Alihankintamalli/Homma haltuun-hanke
Vaalijalan kuntayhtymässä, Mikkelin Savosetilla on pilotoitu ryhmämuotoista alihankintamallia. Kyseessä oli määräaikainen kokokeilupilotti. Ryhmään valittiin 3 henkilöä ja he oli palkkatyösuhteessa Vaalijalan kuntayhtymään.
Selvityshenkilö Jaana Paanetoja (Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2019:20) esitetään, että avotyötoimintaa järjestettäisiin jatkossa ns. alihankintamallilla. Tavoitteena on turvata nykyistä paremmin erityisesti vammaisen henkilön asema ja oikeudet.
Homma haltuun-hankkeen on tarkoituksena pilotoida alihankintamallia Mikkelin Savosetilla ja tässä hankkeen tekemä esiselvitys alihankintamalliin liittyen. Alihankintamallin selvityksestä ja pilotoinnin rakenteesta voit lukea tästä.
Avotyötoimintaa olisi jatkossa järjestettävä pääosin vain ns. alihankintamallilla. Mallin mukaan järjestäjä myy asiakkaalle työtoimintaan osallistuvien ja heidän työnjohtajansa panoksen avointen työmarkkinoiden työnantajalle. Työtä tehdään ryhmänä tilaajan tiloissa, esim. ulkosiivous, hyllytys ja toimistosiivous. Järjestäjä valitsee toimintaan osallistuvat, ja henkilöt voivat vaihtua.
Vaalijalan kuntayhtymä toimii työnantajana ja etsii soveltua työtehtäviä avoimilta työmarkkinoilta. Vaalijalan kuntayhtymä laskuttaa yrityksiä tehdystä työstä.
Kehitysvammaiset etenevät työtoiminnasta kohti palkkatyötä paremmin.
Työtoiminnan (avotyötoiminnan) toteuttamiseen saadaan uusi muoto., joka on kehitysvammaisen edun mukaisempi.
Etenevätkö kehitysvammaiset työtoiminnasta kohti palkkatyötä paremmin alihankintamallin avulla?
Onko alihankintamalli toimiva käytäntö lisäämään kehitysvammaisten palkkatyön mahdollisuuksia?
Miten kehitysvammaiset itse kokevat alihankintamallin tarjoamat mahdollisuudet?
Miten työtoiminnan ammattilaiset kokevat alihankintamallin osana työtoimintaa?
Miten lähettävät tahot, kuntien vammaispalvelut näkevät alihankintamallin mahdollisuuden palkkatyön mahdollistajana?
Alihankintatyötä tehdään tällä hetkellä työtoiminnan tiloissa, mutta henkilöt saavat työosuusrahaa. Miten kehitysvammaiset suhtautuvat asiaan, jos osa saa palkkaa ja osa työosuusrahaa, vaikka tehtävät ovat samankaltaisia? Kaikki eivät ole halukkaita lähtemään yritysten tiloihin tekemään tehtäviä.
Pilottivaiheessa kohderyhmänä on Vaalijalan kuntayhtymän, Mikkelin Savosetin asiakkaat (tällä hetkellä maksusitoumus kehitysvammaisten työtoimintaan).
Asiakkaille on järjestetty ryhmämuotoinen palkkatyövalmennus, jossa ollaan kuultu asiakkaiden toiveita mm. millaisista työtehtävistä he olisivat kiinnostuneita. Toisaalta palkkatyövalmennus jalostui asiakkaista nousevasta tarpeesta.
Hyödynnetty Eksoten alihankintamallia, koska heillä pilotointi aloitettu jo kesällä 2021.
Mikkelin Savosetilla on jo olemassa valmiita työtehtäviä (sopimuksia yritysten kanssa) ja alihankintamallissa on tarkoituksena hyödyntää näitä. Työtehtäviä on myös oman organisaation sisältä esim. pihatyöt ja muutot.
Kehitysvammaisten työtoimintaan saadaan muutettua nykyistä enemmän palkkatyön suuntaan.
Asiakkaat valitaan pilottiin yhteistyössä Mikkelin Savostin johtajan ja henkilöstön kanssa. Asiakkaita kuullaan myös. Asiakkailta kerätään palautetta, jonka perusteella toimintaa muokataan.
Alihankintamallin pilotointi maalikuussa 2022 - kesäkuussa 2022. Tammikuussa 2022 kartoitetaan pilottiin valikoituvat henkilöt. Helmikuussa pilottiin valikoituneet osallistuvat ryhmämuotoiseen palkkatyövalmennukseen, josta he saavat lisää tietoa palkkatyöhön liittyvistä velvollisuuksista ja vastuista, mutta myös oikeuksista. Palkkatukihakemukset ja työolosuhteiden järjestelytuki hakemukset vireille, päätösten tultua työsopimusten allekirjoittaminen.
Määräaikaisen pilotoinnin aikana palkatut henkilöt tekevät jo entuudestaan Mikkelin Savosetin sopimia alihankintatöitä yrityksille ja lisäksi kiinteistön- ja pihanhoitotehtäviä sekä muuttoja. Hankkeen projektityöntekijä toimii työhönvalmentajana ja tiiviissä yhteistyössä ryhmän kanssa toimivan työvalmentajan kanssa. Tavoitteena oli aluksi etsiä (hankkeen työntekijän voimin) uusia työtehtäviä yrityksistä, mutta koronaviruksen aiheuttamien henkilöstösiirtojen vuoksi näin ei voitu toimia, koska työntekijä haasteiden vuoksi olisi voinut olla tilanne, ettei olisi ollut työntekijää, joka olisi pystynyt irtautumaan yritysten tiloissa tapahtuvien tehtävien osalta mukaan.
Tavoitteena on hakea kokemuksia alihankintamallista ja saada siitä lopulta pysyvät toimintamalli Etelä-Savon hyvinvointialueelle. Työtoiminalle uusia toteuttamisen mahdollisuuksia.
Tarvitaan henkilöstöresursseja riittävästi esim. yhteistyö yritysten kanssa, työtehtävien hankkiminen. Tarvitaanko millaisia kirjallisia sopimuksia? Tällä hetkellä tehdään sopimuksia, kun tehtäviä tehdään yrityksille työtoiminnan tiloissa.
Henkilö on alihankintamallissa toisaalta palkkatyösuhteessa, mutta saa myös sosiaalipalveluna työhönvalmennusta. Pohdittu kenen tehtävänä on huolehtia henkilöiden kulkemisesta työpaikalle nimenomaisesti alihankintamallissa. Kokeilupilotissa henkilöt kulkivat työnantajan kustantamana ja kyydeillä.