360° Ihminen
Digitaaliset Pilot 360° työvälineet yhdistävät samalle merikartalle oman purtensa kipparina toimivan sote-asiakkaan kokemustiedon, ammattilaisen asiantuntemuksen ja objektiivisen mittaustiedon: tuloksena syntyy yksilöllinen, yhteinen ja ennakoiva palvelusuunnitelma.
Mistäs sitä apua oikein saa? Vihdoinkin kulttuurimme on muuttunut sallivammaksi ja ihmiset uskaltavat paremmin hakea apua ja tukea mielenhyvinvoinnin ongelmiin. Se on hieno saavutus: tiedämme, että varhaisella puuttumisella pystytään ennaltaehkäisemään mielenterveysongelmien pahenemista.
Ja sitten tulee se iso mutta. Milloin sitä apua oikein saa? Perusterveydenhuollon resurssit ja osaaminen eivät aina riitä mielenterveysongelmien nopeaan tunnistamiseen ja siksi apua tarvitsevien ihmisten ongelmat pitkittyvät, vaikeutuvat ja lopulta kuormittavat erikoissairaanhoitoa. Palveluissa onkin jo syntynyt merkittäviä hoitovajeita ja pitkittynyt pandemia uhkaa vaikeuttaa palveluiden saatavuutta entisestään.
Hoitovajetta voi paikata yhdistämällä sote-asiakkaita motivoivan ja digitalisaatiota hyödyntävän ammatillisen työotteen ja objektiivisen mitattausdatan. Korona-aika rysäytti sote-asiakkaat ja ammattilaiset etäasiointiin ja sähköisiin palveluihin. Epäilemättä ratkaisuja on tehty paineessa ja kiireessä, mutta ennennäkemättömän laaja joukko ihmisiä on huomannut osaavansa ja kykenevänsä. On kertynyt paljon kokemusta, mikä toimii missäkin tilanteessa ja mikä ei. Tilanne on mitä otollisin jatkaa edelleen kehittämistä digitalisaation avulla.
"Paljon sä painat, tupakoitko, mikä näkö.. tämä kaikki kymmenessä minuutissa. Kysyttäis vaikka, miten kotona menee." Asiakaslähtöisyydestä puhutaan paljon, mutta käytännössä se ei aina toteudu, vaikka niin ammattilaiset kuin päättäjätkin näkevät sen arvon. Asiakas on edelleen vaarassa jäädä oman elämänsä sivustakatsojaksi asiantuntijakeskeisissä sotepalveluissa. Asiakkaan roolin muutos on tehtävissä. Toipumiorientaatiolähtöisissä palveluissa olemme saaneet kokemusta ja näyttöä siitä, että soteasiakkaan oma aktiivinen rooli motivoi häntä ja edistää toipumista, jolloin myös resurssit lisääntyvät.
Toimintamallien muutosta tukee ja kiihdyttää teknologian sekä datan hallinnan nopea kehittyminen. Useimmilla yksilöillä on jo käytössään jokin heidän arkipäivän toiminnasta dataa keräävä laite tai sovellus. Tämä tieto ei useinkaan päädy palveluprosessin kehittämisen polttoaineeksi.
Laite/mittausdata ei anna yksin holistista kuvaa arjesta ja toimintakyvystä, vaikka sen onkin todettu aktivoivan ja motivoivan käyttäjää muutokseen. Kun yksilö nostetaan keskiöön aktiiviseksi toimijaksi ja mitattava data yhdistetään kokemustietoon saadaan uusia resursseja, joilla voidaan taata yksilölliset tietoon pohjautuvat palvelupolut ja palvelujen riittävyys.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä toimii asiantuntijalähtöisesti. Yksilön rooli on olla toiminnan tai intervention kohteena sen sijaan, että hän olisi aktiivisena toimijana keskiössä tuottaen informaatiota sekä ennaltaehkäisevän (preventio) että palveluprosessin (interventio) vaiheissa. Tämä korostuu toimintaorganisaatioiden siilorakenteissa. Yksilön omaan kokemustietoon ja mittadataan perustuva tilannekuva ja muutosten varhainen havaitseminen ei toteudu. Palvelujärjestelmän kantokyvyä koetellaan, kun ongelmat pitkittyvät ja mutkistuvat.
