Ylitse MentorApp
Ylitse MentorApp on SOS-Lapsikylän tarjoama digisosiaalipalvelu, jonka välityksellä voi hakea nimettömästi vertaistukea. Tukea tarjoavat SOS-Lapsikylän valmentamat vertaismentorit. Toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta.
Sovelluksen kehittämistyön lähtökohtana on ollut sijaishuollossa kasvaneiden kokemustieto ja projektin aikana olemmekin tavanneet yli 100 sijaishuollossa kasvanutta ja sieltä itsenäistynyttä. Palvelun kehittämiseen liittyviin työpajoihin osallistui yhteensä 46 lapsena huostaanotettuna ollut aikuista. Palvelumuotoilu ja varsinaisessa koodaus vaiheessa kehittämiseen osallistui useita tästä ryhmästä, ohjaten sovelluksen kehitystyötä ja käyttäjäpolkuja oikeaan suuntaan.
Toimintaa koordinoi SOS-Lapsikylä. Mukana yhteistyössä ovat muun muassa Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminta ja Helsingin Diakonissalaitos. Mobiilisovellus on kehitetty yhdessä Ylitse-projektiin (2016–2018) osallistuneiden sijaishuollosta aikuistuneiden, Futurice Oy:n ja Aalto yliopiston kanssa täydentämään olemassa olevia palveluja.
Ylitse MentorApp -sovelluksessa tukea tarjoavat SOS-Lapsikylän valmentamat vertaismentorit, joilla itsellään on kokemus lastensuojelun sijaishuollossa kasvamisesta. Palvelu tarjoaa sijaishuollosta itsenäistyville ja jo aikuistuneille verkoston, jossa kokemustietoa ja voimavaroja voidaan jakaa yli sukupolvien.
Ylitse MentorApp -palvelun välityksellä sijaishuollosta itsenäistyvät tai jo itsenäistyneet voivat hakea nimettömästi apua ja vertaistukea. Tulevaisuudessa mahdollistetaan vertaistuki myös muille kohderyhmille yhteistyössä järjestöjen ja kuntien kanssa.
Projektiin osallistuneilta on kerätty palautetta systemaattisesti läpi projektin toimintavuosien. Tiedonkeruu kanavina on käytetty kyselyitä ja palautteita eri tilaisuuksissa ja keskusteluissa. Palaute sovelluksen kehittämisvaiheen työpajoihin osallistujilta on ollut kiitettävää. Työpajat on kehittämisen ohessa todettu vertaistuellisina tilanteina. Vertaismentoreilta on kerätty palautetta aktiivisesti kuukausittain järjestettävissä työnohjaustapaamisissa ja heitä on osallistettu toiminnan kehittämiseen. Vertaismentoreihin pyritään pitämään tiiviisti yhteyttä, jonka myötä heidän mielipiteensä ja käsityksensä projektin toiminnasta ja vaikuttavuudesta mahdollistaa kattavan kokonaiskuvan syntymisen kehittämistarpeista.
Kaikilta projektiin osallistuneilta on myös pyydetty ajantasaisesti palautetta Ylitse MentorApp –sovelluksen kehittämiseen ja toteutukseen liittyen. Nämä palautteet ja kehittämisideat toimivat merkittävänä tiedonlähteenä sovelluksen asiakaslähtöisyyden ja käyttäjätyytyväisyyden takaamiseksi. Myös vertaismentorivalmennukseen liittyy palautekysely, jonka osallistujat täyttävät valmennuksen päätteeksi. Palautetta kerätään aktiivisesti toiminnan eri vaiheista.
Yhteistyökumppaneilta palautetta on kerätty erilaisissa yhteistyötapaamisissa, seminaareissa ja tilaisuuksissa. Aktiivinen yhteistyö eri verkostojen kanssa on mahdollistanut ajantasaisen ja monipuolisen palautteensaannin toiminnasta.
Sijaishuollosta itsenäistyvät nuoret tai jo itsenäistyneet nuoret aikuiset.