Yksinäisten vertaisryhmä
Vertaisryhmätoiminnalla vahvistetaan yksinäisyyttä kokevien voimavaroja ja annetaan keinoja yksinäisyyden käsittelyyn ja ymmärtämiseen. Ohjaaja alustaa aiheen, motivoi osallistujia tutustumaan itseensä ja jakaa puheenvuoroja.
Toimintaa tarvitaan yksinäisyyttä kokevien yli 70v arjen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Vertaisryhmän avulla heidän yksinäisyyden ymmärryksensä lisääntyy ja he saavat tukea yksinäisyyden "kehästä" irrottautuakseen. Tällä hetkellä he ovat palvelupolussa väliinputoajia. Ikääntyessä ollaan uuden elämäntilanteen edessä, jää eläkkeelle, leskeytyy, ystävät sairastuvat ja kuolevat. Yli 75 vuotiaita on Tilastokeskuksen mukaan Turussa n.19000 henkilöä, heistä n. 30% kokee yksinäisyyden tunnetta eli kohderyhmämme koko on 5600. Mm. ystävätoiminnan vanhuksilta, ryhmätoimintaan osallistuvilta sekä puheluissa yhdistyksen työntekijöille ilmenee, että monilla on tarve puhua ja käsitellä yksinäisyydenkokemustaan. Korona aikana yhteydenotot ovat lisääntyneet. Ystävä- ja ryhmätoiminnalla joidenkin yksinäisyys helpottaa, mutta kaikille toimintamuodot eivät riitä, vaan jatkuva yksinäisyydentunne palaa yksin ollessa.
Nykyinen toiminta tukee yksinäisyyden lievityksessä, mutta osa vanhuksista tarvitsee enemmän tukea. Akuuttiin kriisivaiheeseen on ammatillista apua saatavilla, mutta matalan kynnyksen vertaistuellista ja yksinäisyyden syiden ymmärtämiseen pureutuvaa toimintaa ei alueella ole tarjolla.
Toiminta täydentää muuta tarjolla oleva toimintaa, joka kohdentuu akuutin kriisin hoitoon, tarjoaa seuraa tai tekemistä ja on usein lyhytkestoista tai määräaikaista. Uudessa vertaisryhmätoiminnassa pureudutaan yksinäisyyskokemukseen ja osallistuja saa vertaisilta tukea niin kauan kuin hän kokee sitä tarvitsevan. Projektin kohderyhmä on tällä hetkellä palvelupolussa väliinputoajia. He kokevat yksinäisyyttä, sitä ei helpota ystävä- tai ryhmätoiminta, mutta eivät täytä ammatillisen avun kriteereitä
- Toimintamalli ja -tapa vähentää vanhusten yksinäisyydentunnetta ja lisää heidän arjen hyvinvointia. Ryhmään osallistuneiden vanhusten yksinäisyyden tunne vähenee ja he kokevat arjen hyvinvoinnin lisääntyneen.
- Vertaisryhmätoiminta vähentää yksinäisyydentunnetta sekä lisää kokemusta arjen hyvinvoinnista. He ovat tulleet näkyviksi ja kuulluiksi kokemuksensa kanssa. Ryhmiin osallistujat saavat uusia keinoja yksinäisyyden käsittelyyn ja ymmärtämiseen ja löytäneet uusia toimintamalleja käsitellä yksinäisyydentunnetta.
- Vertaisvapaaehtoinen saa toimintaan riittävän tuen ja sitoutuu tehtävään. Perehdytetty vapaaehtoinen kokee saaneensa riittävän tuen toimintaan ja sitoutuu ohjaamaan vertaisryhmiä sekä perehdytyskursseja.
- UCLA yksinäisyysmittari: Ryhmiltä kerättiin arviointitieto (alku-ja loppukysely) yksinäisyydentunteen vähenemisestä.
- Osallistujien arjen hyvinvoinnin kokemusta mitattiin KYKY viisari Mieli -osio mittarilla.
- Tilastoitiin tapaamiskerrat ja osallistujien määrät eri verrokkiryhmiltä (avoin, suljettu, etä).
- Palautetta pyydettiin sekä osallistuneilta että vapaaehtoisilta toimintamallista aina kurssien päätteeksi.
- Toimintaa kehitettiin ja muutettiin saatujen tulosten perusteella sekä
tutkittuun tietoon peilaten.
Toiminnan tarve on noussut esiin vanhuksilta: tukiystävätoiminnan ja
ryhmätoiminnan palautekyselyistä sekä suullisesta palautteesta. Toiminta täydentää julkisen sektorin toimintaa, joka kohdentuu akuutin kriisin hoitoon tai tarjoaa tekemistä ja on usein lyhytkestoista tai määräaikaista. Projektin kohderyhmä on tällä hetkellä palvelupolussa väliinputoajia. He kokevat yksinäisyyttä, mutta eivät täytä ammatillisen avun kriteereitä, ja jäävät kaupungin palvelujen ulkopuolelle. Uudessa vertaisryhmätoiminnassa pureudutaan yksinäisyyskokemukseen ja osallistuja saa vertaisilta tukea niin kauan kuin hän kokee sitä tarvitsevan.
10 kerran ryhmätoiminnassa ohjaaja pitää joka kerralla muutaman minuutin alustuksen ko. teemasta.
Tapaamiset aloitetaan juurruttamisharjoituksella, jossa muutaman minuutin hengitysharjoituksella tyhjennämme ajatuksemme ja saamme paremman keskittymisen tapaamista varten.
Sääntöihin kuuluu ehdoton vaitiolo, jotta tapaamisissa on turvallinen olo jakaa itselle tärkeitä asioita.
Ryhmässä ei tarkoituksena ole myöskään ratkaista ongelmia, vaan antaa vertaiskokemusten kautta uutta näkemystä elämän haasteellisiin asioihin.