Innovaatiotoiminnan johtaminen – Yhdessä haasteista onnistumisiin
Innovaatio- ja strategiaverkoston toiminnan neljäs syyskausi avattiin 18.9.2024 verkkoklinikalla innovaatiotoiminnan johtamisen teemalla. Aihe kiinnosti, sillä linjoilla oli sekä uusia verkoston jäseniä että vanhoja tuttuja – yhteensä 151 henkilöä. Onko näköpiirissä mullistuksia yhteisen ymmärryksen rakentumisen ja innovaatiotoiminnan johtamisen kehittymisen kannattelemana? Kansallinen vuoropuhelu näiden ilmiöiden äärellä tulee takuuvarmasti jatkumaan.
Kasvun visioista käytännön kokeiluihin
Suomen hallituksen visio on vahva ja välittävä Suomi, joka vahvistaa teknologista edelläkävijyyttään. Visioon pohjautuen Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on käynnistänyt yhteistyössä neljän muun ministeriön (OKM, TEM, VM ja UM) kanssa Terveys- ja hyvinvointialan kasvua ja uudistumista vauhdittavan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-ohjelman (“Kasvuohjelma”). Kasvuohjelman ohjelmajohtaja Päivi Sillanaukee Sosiaali-ja terveysministeriöstä taustoitti tapaamisen avauksena ohjelman tavoitteita ja toimeenpanon tilaa. Ohjelman pääsanoma on, että Suomen terveys- ja hyvinvointisektorille halutaan uutta buustia tutkimuksen, palvelujärjestelmän ja yritysten yhteistyön kautta. Keinoja ovat esimerkiksi kansallisen ohjauksen ja koordinaation muuttuminen kohti preventiota, kansainvälisen kasvun ja kaupallistamisen vahvistaminen sekä uusien teknologisten mahdollisuuksien nopeampi ja kokonaisvaltaisempi käyttöönotto hyvinvointialueilla.
Päivi Sillanaukee muistutti, että innovaatiotoiminnassa painottuu Kasvuohjelman näkökulmasta myös syntyvien ratkaisujen skaalautuvuus ja kaupallistaminen. Suurena ongelmana Sillanaukee näkee, että jo rakennettuja mahdollistavia toimintatapoja ja ratkaisuja ei ole saatu tehokkaasti levitettyä ja skaalattua. Hyvinvointialueilla ja sidosryhmissä tuleekin panostaa yhä vahvemmin yhteiskehittämisen rakenteiden ja toimintatapojen kehittämiseen ja käyttöönottoon. Kasvuohjelman kautta annetaan vahva kansallisen tason tuki tälle kehittämistyölle ja panostetaan ohjelman konkreettisten toimenpiteiden kautta ketterään vuoropuheluun ja yhteistyöhön eri sidosryhmien ja hallinnon tasojen välillä.
Sosiaali-ja terveysministeriössä, myöskin Kasvuohjelman parissa erityisasiantuntijana työskentelevä Pauliina Hyrkäs puolestaan kannustaa hyvinvointialueita ja niiden TKKIO-sidosryhmiä ottamaan tietoperustaisuuden yhä vahvemmin innovaatiotoiminnan johtamisen kompassiksi. Pauliinan puheenvuoro tarjosi tutkimukseen ja käytännön innovaatiotoiminnan johtamiskokemukseen perustuvia vinkkejä siihen, kuinka tietoa aktiivisesti hyödyntävän johtamisen kautta voidaan mahdollistaa innovaatiotoiminnassa onnistumista. Keskeiseksi Hyrkkään puheenvuorossa nousi havainto, että innovaatiotoiminta toteutuu siihen osallistuvien toimijoiden ja sidosryhmien – eli lopulta aina ihmisten ja yksilöiden – välillä ja johtamisessa on siksi tärkeä tuntea toimintaan osallistujien taustoja ja näkökulmia syvällisesti sekä kohtauttaa niitä sitten osallistujien välillä. Näin syntyy jaettu ymmärrys tekemisen tavoitteista sekä toimijoiden toiveista ja tarpeista, joihin samanaikaisesti vastaamalla synnytetään jaettu motivaatio etenemiseen. Tämän jaetun ymmärryksen ja motivaation rakentumisen fasilitointi on Hyrkkään mukaan innovaatiotoimintaa johtavan perustehtäviä. Pauliinan puheenvuoron teemoihin voitte palata verkoston uudessa Jälkilöylyt - Podcastissa (Spotify).
