Yhtenäisen kirjaamisen vahvistaminen Pohteella implementoitaessa Terapiat etulinjaan -toimintamallin menetelmiä

Terapiat etulinjaan menetelmien koulutusstarteissa tarjottiin vastuuyksiköiden käyttöön fraasit interventioiden kirjaamiseen. Fraaseissa oli otsikoituna mm. "Toimenpide" ja "Hoidon syy", jotta saatiin kertymään tilastotietoa THL:lle. 

Toimintaympäristö

Pohteen matalan kynnyksen aikuisten mielenterveyspalveluja kehitettäessä toimittiin yhteistyössä Pohteen alueellisten mielenterveyspalveluiden toimijoiden ja Tietohuollon kanssa. Matalan kynnyksen palveluja vahvistettiin Terapiat etulinjaan toimintamallin psykososiaalisilla menetelmillä. Koulutettaessa menetelmien käyttöönottoon vahvistettiin myös yhtenäistä kirjaamista ottamalla käyttöön kaikille yhteiset fraasit.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehittävä asia liittyy matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden  ja yhtenäisen kirjaamisen vahvistamiseen. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Yhtenäisen kirjaamisen vahvistaminen hyödyttää asiakasta, ammattilaisia sekä edistää tiedolla johtamista. Asiakkaille tarjotaan laadukkaan kirjaamisen kautta tietoa omasta hyvinvoinnistaan. Ammattilaiset hyötyvät yhtenäisestä kirjaamisesta, kun asiakkaasta välittyvä tietoa on kirjattu rakenteisesti ja selkeästi. Yhtenäisen kirjaamisen kautta tilastoituu ICPC-2  koodit ja toimenpidekoodit THL:lle. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Pohteen alueella toimijat ovat koostuneet POPsoten/RRP2 mielenterveys ja päihdepalveluiden kehittämisohjelmasta, Pohteen Tietohuollosta ja alueen mielenterveyspalveluiden toimijoista.

Tavoiteltu muutos

Yhtenäinen kirjaaminen parantaa välitettävän tiedon laatua sekä sen kautta saadaan tilastotietoa johtamisen välineeksi.

Muutoksen mittaaminen

Muutosta seurataan THL:n tilastoiden kautta sekä menetelmien käyttöönottoa seurataan ja arvioidaan  yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Yhtenäisen kirjaamisen kehittämistyön kohderyhmänä ovat olleet mielenterveyspalveuiden ammattilaiset. Ammattilaisen tasalaatuinen kirjaaminen hyödyttää ammattilaisia itseään, asiakasta/potilasta ja organisaatiota. Kehittämistyössä on alusta alkaen ollut mukana kirjaamisen asiantuntijoita ja työssään potilaskirjauksia toteuttavat ammattilaiset. Ammattilaiset ovat myös käyttöönoton aikana antaneet palautetta, jota on hyödynnetty kehittämistyössä.  

Ratkaisun perusidea

Uusia menetelmiä käyttöönotettaessa luodaan kirjaamista varten fraasit, jotta kirjaaminen toteutuu yhtenäisesti ja tasalaatuisesti. Fraasien kautta kerrytetään tilastotietoa toimenpiteistä ja hoidon syistä (ICPC-oirekoodi)

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Yhtenäistä kirjaamista vahvistetaan yhtä aikaa, kun otetaan käyttöön Terapiat etulinjaan toimintamallin menetelmiä. Kirjaamisen vahvistamiseen osallistuu matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden henkilöstö, kirjaamisesta hva:lla vastaava Tietohallinto ja kehittämistyötä toteuttavat. Uusia menetelmiä käyttöönotettaessa myös kirjaaminen tasalaatuistuu ja siitä kertyvä tieto hyödyttää asiakatsa, ammattilaista ja organisaatiota. Fraasien käyttö vähentää ammattilaisen työtaakkaa ja lyhentää kirjaamiseen kuluvaa aikaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Yhtenäistä kirjaamista saa vahvistettua mielenterveystyössä, kun eri interventiolle ja menetelmille tehdään fraasit, joissa noudatetaan kansalllista otsikointia ja joihin otsikoidaan myös asiat, jotak halutaan tilastoida, kuten Toimenpiteet ja Hoidon syy. Yhtenäisen kirjaamisen vahvistaminen edellyttää eri toimijoiden yhteistyötä ja työryhmätyöskentelyä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Fraasien käyttöönoton seurauksena pystytään seuramaan hva:lla toteutuneita toimepiteitä ja hoidon syitä. Fraasien käyttö on jokseenkin vakiintunutta, kun sairauskertomuksiin kirjataan Terapiat etulinjaan interventioita ja ensijäsennystä.