustajia, jotka ovat halukkaita työskentelemään ammattitutkijan kanssa ja ottamaan käyttöön omaa kokemustietoaan kanssatutkijoina, haastateltavina tai vaikkapa työpajan osallistujina.  Näihin on myös varattava hankebudjetissa riittävästä rahaa, jotta kanssatutkijoille kyetään maksamaan palkkaa, haastateltaville tarjoamaan jokin vastike tai korvaus osallistumisestaan ja työpajoissa tarjoamaan niihin osallistujille esim. ateria.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Yhteistutkimusta voidaan tehdä kaikkien eri toimijaryhmien kanssa ja hyvin erilaisissa toimintaympäristöissä.  Jokainen yhteistutkimusprosessi on ainutlaatuinen ja tulee toteuttaa siihen osallistuvien ehdoilla. Kanssatutkijoiden oman kokemuksen mukaan ottamista sekä heidän jaksamisensa turvaamista on hyvä edistää kaikissa tutkimuksen vaiheissa, ja tässä on hyvä hyödyntää esim. tutkimustiimin työnohjausta. Riskinä on, että vain ammattitutkijan tahdissa mukana pysyvät kanssatutkijat pystyvät osallistumaan prosessiin, ja siksi sen etenemistä on koko ajan arvioitava heidän kanssaan ja ehdoillaan. 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tutkimustiimin kompetenssiarvioinnin (itsearviointi) sekä työpajaosallistujille tehdyn palautekyselyn tulosten perusteella yhteistutkimus on onnistunut sekä tuomaan tutkimusta lähemmäs kohderyhmää & Klubitaloja että toteuttamaan sen tulosten levittämistä niin, että tietoa on kyetty helposti vastaanottamaan ja hyödyntämään Klubitalojen oman toiminnan kehittämiseksi.