Yhteistä työtä perheen kanssa – Yhteisövaikuttavuuden malli Kemissä

Kemissä, kuten muuallakin Suomessa ilmoitukset lastensuojeluun ovat kasvaneet ja huoli lasten / nuorten hyvinvoinnista on lisääntynyt kaikilla. Yhteisövaikuttavuudella toivotaan saatavan apua perheille jo niin varhaisessa vaiheessa, että järeämmiltä toimenpiteiltä vältyttäisiin.

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Yhteistä työtä perheen kanssa – Yhteisövaikuttavuuden malli Kemissä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kemissä, kuten muuallakin Suomessa ilmoitukset lastensuojeluun ovat kasvaneet ja huoli lasten / nuorten hyvinvoinnista on lisääntynyt kaikilla. Yhteisövaikuttavuudella toivotaan saatavan apua perheille jo niin varhaisessa vaiheessa, että järeämmiltä toimenpiteiltä vältyttäisiin.

 

Toteutuspaikka
Kemin kaupunki, Hepolan koulu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kemi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

14.02.2023

Viimeksi muokattu

28.02.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Lapsen / nuoren käytöksen muuttuminen, esimerkiksi poissaolot koulusta, levottomuus, kiusaaminen tai muut käyttäytymiseen liittyvät muutokset. Varhaisella puuttumisella tilanteeseen yhteisövaikuttavuuden keinoin voidaan estää ongelmien lisääntymistä ja kasaantumista. Yhteisövaikuttavuudella toivotaan saatavan apua perheille jo niin varhaisessa vaiheessa, että järeämmiltä toimenpiteiltä vältyttäisiin.

Toimintaympäristö **

Miten kemiläiset lapset, nuoret ja perheet voivat?

Yhteisövaikuttavuus monialaisen työn viitekehykseksi Kemissä -webinaari pidettiin torstaina 20.1.2022. Intranetissä webinaaria uutisoitiin tapahtuman jälkeen. Webinaari toteutettiin etänä teamsissä. Näyttöjen ääressä oli parhaimmillaan 55 henkilöä. Mukana oli kaupungin työntekijöitä eri toimialoilta, päätöksentekijöitä ja yhteistyökumppaneita.

Webinaariin oli saatu Oulusta vieraita kertomaan, miten Tuiran ja Kaakkurin kaupunginosissa on otettu käyttöön yhteisövaikuttavuuden toimintamallia monialaisen yhteistyön vahvistamiseksi. Työelämän professori Mika Niemelä kertoi yhteisövaikuttavuuden teoriapohjaa, oppilashuollon päällikkö Tuula Takalo kertoi toimintamallin rakentumisesta systemaattiseksi käytännöksi laaja-alaisessa verkostotyössä ja palveluesimies Eija Viitala johdatti meitä Tuiran alueen konkreettiseen arjen työhön.

Kemin kaupungin työntekijät kertoivat ”akvaariopaneelissa”, miten heidän työn näkökulmasta kemiläiset lapset, nuoret ja perheet voivat. Mitä haasteita on ja miten haasteisiin voitaisiin parhaiten vastata. Yhdessä tekeminen ja jokaisen asiantuntijuuden tunnistaminen osana lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukemisessa koettiin tärkeäksi ja yhteisövaikuttavuuden toimintamalli hyvin käyttökelpoiseksi toimintatavaksi tulevaisuudessa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Lapset, nuoret ja heidän perheensä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Verkoston kokoaminen.

Toimijoiden sitoutuminen.

Yhteisten päivämäärien ja kellonaikojen sopiminen, mitkä on varattu yhteisövaikuttavuudelle.

Yhteisövaikuttavuuden verkoston johtoryhmä arvioi ja kehittää toimintaa.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhteisövaikuttavuuden verkoston johtoryhmä kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa arvioimaan ja kehittämään toimintaa. Toiminnan käynnistysvaiheessa kokoonnutaan tiheämmin.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toiminnan käynnistäminen edellyttää kullakin alueella keskeisen toimijaverkoston kokoamista.     

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Ilmiöt