360° Ihminen-toimintamallia kehitetään kahden yrityksen (Predicell Oy ja LivingSkills Oy) voimin yhteistyössä julkisen sektorin toimijoiden kanssa. Aki Kuivalainen ja Predicellin tiimi tuo yhteiskehittämiseen työvälineet objektiivisen mittadatan hyödyntämiseen. Kaisa Nyberg ja LivingSkills-tiimi tuo kehittämiseen asiakkaan keskiöön nostavan LivingSkills-toimintamallin. Asiakkaamme julkisella sektorilla ja järjestöissä testaavat ja yhteiskehittävät uutta, kahta innovatiivista teknologiaa yhdistävää palveluamme. Olemme mm. ideoineet yhteishanketta Hämeen ammattikorkeakoulun ja usean kunnan kanssa.
360° Ihminen -toimintamalli tuo asiakkaan konkreettisesti palveluprosessin keskiöön yhdistämällä sekä mitatun (objektiivinen) että koetun (subjektiivinen) tiedon. Asiakas tekee yhdessä ammattilaisen kanssa oman tilanteen itsearviointiin ja ammattilaisen näkemykseen pohjautuvan suunnitelman, saa muutoksen tueksi verkkovalmennusta sekä havaitsee nopeasti ja konkreettisesti arkivalintojen vaikutuksen. Tämä lisää sitoutumista muutosprosessin. Kun asiakas kokee ja näkee konkreettisia onnistumisia matkallaan kohti omia tavoitteita, oma kompetenssin tunne ja muutosmotivaatio vahvistuu. Toimintamallilla voidaan ennaltaehkäistä palveluiden tarvetta, sitouttaa toivottuun muutokseen sekä vahvistaa toivotun muutoksen pysyvyyttä.
Ammattilaiselle jatkuva tilannekuva asiakkaan omista tavoitteista, toimintakyvystä ja voinnista sekä näissä tapahtuvien muutosten oikea-aikainen havaitseminen digitalisaatiota hyödyntäen mahdollistaa jatkuvan kontaktin asiakkaaseen. Palvelut voidaan muotoilla yksilöllisesti, tehokkaasti ja nopeasti asiakkaan tarpeiden mukaan.
Toimintamallin avulla pystytään ryhmittelemään asiakkaat palvelutarpeen mukaan, joka tukee resurssien oikea-aikaisessa ja oikeatasoisessa kohdentamisessa organisaatioita ja ammattilaisia.
360° Ihminen -toimintamallin avulla saadaan jatkuvaa vaikuttavuustietoa sekä koetusta että mitatusta muutoksesta arkiaktiivisuudessa ja toimintakyvyssä. Lisäksi saadaan sekä yksilö- että organisaatiotason dataa interventioiden vaikuttavuudesta ja asiakkaan omien tavoitteiden saavuttamisesta.
Lisäksi muutosta voidaan mitata kunkin organisaation kanssa yhdessä määriteltyjen ja sovittujen mittareiden avulla vaikuttavuusmallin (value based care) mukaisesti. Sopivia mittareita ovat mm. toteutunut palveluiden käyttö ja näiden kustannus, mahdollisten interventioiden kesto ja kustannukset.
Menetelmänä hyödynnetään jatkuvan tietämyksen periaatetta, jolloin datasta havaittuun muutokseen voidaan kohdistaa interventioita, sikäli kun havaittu muutos on ei-toivottu.
1) Koulutus- ja perehdytys työvälineisiin sekä toimintamalliin mittareineen
2) Muutostuki organisaatiolle monikanavaisesti luentoina, verkkokursseina jne.
3) Jatkuva kehittäminen ja parantaminen yhteistyössä asiakasorganisaatioiden kanssa
360° Ihminen -toimintamallin kohderyhmää ovat mielenterveyden häiriöistä tai muista elämän ongelmista kärsivät nuoret, nuoret aikuiset sekä aikuiset perheineen.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty toimijoiden aiemmissa projekteissa ja jatkuvan palvelun toimituksissa, joissa tarve kuvatulle toimintamallille on tullut voimaakkasti esiin.
360° Ihminen -toimintamalli hyödyntää LivingSkills Oy ja Predicell Oy teknologiaa, toimintamalleja ja kokemuksia
Ks. https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/livingskills-digitaalinen-taitovalmennustyokalu
https://www.prizz.fi/ajankohtaista/uutiset/keski-satakunnassa-optimoitua-terveydenhoitoa-top100-projektissa.html
Jokaisella meistä on oikeus olla oman elämänsä supersankari. Oman arkensa ja elämänsä asiantuntija ja omistaja. Asiakas motivoituu ja sitoutuu muutokseen, kun hän saa itse valita suunnan ja toimia oman purtensa kipparina. Ammattilaisen rooli on toimia luotsina ja tähystäjänä.
