Aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistäminen
Aikuisneuvolan tarkoituksena on aikuisväestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä sairauksien ennaltaehkäiseminen ja varhainen tunnistaminen. Toimintojen yhtenäistämisen tavoitteena on tuottaa yhdenvertaisia palveluja asuinkunnasta riippumatta
Etelä-Pohjanmaalla on kahdeksan sote-keskusta ja niiden yhtenä palvelumuotona vastaanottotoimintaan kuuluu aikuisneuvolatoiminta. Aiemmin kunnissa ja kuntayhtymissä aikuisneuvolatoiminta on ollut osa avoterveydenhuoltoa.
Aikuisneuvolatoiminta vastaa lähialueensa aikuisväestön erilaisista neuvolapalveluista ja palvelut ovat maksuttomia.
- Aikuisneuvoloissa työskentelee pääsääntöisesti terveydenhoitajia. Aikuisneuvolatoiminta ehkäisee, tunnistaa ja hoitaa yleisimpiä kansansairauksia yhdessä terveysaseman ammattilaisten kanssa.
- Taustaselvityksen (Birgitta Luoma-aho 01-02/2023) perusteella aikuisneuvoloiden työtehtävät vaihtelevat suuresti alueittain, eikä ennaltaehkäisevälle työlle jää riittävästi aikaa
Aikuisneuvolatoimijat
- Jokaiselta alueelta työntekijät ja esihenkilö
Ohjausryhmä
- Hoitotyönpäälliköt, palvelualuejohtaja ja Tulevaisuuden sote-keskus hankejohtaja sekä asiantuntija
Koordinaatio
- Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen asiantuntija (henkilövaihdos 04/2023)
Taustaselvityksen perusteella nousseet sisällöt aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistämiselle
- Tehtäväjako aikuisneuvoloiden ja hoitajien vastaanottojen kesken
- Yhtenäinen LifeCare-kirjaamismalli (fraasit)
- Sähköisen ajanvarauksen tehostaminen, yhdenmukaistaminen
- Digipalvelujen vahvistaminen esim. etävastaanotot, sähköinen terveystarkastus
Eteneminen täsmentyy yhteisen työskentelyn kautta. Keväällä 2023 oli yksi yhteinen (hybridi) työpaja ja syksyllä 2023 kasvokkaisia työpajoja oli 2 ja verkkoyhteydellä 2. Kuhunkin työpajaa edelsi suunniteltu anonyymi osallistumismenetelmä. Hyödynnettiin mm. Innoduel- ja Mentimeter -ohjelmia.
Aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistämisen jatkuvuus halutaan turvata Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen päättymisen jälkeen.
Aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistämiseksi luotiin TEAMS-tiimi kaikille hyvinvointialueen aikuisneuvoloissa toimiville ammattilaisille, aikuisneuvoloiden esihenkilöille ja johdolle. Yhteisen tiedon kokoamisen ja välittämisen kanava TEAMS on myös aikuisneuvolatoimintaan sisältyville yhtymäpinnoille, esimerkiksi kansalaisen sähköinen ajanvaraus, omaishoitajien terveystarkastus, työttömien terveystarkastus ja sähköinen terveystarkastus.
Aikuisneuvolan asiakkaat ovat työikäisiä (18-64v) sekä eläkeläisiä.
Aikuisneuvolatoiminnan yhtenäistämisessä on useita yhdyspintoja kuntien ja järjestöjen toimintaan hyvinvoinnin ja terveydenedistämisessä sekä ryhmäohjauksessa.