Avotyön mallintaminen alihankintatyöksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän/Päijät-Soten vammaispalveluissa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Pilotti suunnitellaan, kehitetään ja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Phhyky:n vammaispalvelujen esimiesten, työhönvalmentajien/ohjaajien sekä valittujen yritysten kanssa. Pilottiin osallistuvien asiakkaiden tuottama kokemustieto on myös tärkeässä roolissa pilotin aikana. Lisäksi yhteistyötä tehdään TE-palvelujen sekä terveydenhuollon kanssa liittyen erityisesti etuus- sekä lausuntoasioihin. 

Tarkoituksena on osallistaa kehittäjäjoukko aktiiviseen yhteiskeskusteluun ja kehittämiseen esim. palaverien ja työpajojen avulla.

 

Tavoiteltu muutos

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vammaispalvelun asiakkuudessa on tällä hetkellä noin 4200 henkilöä. Heistä kehitysvammaisten osuus on noin neljännes. Päiväaikaisen toiminnan palveluissa on reilut 600 henkilöä, joista noin 160 henkilöä on avotyötoiminnassa. 

Avotyötoimintaa on tavoitteena vähentää luomalla alihankintamalli, jossa asiakkaat saisivat tekemästään työsuoritteesta palkan tai palkkion kannustusrahan sijaan. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Toimintamalli on Päijät-Hämeen alueella uusi. Kehittämistyössä on hyödynnetty muiden alihankintamallia edistävien hankkeiden kanssa tehtävää yhteistyötä sekä Vantaalla käytössä olevaa tuetun työllistämisen mallia, jossa keskiössä on tuetun työllistämisen yksikön kumppanuus alueellisten vanhusten palveluasumisen yksiköiden kanssa.

Ideointi

Ideoinnissa lähtökohtana on ollut, miten vammaispalveluiden asiakkaiden työllistymistä palkkatyöhön pystyttäisiin parantamaan. Hankkeen aikana suoritetussa työpajatyöskentelyssä esiin on noussut tarve palvelulle, joka sijoittuisi tuetun työllistymisen palvelun ja muun päiväaikaisen toiminnan välimaastoon. Alihankintamallin pilotointiin tunnusteltiin kumppanuuksia eri työnantajilta, joista Päijät-Soten ikääntyneiden palvelut osoitti ratkaisevaa kiinnostusta ja asiassa päästiin etenemään. Tavoitteena on, että malli olisi jatkossa laajennettavissa erilaisten toimijoiden kanssa tehtäväksi yhteistyöksi.

Idean valinta

Valittu toimintaidea perustuu vammaispalveluiden ja ikääntyneiden palveluiden yhteistyölle. Ikääntyneiden palveluasumisessa on tarjolla runsaasti erilaisia avustavaluonteisia tehtäviä, joita vammaispalveluiden asiakkaat voivat ohjaajan johdolla tehdä. Toimiva yhteistyö parantaa yhteistyökumppanin asukkailleen tarjoaman palvelun laatua ja luo siten hyvän perustan yhteistyön jatkamiselle ja toimintamallin levittämiselle. Vammaispalvelut vastaavat pilottiin valikoituvien asiakkaiden valinnasta, heidän omaan mielenkiintoonsa ja vapaaehtoisuuteen perustuen. Valittu malli on koettu edistämisen arvoiseksi ja laajemmankin yhteistyön jatkossa mahdollistavaksi osapuolten kesken.

Idean testaus asiakkaalla

Toistaiseksi asiakkailta kerätty palaute on ollut kiittävää ja sitä on saatu haastattelemalla toimintaan osallistuvia asiakkaita. Asiakasnäkökulma hyödynnetään toimintamallia jalostettaessa samoin kuin muidenkin yhteistyökumppanien osalta.

Ratkaisun testaaminen

Mallille haetaan ensimmäistä muotoaan keväällä 2022, jonka jälkeen seuraa varsinainen pilottijakso elokuussa 2022 alkaen (3 kk). Koronapandemia on jonkin verran viivästyttänyt aikataulua. Pilottijakson aikana työntekijät saavat tekemästään työstä palkan. Vammaispalveluiden ohjaaja sekä hanketyöntekijä toimivat koordinaattorina, joka varmistaa toiminnan sujuvuutta.

Kokeilun tavoitteet

Kokeilun tavoitteena on luoda perusta jatkossa edelleen kehitettävälle ja laajennettavalle toimintamallille, joka jää osaksi vammaispalveluiden päiväaikaisen toiminnan tarjontaa. Mallin avulla edistetään Päijät-Soten vammaispalveluiden asiakkaiden työllistymisen edellytyksiä.

Ratkaisun perusidea **

Kts. liitetiedosto. Mallia täydennetään ja lisätään osaksi maakunnallista mallia.