Generatiivinen tekoäly lääkärin vastaanotolla – yhteiskehittämistä käytännössä, oli seuraava, ajankohtainen ja innovatiivinen puheenaihe. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kehittämispäällikkö Veera Vihula yhdessä yhteistyökumppaninsa, Gosta labsin toimitusjohtaja Lauri Sippolan kanssa kiteyttivät loistokkaasti yhteistyössä onnistumisen edellytyksiä, antaen samalla käytännöllisiä vinkkejä yhteiskehittämisen hyvinvointialueen ja yrityksen yhteistyössä. Prosessin valmisteluvaiheessa onnistumisen edellytyksinä korostuivat sitoutunut johto, joustava kumppanuus ja yhdessä kirkastetut hyötytavoitteet. Luottamuksen rakentaminen yhdistettynä oikeanlaisiin yhteydenpitokanaviin veivät kehittämistä eteenpäin. Jatkuva arviointi ja prosessiin luottaminen kannattelivat kehittämistyötä. Matkan varrella suuntaa tarkasteltiin ja toimintaa paranneltiin palautteiden pohjalta hyvinkin tiiviiseen tahtiin. Tämä myös motivoi antamaan palautetta kehitteillä olevasta ratkaisusta. Yhteiskehittämisen näkökulmasta luottamuksellinen, avoimeen viestintään ja vuorovaikutukseen pohjaava prosessi luo pohjan jatkokehittämiselle. Kumppani tunnetaan ja yhteiset hyödyt ja potentiaali on tunnistettu jo kokeilun aikana.
Yhteistä ymmärrystä tarvitaan – vuoropuhelu jatkuu
Jatkamme vuoropuhelua innovaatioyhteistyön mahdollisuuksista hyvinvointialueiden TKI-rakenteissa helmikuun verkostotapaamisessa 12.2. klo 9-11. Mikä estää teknologian hyödyntämistä ja yritysten kehittämien ratkaisujen käyttöönottoa? Millaiset rakenteet innovaatiotoiminnalle ja yhteiskehittämiselle tällä hetkellä ovat – ja millaiset tulisi olla? Entä ne hankinnat ja hankintalaki? Millaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja innovaatiotoiminnan vahvistamiseksi on olemassa? Onko teknologiakehitys sote-ammattilaisten osaamisaluetta? Julkinen sektori ei ole “täystakuu” teknologioiden käyttöönotolle, usein projektien päättyessä myös resurssit jäävät katkolle. Kuinka näihin haasteisiin tartuttaisiin hyvinvointialueilla?
Hyvinvointialueen TKI-yhteyshenkilö, ilmoittaudu mukaan suunnittelemaan kanssamme helmikuun verkostotapaamista (merja.ikaheimo@thl.fi)!
→ Innovaatiotoiminnan johtaminen - yhdessä haasteista ratkaisuihin. Voit vielä kirjata ajatuksiasi vastaamalla kysymyksiin, joihin emme ehtineet tapaamisessa paneutua. Kootaan yhteistä ymmärrystä – näkemyksesi on tärkeä! Hyödynnämme koottua tietoa helmikuun 2025 verkostotapaamisen valmistelussa.
