Alakouluikäisten perustason mielenterveyspalveluiden kehittäminen (Rovaniemi, pilotti) Sujuvat palvelut -valmennus, Lapin hyvinvointialue, RRP, P4, I1

Kehitetään alakouluikäisten perustason mielenterveyspalveluiden asiakasprosessia monialaisesti.  

Monialainen konsultoiva Vasa-verkosto (asiakas läsnä). 

Verkostossa sovitaan perheen kanssa miten asia etenee, perheen yhdyshenkilö ja odotusajan tuki. 

Toimintamallin nimi
Alakouluikäisten perustason mielenterveyspalveluiden kehittäminen (Rovaniemi, pilotti) Sujuvat palvelut -valmennus, Lapin hyvinvointialue, RRP, P4, I1
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kehitetään alakouluikäisten perustason mielenterveyspalveluiden asiakasprosessia monialaisesti.  

Monialainen konsultoiva Vasa-verkosto (asiakas läsnä). 

Verkostossa sovitaan perheen kanssa miten asia etenee, perheen yhdyshenkilö ja odotusajan tuki. 

Toteutuspaikka
Rovaniemi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Miia Välimaa

Luotu

19.12.2023

Viimeksi muokattu

19.03.2025
Ratkaisun perusidea

Vasa-verkoston tavoite on tarjota monialaista konsultaatio tukea lapsiperheen asiassa sekä sujuvoittaa ammattilaisten välistä yhteistyötä perheen palveluiden edistämiseksi. Ideana on, että ammattilainen voi yhteistyössä asiakasperheen kanssa viedä asian verkostoon, jossa paikalla on vakiokoonpanon lisäksi asiakasperheen aiempi verkosto. Monialaisessa verkostossa tavoitteena on saada kertaistumalta sovituksi konkreettinen tuki perheelle, selkiyttää etenemistä asiassa ja saada tietoa palveluista. 

Vasa-verkosto on monialainen konsultoiva verkosto, jossa asiakasperhe on läsnä. Verkostossa sovitaan:

  • perheen kanssa miten lapsen ja perheen asia etenee, 
  • kuka on perheen yhdyshenkilö ja 
  • mitä mahdollisella odotusajalla tapahtuu. 

Vasa-verkostossa mukana pilotin aikana edustajat

  • opiskeluhuollon
  • perheneuvolan
  • sosiaalipalveluiden
  • kuntoutuksen sekä
  • koulun palveluista

Vasa-verkostossa kerätään asiakaspalaute, joka toimii mittarina pitkällä aikavälillä. Tavoite on, että Vasa-verkostoon osallistuneista perheistä  90% kokee palvelun kiitettäväksi vuoteen 2027 mennessä. 

 

Toimintaympäristö

Pilottia kehitetään Lapin hyvinvointialueella Rovaniemellä monialaisesti alakouluikäisten lasten ikäryhmässä mielenterveyspalveluiden osalta. Tässä ikäryhmässä palvelut ovat usein useiden yksiköiden ja toimijoiden tuottamia. Lievien haasteiden äärellä ollaan yleensä perustason ennaltaehkäisevissä palveluissa kuten opiskeluhuollon palveluissa tai kasvatus- ja perheneuvonnan palveluissa, tilanteen hankaloituessa ohjaudutaan usein erikoissairaanhoidon piiriin. Muita palveluita joita voi olla syytä selvittää samaan aikaan mieliala-asioiden rinnalla voivat olla kuntoutuspalveluiden tarpeet tai lapsiperheiden sosiaalipalvelut. Siirtymä hyvinvointialueille mahdollistaa hallinnollista ja käytänteisiin vaikuttavaa integraatiota, mutta se vienee aikaa. Nykytilassa yksiköt ja järjestelmät ovat moninaisia, mikä vaikuttaa suoraan monialaista yhteistyötä vaativiin prosesseihin.  Myös johtamisen käytänteet monialaisessa  yhteistyössä tulisi huomioida integraation näkökulmasta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pilotin toimintamalli on tarkoitettu alakouluikäisten lasten perheille, jotka tarvitsevat asiassaan monialaista konsultaatiotukea. Myöhemmässä kehittämisessä kohderyhmä on laajentunut peruskouluikäisiin. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pilottivaiheessa Vasa-verkoston toimintamalliin saatiin mukaan tarpeelliseksi katsotut ammattilaiset, mikä vaatii yhteisen ymmärryksen luomista ja yhteisen tavoitteen selkiyttämistä. Varhainen monialainen konsultaatiotuki asiakkaalle nähdään priorisoitavana toimintana. Pilottivaiheen jälkeen ammattilaiset kokivat toimintamallin hyödylliseksi ja sen jatkokehittämiseen edettiin. Kohderyhmää laajennettiin peruskouluikäisiin ja lähdettiin valmistelemaan myös tietoturvallista etätoteutusta. 

Verkoston kokoontumistiheys (kerran kuussa) luo haasteita siinä, että jokaiseen verkostoon saadaan mukaan asiakasperhe. Verkoston peruuntuessa datan ja mittaritiedonkeruu vaikeutuu, koska mahdollisia verkostoja on rajallinen määrä.