Työttömien terveystarkastuksen yhtenäistäminen Etelä-Pohjanmaalla

Työttömien terveystarkastuksia tehdään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen jokaisessa sote-keskuksessa. Työttömien terveystarkastusten sisältöä ja toimintatapaa on yhtenäistetty koko alueella. 

Toimintamallin nimi
Työttömien terveystarkastuksen yhtenäistäminen Etelä-Pohjanmaalla
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työttömien terveystarkastuksia tehdään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen jokaisessa sote-keskuksessa. Työttömien terveystarkastusten sisältöä ja toimintatapaa on yhtenäistetty koko alueella. 

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sote-keskukset
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Anu Tikkala

Luotu

24.08.2023

Viimeksi muokattu

22.09.2023
Ratkaisun perusidea

Työpajassa käydyn keskustelun pohjalta on laadittu yhteenveto, joka pohjautuu alueen terveydenhoitajien yhtenäisiin näkemyksiin. Liitteestä löytyvät ne keskeiset teemat, joihin Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen terveydenhoitajat erityisesti toivoivat yhtenäisempää käytäntöä. 

Asiakkaiden työkykyyn kiinnitetään entistä paremmin huomiota osana terveystarkastusta, erityisesti jäljellä olevaan työkykyyn.  Yhtenäisen ja laadukkaan terveystarkastuksen avulla asiakkaan tilanne selkiytyy nopeammin ja jatko-ojaukset toteutuvat oikea-aikaisesti ja tehokkaasti. Sairauksien ja kuntoutustarpeen tunnistaminen varhaisessa vaiheessa vähentää riskiä työmarkkinoilta syrjäytymiseen, mikä on myös kokonaistaloudellisesti kannattavaa. Työkyvyn arviointi osana työttömien terveystarkastusta edellyttää laaja-alaista terveystarkastusta sekä selkeää toimintamallia. Jatkossa terveystarkastuksiin otetaan kaikkialla käyttöön myös työkykypistemäärä. 

Liitteenä oleva malli on esitelty ja käyty läpi lähiterveyspalveluiden palvelualueylihoitajan, hoitotyön päälliköiden ja lähiesimiesten kanssa.

Toimintaympäristö

Etelä-Pohjanmaan alueella toimii 11 työttömien terveydenhoitajaa, joista 7 tekee terveystarkastuksia päätoimisemmin ja 3 terveydenhoitajaa vain osittain. Etelä-Pohjanmaa koostuu 18 kunnasta ja 8 sote-keskuksesta. Etelä-Pohjanmaalla oli kesäkuulla 2023 työttömiä työnhakijoita 5489. Työttömien terveydenhoitajat kuuluvat organisaatiorakenteessa lähiterveyspalveluihin aikuisneuvolan alle. Alueella on käynnissä aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistäminen ja työttömien terveystarkastusten yhtenäistäminen on osa tätä kokonaisuutta. Aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistäminen | Innokylä (innokyla.fi)

Työttömän terveystarkastus on asiakkaalle vapaaehtoinen ja maksuton palvelu. Terveystarkastuksen järjestäminen kuuluu hyvinvointialueen vastuulle. 

Työttömien terveystarkastukset ovat lakisääteisiä (terveydenhuoltolaki 1326/2010, 13 §). Terveystarkastuksen sisällön määrittelevät terveydenhuollon ammattihenkilöt, mutta niiden tulee vastata myös STM:n ohjekirjeen mukaisia sisällöllisiä vaatimuksia. Terveystarkastuksen tehtävänä on selvittää ja edistää työttömänä olevan henkilön terveyttä ja hyvinvointia sekä kartoittaa hänen työ- ja toimintakykyä, kuntoutustarpeita ja ohjata tarvittaessa jatkopalveluihin. 

Työttömien terveyden ja työkyvyn edistäminen ja tukeminen edellyttävät monialaista yhteistyötä ja yhteistyöstä sopimista. Hyvinvointialueen ja TE-viranomaisen välillä on myös keskusteltava yhteistyökäytännöistä työttömien terveystarkastuksiin liittyen. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työttömien terveystarkastusten yhtenäistämisessä kohderyhmänä ovat työttömien terveystarkastuksia tekevät ammattilaiset. Kohderyhmän ammattilaiset kutsuttiin kaikki mukaan työpajaan. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Terveydenhoitajat ovat yhteisen työpajan jälkeen ottaneet käyttöön mm. yhteiset fraasit. Terveydenhoitajien resurssi on edelleen alueella epätasainen. 

Toimintamallin juurruttamiseksi tarvitaan osaamisen lisäämistä, laadukasta perehdytystä, esimiesten tukea sekä jatkuvaa seurantaa valtakunnallisiin ohjeistuksiin liittyen. Toiminnan juurruttaminen vaatii myös koordinointia ja terveydenhoitajien työaikaa. Lisäksi tarvitaan yhteistyötä terveydenhoitajien verkoston sekä paikallisten, alueellisten ja kansallisten verkostojen kanssa. Yhteistyöstä ja yhteisistä toimintatavoista tulee sopia myös TE-palveluiden kanssa. 

Työttömien terveystarkastusmahdollisuudesta tulee viestiä sekä hyvinvointialueen että kuntien toimesta ja yhteystiedot tulee olla helposti löydettävissä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työttömien terveydenhoitajien terveystarkastusta on yhtenäistetty sisällöllisesti. Terveystarkastuksessa on huomioitu työkyvyn tuen arviointi entistä vahvemmin ja kirjaamiseen on luotu yhteinen rakenne. Yhdessä sovitut fraasit helpottavat myös kirjaamista sekä johdattavat loogista etenemistä terveystarkastusta tehdessä. Terveystarkastuksen toimintatapa ja sisältö on yhtenäinen.

Terveydenhoitajat ovat kokeneet tehdyn yhtenäistämistyön hyvänä. Keskinäinen yhteydenpito on tiivistynyt ja omaa työtä on prosessin myötä osannut ajatella toisin. Yhdessä luotu rakenne mahdollistaa laadukkaan terveystarkastuksen. 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Työttömien terveydenhoitajien työ vaatii laaja-alaista osaamista terveydenhuollosta, kuntoutuksesta, työllistymisen tuesta sekä työllisyyspalveluista. Työ on tiivistä yhdyspintatyötä, jota ohjaavat useat tahot ja työ on tiivistä verkostotyötä varsinaisten laaja-alaisten terveystarkastusten lisäksi.