Yksinäisten vertaisryhmä
Vertaisryhmätoiminnalla vahvistetaan yksinäisyyttä kokevien voimavaroja ja annetaan keinoja yksinäisyyden käsittelyyn ja ymmärtämiseen. Ohjaaja alustaa aiheen, motivoi osallistujia tutustumaan itseensä ja jakaa puheenvuoroja.
Toimintamallin nimi
Vertaisryhmätoiminnalla vahvistetaan yksinäisyyttä kokevien voimavaroja ja annetaan keinoja yksinäisyyden käsittelyyn ja ymmärtämiseen. Ohjaaja alustaa aiheen, motivoi osallistujia tutustumaan itseensä ja jakaa puheenvuoroja.
Ryhmätoiminta vahvistaa osallistuneiden voimavaroja ja antaa keinoja yksinäisyyden käsittelyyn sekä ymmärtämiseen. Toiminta lisää näin ollen arjen hyvinvointia. Vertaisryhmästä saa myös työkaluja yksinäisyyden tunteen pienentämiseen.
Toimintaa tarvitaan yksinäisyyttä kokevien yli 70v arjen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Vertaisryhmän avulla heidän yksinäisyyden ymmärryksensä lisääntyy ja he saavat tukea yksinäisyyden "kehästä" irrottautuakseen. Tällä hetkellä he ovat palvelupolussa väliinputoajia. Ikääntyessä ollaan uuden elämäntilanteen edessä, jää eläkkeelle, leskeytyy, ystävät sairastuvat ja kuolevat. Yli 75 vuotiaita on Tilastokeskuksen mukaan Turussa n.19000 henkilöä, heistä n. 30% kokee yksinäisyyden tunnetta eli kohderyhmämme koko on 5600. Mm. ystävätoiminnan vanhuksilta, ryhmätoimintaan osallistuvilta sekä puheluissa yhdistyksen työntekijöille ilmenee, että monilla on tarve puhua ja käsitellä yksinäisyydenkokemustaan. Korona aikana yhteydenotot ovat lisääntyneet. Ystävä- ja ryhmätoiminnalla joidenkin yksinäisyys helpottaa, mutta kaikille toimintamuodot eivät riitä, vaan jatkuva yksinäisyydentunne palaa yksin ollessa.
Nykyinen toiminta tukee yksinäisyyden lievityksessä, mutta osa vanhuksista tarvitsee enemmän tukea. Akuuttiin kriisivaiheeseen on ammatillista apua saatavilla, mutta matalan kynnyksen vertaistuellista ja yksinäisyyden syiden ymmärtämiseen pureutuvaa toimintaa ei alueella ole tarjolla.
Toiminnan tarve on noussut esiin vanhuksilta: tukiystävätoiminnan ja
ryhmätoiminnan palautekyselyistä sekä suullisesta palautteesta. Toiminta täydentää julkisen sektorin toimintaa, joka kohdentuu akuutin kriisin hoitoon tai tarjoaa tekemistä ja on usein lyhytkestoista tai määräaikaista. Projektin kohderyhmä on tällä hetkellä palvelupolussa väliinputoajia. He kokevat yksinäisyyttä, mutta eivät täytä ammatillisen avun kriteereitä, ja jäävät kaupungin palvelujen ulkopuolelle. Uudessa vertaisryhmätoiminnassa pureudutaan yksinäisyyskokemukseen ja osallistuja saa vertaisilta tukea niin kauan kuin hän kokee sitä tarvitsevan.
Yksinäisten vertaisryhmä on 10 kerran kurssimuotoinen vertaistukiryhmä, jolla vahvistetaan osallistujien itsetuntemusta, saaden vertaisilta uusia toimintamalleja "ahaa -elämyksiä" omaan elämään.
- Työntekijä koordinoi ryhmiä, markkinoi, ottaa kyselyitä vastaan, muistuttaa suljetun ryhmän osallistujia ryhmäkerrasta.
- Työntekijä kerää alku- ja loppukyselyt osallistujilta ja pitää kirjaa ryhmissä kävijöistä. Alku- ja loppukyselyt puretaan ja analysoidaan. Niiden tuloksia käytetään kehittämään ryhmätoimintaa yhä enemmän kohderyhmää palvelevaksi.
- Työntekijä kouluttaa vertaisohjaajat ja toimii koko prosessin ajan heidän tukena.
- Osallistujat löydetään tiedottamalla uudesta toiminnasta olemassa olevia kanavia hyödyntäen sekä yhteistyöverkostojen kautta.
- Avoin ryhmä toimii säännöllisesti luoden yksinäiselle matalan kynnyksen paikan tulla toimintaan.
- UCLA yksinäisyyskyselyn loppuvastauksista 81% oli yksinäisyyden tunne vähentynyt.
- Havaintoon perustuen noin 30% osallistuneista aloittivat käymään yhdistyksen muissa toiminnoissa tai aktivoituivat muuhun harrastetoimintaan.