Verkostotapaamisen päätteeksi palasimme verkoston uuteen toimintatapaan, sisarverkostotoimintaan ja meille esittäytyi Synapsi-mentorointiverkosto, joka tarjoaa terveydenhuollon johtamisen mentorointiohjelman kautta tukea johtamisesta kiinnostuneille lääkäreille. Ohjelman tavoitteena on selkeyttää, mitä johtaminen vaatii, tarjota tukea kasvamisessa johtajan rooliin, auttaa löytämään oma johtamistapa, löytää konkreettisia keinoja arjen haasteiden ratkaisemiseen ja erilaisten urapolkujen hahmottamiseen, sekä mahdollistaa verkostoituminen kollegoiden ja muiden johtamisesta kiinnostuneiden sidosryhmien kanssa. Seuraava haku ohjelmaan käynnistyy helmikuussa 2025 Jakakaa tietoa verkostoissanne johtamisesta kiinnostuneille lääkäreille.https://synapsi.org/
Verkostotapaamisen materiaaleihin voit tutustua innokylässä
Verkosto kokeilee
Sisarverkostot
Verkostotapaamisissa on nousut esiin tarve teemallisten verkostojen perustamiseen, joissa olisi mahdollista paneutua tietyn aiheen yhteiskehittämiseen. Sisarverkostot toimivat itsenäisesti ja suunnittelevat tapaamisensa verkostoon kuuluvien toimijoiden kanssa yhteistyössä. Tutustu kokeilussa oleviin sisarverkostoihin ja jos innostut aiheesta, liity mukaan. Jos toimit verkostossa, joka edistää toiminnallaan avointa yhteiskehittämistä ja toimijoiden välistä avointa tiedon jakamista, ilmoita verkosto Innovaatio- ja strategiaverkoston sisarverkostoksi. Oletko itse kiinnostunut sisarverkoston perustamisesta? Katsotaan, mihin verkostojen näkyväksi tekeminen meitä johdattaa. https://innokyla.fi/fi/kokonaisuus/innovaatio-ja-strategiaverkosto/tyoskentelytila
Jälkilöylyt-podcast
Innokylän Innovaatio- ja strategiaverkoston toimijoiden kohtaamisten tuloksena on syntynyt podcast-kokeilu, jonka tuotoksista saatte nauttia jo syksyn kuluessa. Verkosto vahvistaa toimintansa kautta hyvien käytäntöjen jakamisen tapoja ja rakenteita ja haluaa saada monipuolisesti alueiden ja eri sektorien edustajien äänen kuuluviin yhteiskehittävään keskusteluun. Podcast on mainio tapa tuoda yhteen uusia ideoita, kehityskohteita, toimintatapoja ja kehittäjiä. Samalla edistämme laajemminkin sosiaali- ja terveysalan kehittämiselle asetettujen tavoitteiden toteutumista.
Podcast-kokeilussa kumppanina ovat Sosiaali- ja terveysministeriön ohjaama terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelma, Ajatushautomo Soteinnovatorsin Sari Pramila-Savukoski, Miro Koskenranta ja Olli Autio sekä "verkostoaktivisti" Miia Juntunen Suomen Palveluohjausyhdistys ry:sta. Laittakaahan podcast kuunteluun ja kertokaa, mistä haluaisitte kuulla: Innovaatioverkoston jälkilöylyt -podcast
Tulevat tapaamiset
Ilmoittaudu Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivään
Seuraava verkoston tapaaminen toteutuu sulautumalla Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivään. Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivä 7.11. kokoaa innovaatioiden kehittäjät, rahoittajat ja verkostot yhteen. Tapahtuma toteutetaan hybridinä Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla ja verkossa.
HUOMIO! Vaikka olette verkostossa mukana ja saatte kalenterikutsun automaattisesti, muistakaa ilmoittautua erikseen Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivään. Ilmoittaudu, vaikka osallistut päivään etänä. Ohjelma ja ilmoittautuminen: https://innokyla.fi/fi/ajankohtaista/yhteiskunnallisten-innovaatioiden-paiva-711
Kevään 2025 verkostotapaamiset
Kevään 2025 verkostotapaamiset on jo tiedossa. Tapaamme ke 12.2. klo 9-11 ja ke 9.4. klo 9-11. Helmikuun tapaamisen valmistelu on jo aloitettu ja alustavana teemana on Innovaatiotoiminta hyvinvointialueilla. Jatketaan tuolloin yhteistä kansallista keskustelua kehittämis- ja innovaatiotoiminnan käytännöistä ja uusista mahdollisuuksista. https://innokyla.fi/fi/ajankohtaista/yhteiskunnallisten-innovaatioiden-paiva-711
Tule mukaan suunnittelemaan tapaamisia, ehdota aiheita, tarjoudu alustajaksi, tule kertomaan tai testaamaan yhteiskehittämisen menetelmää, ilmoita verkosto sisarverkostoksi. Kaikesta verkostotoimintaan liittyvästä ole yhteydessä Merja Ikäheimoon, merja.ikaheimo@thl.fi