Aikuisneuvolan tarkoituksena on aikuisväestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä sairauksien ennaltaehkäiseminen ja varhainen tunnistaminen. Toimintojen yhtenäistämisen tavoitteena on tuottaa yhdenvertaisia palveluja asuinkunnasta riippumatta

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistäminen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Aikuisneuvolan tarkoituksena on aikuisväestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä sairauksien ennaltaehkäiseminen ja varhainen tunnistaminen. Toimintojen yhtenäistämisen tavoitteena on tuottaa yhdenvertaisia palveluja asuinkunnasta riippumatta

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kahdeksan sote-keskusta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

06.07.2023

Viimeksi muokattu

11.01.2024
Ratkaisun perusidea **

Vuoden 2023 aikana aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistämisessä saavutetaan alku, jonka avulla löytyy rytmitys ja systematiikka jatkolle. Tärkeä osa yhtenäistämistä on tunnistaa aikuisneuvolatoimijat (tutustuminen & luottamus) ja tehdä läpinäkyväksi eri prosessit ja kartoittaa mahdolliset koulutustarpeet. 

Toimintaympäristö **

Etelä-Pohjanmaalla on kahdeksan sote-keskusta ja niiden yhtenä palvelumuotona vastaanottotoimintaan kuuluu aikuisneuvolatoiminta. Aiemmin kunnissa ja kuntayhtymissä aikuisneuvolatoiminta on ollut osa avoterveydenhuoltoa. 

Aikuisneuvolatoiminta vastaa lähialueensa aikuisväestön erilaisista neuvolapalveluista ja palvelut ovat maksuttomia.

  • Aikuisneuvoloissa työskentelee pääsääntöisesti terveydenhoitajia. Aikuisneuvolatoiminta ehkäisee, tunnistaa ja hoitaa yleisimpiä kansansairauksia yhdessä terveysaseman ammattilaisten kanssa.
  • Taustaselvityksen (Birgitta Luoma-aho 01-02/2023) perusteella aikuisneuvoloiden työtehtävät vaihtelevat suuresti alueittain, eikä ennaltaehkäisevälle työlle jää riittävästi aikaa
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Aikuisneuvolan asiakkaat ovat työikäisiä (18-64v) sekä eläkeläisiä. 

Aikuisneuvolatoiminnan yhtenäistämisessä on useita yhdyspintoja kuntien ja järjestöjen toimintaan hyvinvoinnin ja terveydenedistämisessä sekä ryhmäohjauksessa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Hyvinvointialueen Lähiterveyspalveluissa tulee varmistaa, että aikuisneuvolapalvelujen johto ja ammattilaiset ovat tiiviissä vuoropuhelussa ja sitoutuneet palvelusisältöjen yhtenäistämiseen jatkossakin.​ 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Aikuisneuvolapalveluihin liittyy useita muita toimintoja, kuten kansalaisen sähköinen ajanvaraus, digitaaliset omaehtoiset palvelut, työttömien terveystarkastus, omaishoitajien terveystarkastus ja hyte-palvelukosepti. Näitä kokonaisuuksia edistetään yhdessä ammattilaisten ja johdon kanssa. 

Aikuisneuvolatoiminnan kokonaisratkaisuun vaikuttaa hyvinvointialueen taloudellinen tilanne sekä palveluverkkoon liittyvät valinnat.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Aikuisneuvolatoimintojen yhtenäistämiseksi luotiin TEAMS-tiimi kaikille hyvinvointialueen aikuisneuvoloissa toimiville ammattilaisille, aikuisneuvoloiden esihenkilöille ja johdolle. Yhteisen tiedon kokoamisen ja välittämisen kanava TEAMS on myös aikuisneuvolatoimintaan sisältyville yhtymäpinnoille, esimerkiksi kansalaisen sähköinen ajanvaraus, omaishoitajien terveystarkastus, työttömien terveystarkastus ja sähköinen terveystarkastus.

Kansikuva
kuva

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis