Alakouluikäisten perustason mielenterveyspalveluiden kehittäminen (Rovaniemi, pilotti) Sujuvat palvelut -valmennus, Lapin HVA, RRP, P4, I1
Kehitetään alakouluikäisten perustason mielenterveyspalveluiden asiakasprosessia monialaisesti.
Monialainen Vasa-verkosto (asiakas läsnä).
Verkostossa sovitaan perheen kanssa miten asia etenee, perheen yhdyshenkilö ja odotusajan tuki.
Pilottissa kehitetään Lapin hyvinvointialueella Rovaniemellä monialaisesti alakouluikäisten lasten ikäryhmässä mielenterveyspalveluiden osalta. Tässä ikäryhmässä palvelut ovat usein useiden yksiköiden ja toimijoiden tuottamia. Lievien haasteiden äärellä ollaan yleensä perustason ennaltaehkäisevissä palveluissa kuten opiskeluhuollon palveluissa tai kasvatus- ja perheneuvonnan palveluissa, tilanteen hankaloituessa ohjaudutaan usein erikoissairaanhoidon piiriin. Muita palveluita joita voi olla syytä selvittää samaan aikaan mieliala-asioiden rinnalla voivat olla kuntoutuspalveluiden tarpeet tai lapsiperheiden sosiaalipalvelut. Siirtymä hyvinvointialueille mahdollistaa hallinnollista ja käytänteisiin vaikuttavaa integraatiota, mutta se vienee aikaa. Nykytilassa yksiköt ja järjestelmät ovat moninaisia, mikä vaikuttaa suoraan monialaista yhteistyötä vaativiin prosesseihin. Myös johtamisen käytänteet monialaisessa yhteistyössä tulisi huomioida integraation näkökulmasta.
Hyvinvointialueen yhtenä tärkeänä kehittämiskohteena ovat lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut. Alakouluikäisten mielenterveyspalvelujen kokonaisuus vaatii usein monialaista yhteistyötä. Ammattilaisten välinen yhteistyö kärsii, siitä ettei tunneta toisen toimintaa tai palvelun sisältöjä. Asiakasnäkökulmasta on olemassa riski, että palvelupolku näyttäytyy usein epäselvänä ja riittämättömänä. Polulla seuraa palveluita palveluiden perään, toistuvine arviointeineen. Asiakkaalle voi jäädä epäselväksi kuka ammattilaisista on henkilö johon olla yhteydessä ja miten oma asia etenee.
Tärkeänä nähdään, että perheitä voitaisiin tukea kokonaisvaltaisesti, ammattilaisten välistä yhteistyötä sujuvoitettaisiin ja konsultaatiotuki saataisiin kevyemmin käyttöön.
Monialainen konsultoiva verkosto, jossa on mahdollisuus konsultoida, suunnitella ja sopia tukitoimista samaan aikaan perheen kokonaisvaltainen tilanne huomioiden.
Vasa-verkoston tapaamisista kerätään asiakaspalaute, jolla pyritään mittaamaan asiakastyytyväisyyttä.
Tietoa kerätään mm. kokemuksesta onko yhdyshenkilö sovittu, onko asiakasperheellä tieto miten asia etenee ja mitä mahdollisella odotusajalla tapahtuu.
Pilotin toimintamalli on tarkoitettu alakouluikäisten lasten perheille, jotka tarvitsevat asiassaan monialaista konsultaatiotukea. Myöhemmässä kehittämisessä kohderyhmä on laajentunut peruskouluikäisiin sekä mahdollistettu tietoturvallinen etätapaaminen.
Kehittäjätiimillä oli tiedossa Rovaniemen alueella neuvolatyöstä samankaltaisella perusidealla toimiva Motti-verkosto.
Lapin hyvinvointialueella lounaisella alueella Kemissä on kehitetty yhteisövaikuttavuuden-mallin mukainen verkosto hankkeen aiemmassa vaiheessa. Nähtiin perusteltuna yhteisten toimintatapojen laajentamiseksi kehittää Rovaniemelle vastaavanlainen verkosto. Perehdyimme valmennuksen aikana Yhteistä työtä perheen kanssa – Yhteisövaikuttavuuden malli Kemissä -toimintamalliin.