3X10D Elämäntilanteen arviointikysely ja 3X10D Elämänpyörä-visualisointi
16-29-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten käyttöön Kuopiossa 2015 kehitetty itsearviointimenetelmä. Sisältää 10 elämänaluetta ja 3 näkökulmaa. Auttaa nuorta tunnistamaan elämäntilannetta ja tulevaisuuden toiveita, ja sopii palvelujen kokonaisvaltaiseen yhteensovittamiseen.
Hyvinvoinnin integroidun toimintamallin kehittäminen Kuopiossa perustuu perustuu kaupungin ja valtiovarainministeriön väliseen kuntakokeilusopimukseen. Kokeilu toteutetaan ns. kuntakokeilulakia (Laki kuntien velvoitteiden ja ohjauksen vähentämistä ja monialaisten toimintamallien kehittämistä koskevista kokeiluista, ks. Finlex 1350/2014) soveltaen.
3X10D-menetelmä kehitettiin ja sitä aidoissa asiakastilanteissa kokeiltiin Kuopiossa valtiovarainministeriön 2015-2016 kansallisen kuntakokeiluhankkeen yhteydessä. Kohderyhmäksi valittiin 16-29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset. Kokeiluun osallistuneiden 34 nuorten (pitkittäisaineisto) lisäksi kerättiin tutkimusaineistoksi vertailutietoa 900 eri elämänvaiheessa olevalta kuopiolaisnuorelta. Mittari soveltuu joustavasti myös eri ikäryhmille ja tarkoituksiin. Kuopion ODA-osahankkeen yhteydessä 3X10D-mittaristo skaalataan seuraavien asiakasryhmien elämäntilanteen arviointiin: Perhemittari, Ekaluokkalainen, Nelosluokkalainen ja Kasiluokkalainen. Myöhemmin mittaristoa on mahdollista käyttöönottaa ja hyödyntää kansallisesti.
Kuopion kaupunki, perusturvan ja terveydenhuollon johdon tukipalvelut, erityisasiantuntija Anna-Mari Juutinen & Diakonia-ammattikorkeakoulu DIAK, dosentti ja asiantuntija Sakari Kainulainen sekä 17 nuorten parissa työskentelevää ammattilaista ja joukko kuopiolaisnuoria.
Kokeilun tavoitteena on kehittää monialaisen ja moniammatillisen asiakastyön toimintamallia, testata asiakkaan ja ammattilaisten yhteinen hyvinvointisuunnitelma (palvelusuunnitelmien yhdistelmä), kehittää ja kokeilla nuoren elämänhallinnan itsearviointimittaristoa, lisätä sähköisiä kommunikointimahdollisuuksia asiakkaan ja ammattilaisten välillä sekä lisätä nuoren osallisuutta ja pärjäämistä.
KÄYNNISTÄMINEN
- kokeiluun osallistuvien toimintayksiköiden nimeäminen
- kokeiluun osallistuvien yksiköiden esimiesten informointi
- vastuutyöntekijöiden nimeäminen mahdollisine viranhaltijapäätöksineen
- vastuutyöntekijätoiminnan organisointi
TOIMINTAMALLIN SUUNNITTELU
- nykyisten käytäntöjen läpikäynti ja yhteisen toimintamallin suunnittelu vastuutyöntekijöiden työpajoissa
- kokeilulain mukaisten asioiden sisällyttäminen toimintamalliin (palvelusuunnitelmien yhdistäminen, asiakasvastaava, monialaisten toimintamallien edistäminen)
- nuoren elämänhallinnan kokonaisarviointi (yhteinen alkukartoitus)
- teknologiatoteutus
- asiakaslähtöisyys ja osallisuus
- toimintamallin ohjeistus
- toimintamallin asiakaskokeilun suunnittelu
TOIMINTAMALLIN TESTAUS KOKEILUASIAKKAILLA
- kokeiluasiakkaiden rekrytointi ja rekisteröityminen ePa-palveluun
- elämänhallinnan itsearviointi
- hyvinvointisuunnittelman laatiminen (monialainen ja moniammatillinen prosessi)
- hyvinvointisuunnitelman seuranta ja arviointi
- hyvinvointisuunnitelman tarkistaminen
- toimintamallin testauksen palautteet ja korjausliikkeet
- toimintamalliin liittyvät jatkosuunnitelmat
16-29-vuotiaat nuoret.