360° Ihminen -toimintamallissa sekä asiakas että ammattilainen saavat tuekseen Pilot 360° -digitaaliset työvälineet, jotka yhdistävät niin asiakkaan tuottaman kokemustiedon, ammattilaisen asiantuntemuksen, yhteisen suunnitelman ja mitattavan objektiivisen tiedon samalle merikartalle. Jatkuva tilannekuva auttaa niin luotsia kuin kippariakin löytämään Supersankarimme purrelle sopivimmat reitit ja gastit, kun myötätuulet ja mahdolliset karikot voidaan tunnistaa varhain Pilot 360° -teknologian avulla. 360° Ihminen -toimintamalli yhdistää subjektiivisen ja objektiivisen tiedon. Autamme toteuttamaan supersankaruuden varmistavan, yksilöä motivoivan palvelukokonaisuuden. Jokaiselle sote-asiakkaalle voidaan luoda yksilöllisen ja asiakaslähtöisen palvelumuotoilun keinoin juuri hänelle paras reitti kohti kotisatamaa
360° Ihminen -toimintamalli yhdistää LivingSkills ja Predicell – teknologiat ja toimintamallit yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhdessä motivoimme sekä soteasiakasta että ammattilaista luomaan supersankareita ihmisen ihmisen kokoisen tiedon ja toimivien digityövälineiden avulla.
Saamamme asiakaspalaute asiakkailta on korostanut mallin arkitoimeliaisuuden kehittymistä sekä erityisesti turvallisuuden kokemuksen lisääntymistä, joka on johtanut itseluottamuksen kasvuun arkiselviytymisessä. Nuoren oma kokemus on, että hänen äänensä tulee vielä paremmin kuuluviin motivaatiotyökalun kautta. Sellaisetkin nuoret, joiden on ollut vaikea ilmaista itseään, ovat alkaneet kertoa ajatuksistaan. Työvälineen käyttö on herättänyt myös yhteistä keskustelua lastensuojeluyksikön nuorten välillä kartoituksen aiheista.
Ammattilaiset kertovat, että asiakastyön työkalu on yksinkertainen käyttää ja se herättää automaattisesti yhteisen keskustelun nuorten kanssa. Työntekijä on saanut arvokasta tietoa ja ymmärrystä nuoren tilanteesta, kun arviointia on tehty yhdessä. Työkalu tuo näkyväksi myös asioita, joita työntekijät pitävät itsestäänselvyyksinä ja toimivina asioina, mutta nuori onkin arvioinut asian toisin. Väärinkäsityksiä nuoren ja vanhemman välillä on päästy oikaisemaan yhteisen keskustelun myötä. Työkalun käyttäminen lisää motivaatiota niin asiakkaan kuin työntekijänkin puolelta.
Ammattilaisilta saatu palaute mitattavan datan hyödyntämisestä on ensijaisesti korostanut jatkuvan tilannekuvan tärkeyttä mahdollistaen palvelupolkujen yksilöllisen muotoilun sekä välittömästi mallin käyttöönoton päivästä yksi alkaen saatavan dataperustaisen näkymän asiakkaan arkitoimintaan.
Kehitysprosessi on rakennettu iteraatiiviseksi sekä ketteräksi, jossa keräämme jatkuvasti palautetta käyttäjiltä ja asiakkailta. Näiden palautteiden mukaan palvelua kehitetään vastaamaan tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.
Tyypillisesti kokeilu etenee hankintapäätöksestä jalkautukseen tilaajaorganisaation aikataulun mukaisesti.
Toimintamallin koulutukseen ja perehdytykseen kokeilun alussa varaamme 2h koulutus/perehdytysajan. Koulutukseen osallistuvat kokeiluun tilaajan organisaatiosta osallistuvat ammattilaiset. Koulutetut ammattilaiset ohjeistavat asiakkaat mallin toimintaperiaatteisiin. Kokeilun projektin aikana suosimme 1krt/vko pidettäviä tilannekatsauskokouksia (45min) ja ensimmäisen kuukauden jälkeen siirtyminen jokatoisviikkoiseen projektintilannekuva ja -ohjauskokous käytäntöön. Resurssit toimittajan edustaja (1-2 hlöä) ja tilaajan edustajat projektiin kiinnitettyjen voimavarojen mukaisesti. Suositamme kokeiluprojektiin osoitettua ja nimettyä projektipäällikkö/-koordinaatioresurssia. Tehtävän työkuorma noin 5-10 h/vko ensimmäisen kuukauden aikana, myöhemmin 4-6 h/vko
Palvelulupauksemme mukaisesti objektiivisen datan keräämät laitteet ovat tilaajalla 1-3vuorokaudessa.
ks. https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/livingskills-digitaalinen-taitovalmennustyokalu